Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 12 jun 2018 / 20:39 uur

Peuken nog veel schadelijker dan op de pakjes staat

Dat roken ontzettend slecht voor je is, wist je natuurlijk al. Maar sigaretten zijn nog schadelijker voor de gezondheid dan de fabrikanten aangeven op de verpakkingen.

Rokers krijgen veel meer teer, nicotine en koolmonoxide binnen dan tot nu toe werd aangenomen. Uit een groot onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) blijkt dat de meeste sigaretten drie keer meer schadelijke stoffen bevatten dan de pakjes doen vermoeden.

Nieuwe meetmethode

In de meeste sigarettenfilters zitten namelijk kleine ventilatiegaatjes. Bij het nieuwe onderzoek werden deze afgeplakt, omdat er kritiek was op de oude meetmethode, waarbij ze werden opengelaten. En terecht, want bij de nieuwe methode werden teergehaltes van 2 tot 26 keer groter, nicotinegehaltes van 2 tot 17 groter en koolmonoxide-aandelen van 2 tot 20 keer hoger gemeten.

Hoe zit het dan met de ventilatiegaatjes? Die worden in de praktijk gedeeltelijk afgesloten door vingers of de lippen van de roker.

Geen van de sigaretten bevatte minder teer, nicotine of koolmonoxide bij de nieuwe meting. „Op die van een sigaret na komen alle gemeten waarden boven de wettelijk vastgestelde maxima uit”, stelt het RIVM.

Foto: ANP

Geschrokken van het onderzoek

Staatssecretaris Paul Blokhuis, die de opdracht gaf voor het onderzoek, is geschrokken van de uitkomst. Blokhuis vindt het „zeer zorgelijk dat rokers eigenlijk bij alle sigaretten veel meer gif binnen krijgen dan ze wordt voorgehouden”. Hij laat in Europees verband checken of de sigaretten voortaan ‘zonder gesjoemel’ kunnen worden gemeten.

De commissie die de ‘oude’ methode, de zogenaamde ISO-methode, opstelde wordt volgens het RIVM „in grote mate beïnvloedt door de tabaksindustrie." Daarom is een nieuwe en onafhankelijke meetmethode noodzakelijk.

Maximaal 10 milligram teer

In sigarettenrook mag wettelijk maximaal 10 milligram teer zitten, maar de hoogste uitschieter – Belinda Super Kings – bevat 36,3 milligram. Bij Marlboro Prime is het verschil tussen de cijfers die de fabrikant opgeeft en de waarden die het RIVM heeft gemeten het grootst. Volgens het pakje zit in de rook daarvan slechts 1 mg teer en 0,1 mg nicotine, maar het RIVM heeft waarden van respectievelijk 26,1 en 1,7 milligram gemeten, schrijft ANP.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Peuken nog veel schadelijker dan op de pakjes staat
Sluiten