Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 26 jun 2018 / 12:19 uur

Potvis ligt nog doodstil voor de kust bij Den Helder

Voor de kust bij Den Helder ligt sinds maandag een potvis. Het dier is verzwakt en de omstandigheden van de Noordzee komen het dier niet ten goede. De zee is te ondiep voor het dier en er is weinig voedsel.

Stranden

De toestand van het dier, dat ‘dobbert’ tussen Julianadorp en Petten, is zorgwekkend. „Hij beweegt eigenlijk niet", vertelt een woordvoerster van stichting SOS Dolfijn. „We houden er daarom reking mee dat het dier kan stranden."

De potvis verder terugduwen in de zee is geen optie. „Dan blijft het dier waarschijnlijk verderop liggen." Ook het dier wegjagen heeft weinig zin, omdat dat volgens de stichting alleen maar extra stress kan veroorzaken. Bijvoeren is ook geen optie, omdat de inktvissen die de potvissen eten niet te verkrijgen zijn.

Waarom de walvis zo doodstil ligt, is niet duidelijk. „Het kan zijn dat het dier stervende is, maar dat weten we niet." Het dier weegt tussen de 30.000 tot 50.000 kilo.

Walvisprotocol

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft sinds maandag het zogenoemde walvisprotocol ingesteld. Dat betekent dat schepen uit de buurt worden gehouden van de potvis, ook ‘s nachts.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Potvis ligt nog doodstil voor de kust bij Den Helder
Sluiten