In het nieuws

Sanne verhuisde naar Schier: Het voelt als vakantie

Sanne verhuisde naar Schier: Het voelt als vakantie

Sanne Mourits (25) verhuisde vijf jaar geleden van Groningen naar Schiermonnikoog. (Eigen foto)

Foto van 'Amarins de Boer'

11 JUN 2018

De Friese Waddeneilanden zijn weer in trek bij jongeren. Door het aantrekken van de economie en de verlenging van het toeristenseizoen is de werkgelegenheid gegroeid. En dat maakt het voor jongeren aantrekkelijker om er een toekomst op te bouwen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Fries Sociaal Planbureau. Was er in de periode van 2000 tot 2013 nog sprake van een leegloop op de eilanden (-34 procent), nu is er sprake van een sterke groei. Met name de groep jongvolwassenen (18-30 jaar) is de afgelopen vijf jaar sterk gegroeid (27 procent). Er gaan minder jongeren weg en er zijn meer jonge mensen die naar het eiland trekken en er vervolgens blijven.

Altijd op vakantie

Zo ook Sanne Mourits (25). Ruim vijf jaar geleden verhuisde ze voor haar stage van Groningen naar het Waddeneiland Schiermonnikoog. Ze volgde de opleiding Horeca Management in Leeuwarden en eigenlijk wilde ze voor haar stage naar Bonaire. „Maar dat bleek helaas onhaalbaar, omdat je meerdere keren per jaar terug moest naar school.”

Haar stagebegeleider tipte haar Schiermonnikoog. „Ik kende het eiland van de schoolkampen, maar had er verder weinig mee”, lacht Mourits. „Maar ik dacht: waarom ook niet.”

Sanne verhuisde naar Schier: Het voelt als vakantie

„Op Schiermonnikoog heb ik het gevoel alsof ik altijd op vakantie ben", zegt Sanne Mourits.

Ze solliciteerde bij hotel Graaf Bernstoff en werd direct aangenomen. Inmiddels woont ze op het eiland en is ze restaurantmanager bij hetzelfde hotel als waar ze destijds stage liep. „En voorlopig wil ik hier nog niet weg”, zegt Mourits, die inmiddels een echte ‘eilander’ is geworden. „Schier geeft mij een veilig gevoel. Ik hoef, zeker in de winter, nooit mijn fiets op slot te zetten en ook de achterdeur hoeft hier niet op slot. Daarnaast voelt het alsof ik altijd op vakantie ben.”

Woningmarkt

Toch kennen veel eilanden wel een probleem. Zo wordt het voor veel jongeren steeds lastiger om op het eiland te (blijven) wonen, omdat de huizenprijzen blijven stijgen. „De grootste belemmering voor jongvolwassenen om (weer) op het eiland te gaan wonen is de woningmarkt”, zegt FSP-onderzoeker Wilma de Vries. „De toename van de bevolking houdt namelijk in dat er meer woonruimte nodig is. Het aanbod van huurwoningen is beperkt en het kopen van een huis lastig vanwege de hoge huizenprijzen.”

Dat merkt ook Mourits. „Ik heb het gevoel dat de gemeente niet weet hoeveel mensen hier willen blijven. Bij mij in het bedrijf zijn minimaal vier mensen die hier wel zouden willen wonen, maar geen woning kunnen vinden. Daarnaast blijven de huurprijzen stijgen. Mijn buurman betaalt 115 euro per maand minder huur dan ik, omdat hij er al langer woont.”

Sanne verhuisde naar Schier: Het voelt als vakantie

De veerboot vaart in ongeveer 45 minuten van het Groningse Lauwersoog naar Schiermonnikoog. Foto: ANP.

Bereikbaarheid

Daarnaast bieden de Waddeneilanden voornamelijk werkgelegenheid voor mensen met een mbo-diploma. „Werkgelegenheid voor jongeren met een hbo of universitaire opleiding is schaars”, zegt De Vries. Daarom is een goede veerverbinding van belang, benadrukt ze, zodat het makkelijk is om op een Waddeneiland te wonen. „Maar gelukkig zijn de verbindingen met het vaste land de afgelopen jaren beter geworden. Er zijn meer sneldiensten en watertaxi’s. Daarnaast zien steeds meer werknemers de voordelen van thuiswerken. Dat maakt het steeds aantrekkelijk om tóch op het eiland te blijven wonen.”


Views

2k+

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


Views

600+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 3

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

1k+

Likeability of 3

Vriendin van boer Olke uit BZV overleden

Foto van 'Constance van Amstel'

6 FEB 2018

Karen, de vriendin van de Texaanse boer Olke Jongsma uit het laatste seizoen van Boer Zoekt Vrouw Internationaal, is overleden. Dat heeft de redactie van het tv-programma dinsdag laten weten. Karen is gestorven aan de gevolgen van borstkanker.

Karen en Olke leerden elkaar kennen vlak na de opnames van Boer Zoekt Vrouw Internationaal waarin het de grote melkveehouder niet gelukt was om een vrouw te vinden. De Nederlandse Sandra bleek na een ingewikkeld traject niet de ware. Tijdens de terugblikaflevering destijds werd duidelijk dat Olke de liefde toch had gevonden bij Karen, een dame die nota bene bij hem in de buurt woonde.

Boer Olke en zijn logees (v.l.n.r.) Harriet, Alberdien, Sandra. /KRO-NCRV


sad
user_cdf319e50003f0ba99427b0a60d80e4461264ff9_avatar

Views

3k+