Metro
Metro Nieuws 25 jun 2018 / 16:55 uur

Potvis in de problemen voor kust Den Helder

Het scheepsverkeer rond Den Helder wordt omgeleid vanwege de aanwezigheid van een verzwakte potvis in het water. Het dier is sterk vermagerd en maakt een gedesoriënteerde indruk.

Normaal gesproken is de Noordzee veel te ondiep voor dit soort walvisachtigen. De kustwacht denkt dat het om een verdwaald en verzwakt dier gaat. De kans dat de potvis die maandagochtend is ontdekt voor de kust van Den Helder het gaat redden, is niet heel groot.

Potvisprotocol

De potvis werd voor het eerst waargenomen op maandagochtend om half acht ter hoogte van Julianadorp. Medewerkers van de kustwacht proberen het dier met boten terug naar diepere wateren te begeleiden. ,,Omdat potvissen moeilijk weten te overleven in de ondiepe Noordzee, is dit voor het dier een lastige situatie.”

Omdat het om een walvisachtige van meer dan 3 meter groot gaat, is het zogenoemde walvisprotocol ingegaan. Het ministerie van LNV (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) wordt dan benaderd. Schepen worden uit de buurt gehouden en er wordt geprobeerd het dier weer naar zee te helpen, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Kustwacht.

Potvissen komen oorspronkelijk voor in de Atlantische Oceaan waar het water kilometers diep is. Dit exemplaar is dus erg ver afgedwaald. „Potvissen eten onder meer pijlinktvis en die vinden ze op dieptes vanaf anderhalve kilometer”, aldus de woordvoerster. Wat ook niet helpt is dat het dier de hele dag op vrijwel dezelfde plaats ‘ronddobbert’. „Het is ook helemaal niet de tijd dat een verdwaalde potvis opduikt in de Noordzee. Als het al gebeurt, is dat vrijwel altijd in de winter. Het gaat in dit geval om een groot exemplaar van tussen de 30.000 en 50.000 kilo.”

De meeste potvissen die zich in Nederlandse wateren begeven overleven het niet. Ook de overlevingskansen van deze potvis zijn gering, toch gaat het in enkele gevallen wel goed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Potvis in de problemen voor kust Den Helder
Sluiten