Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Rechter verbiedt barbecue-actie Pegida Utrecht

De voorzieningenrechter in Utrecht heeft maandag in een kort geding besloten dat de demonstratie van Pegida bij de Sayidina Ibrahim-moskee in Utrecht niet mag doorgaan. Pegida wilde later op de dag speklapjes braden op de stoep van de moskee in Kanaleneiland.

Onverantwoord

Burgemeester Jan van Zanen had al laten weten dat hij, in overleg met de politie en justitie, de actie van Pegida onverantwoord vond. Al eerder stak hij een stokje voor eenzelfde demonstratie bij de Ulu-moskee in de wijk Lombok.

De rechter vond maandag dat de burgemeester met zijn verbod goed gehandeld had. Van Zanen was bang voor chaos rondom de moskee. Het is ramadan en druk rond de moskee omdat het avondgebed plaatsvindt. Jongeren uit de buurt en andere wijken zagen het roosteren van varkensvlees als een ernstige provocatie. Zij zouden uit zijn op een conflict. Ook waren er geluiden van andere tegendemonstraties. De omgeving was voor de politie slecht te controleren. Daarom wilde de burgemeester geen risico’s nemen.

Meer protesten

Pegida wilde juiste op een plek staan waar zij duidelijk hun mening kunnen laten horen en zien. Behalve in Utrecht zijn er ook demonstraties aangevraagd in vier andere steden. In Arnhem en Gouda is de groep ook niet welkom op de door hen gewenste plek. In Rotterdam mag de groepering donderdag wel voor de Laleli-moskee gaan staan. Den Haag heeft nog geen beslissing genomen.

Pegida wil vanaf nu voor elke moskee in het land afzonderlijk en na elkaar een aanvraag voor een protest gaan indienen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.