Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 16 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Shell ontliep al jaren miljarden dividendbelasting’

Het afschaffen de dividendbelasting is nu al een van de meest besproken actie kabinet Rutte III. De wetswijziging zou namelijk uitgevoerd zijn als gevolg van een onderzoek van Shell. De oliegigant blijkt echter al tijden de belasting te ontduiken.

Al sinds 2005 keren ze de dividend zonder belasting uit aan hun aandeelhouders. Dat doen zie via een trust op Kanaaleiland Jersey. Volgens Trouw wordt de constructie goed gekeurd door de Belastingdienst.

Zeven miljard misgelopen

Het dagblad heeft zich gebaseerd op berekeningen van de Stichting onderzoek multinationale ondernemingen (SoMo). De voorbije dertien jaar zou er op die manier 45 miljard euro zijn uitgekeerd, waardoor de Nederlandse staat zeven miljard euro aan belasting niet heeft ontvangen.

„Ik ben stomverbaasd over hoe we in Trouw worden neergezet”, zo luidt de reactie van Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland. „Dit is tendentieus. Het feit dat ons hoofdkantoor in Nederland zit en we een structuur met A- en B-aandelen hebben is juist heel goed geweest voor de Nederlandse schatkist.”

Niet mogen goedkeuren

Ondertussen wordt er in de krant door hoogleraar belastingrecht Jan van Streek gesteld dat de Belastingdienst deze opzet niet had mogen toestaan. Wel zou er geen enkel verband zijn tussen dit en de door dit kabinet aangekondigde afschaffing.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.