Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Sneller hulp nodig voor kind van ouder met problemen

Kinderen en jongeren die opgroeien met een vader of moeder die problemen heeft, willen sneller hulp krijgen. Dat meldt Kinderombudsman Magrite Kalverboer. Bijna een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland groeit op met een ouder met een psychische of lichamelijk ziekte, verslaving of beperking.

Ook willen de kinderen dat er samen met hen wordt gekeken naar wat ze nodig hebben. Ze hebben behoefte aan hulp, informatie en steun.

Volwassen zorgen

De kinderen nemen vaak taken en verantwoordelijkheden op zich die niet passen bij hun leeftijd. „Deze kinderen hebben op jonge leeftijd al met volwassen zorgen te maken”, aldus Kalverboer. De hulp en zorg is nu vaak alleen gericht op de vader of moeder en dat moet volgens de Kinderombudsman veranderen. Ze vindt dat de kinderen te lang over het hoofd zijn gezien en dat het de hoogste tijd is dat zij de aandacht en zorg krijgen die zij verdienen.

„Nooit vriendjes mee naar huis nemen, omdat je bang bent dat je vader of moeder iets geks doet. Of door de zorg voor je zieke ouder niet aan je huiswerk toekomen.” Uit gesprekken met kinderen en jongeren kwamen „heel goede en concrete aanbevelingen” over op welk moment welke aandacht gewenst is. Ze willen dat de volwassenen in hun omgeving alert zijn op signalen dat het thuis niet goed gaat en sneller ingrijpen als dit nodig is.

Volgens de Kinderombudsman was er een meisje dat op school vertelde dat er thuis problemen waren, maar er werd vervolgens niets aan gedaan. Een andere jongen kreeg geen hulp nadat zijn verslaafde vader was opgenomen en veroordeeld was voor huiselijk geweld. „Terwijl het vrij logisch is dat dat effect heeft op een kind”, zei de jongen later zelf.

Betere samenwerking

De kinderen en jongeren willen weten wat het probleem van hun vader of moeder inhoudt en wat dit voor hen betekent. Ze willen gezien worden als een kind dat opgroeit in een moeilijke situatie, en niet als een moeilijk kind. Ook willen ze ontlast worden in de zorg voor hun vader of moeder, maar tegelijkertijd wel serieus genomen worden als ervaringsdeskundige.

De Kinderombudsman zelf vindt dat hulpverleners van de ouders en de hulpverleners van de kinderen beter moeten samenwerken. Daarnaast moeten gemeenten, scholen en jeugdhulpaanbieders investeren in de samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp om signalering van problemen en ondersteuning van gezinnen te verbeteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.