Peuken nog veel schadelijker dan op de pakjes staat

Afbeelding ter illustratie: Unsplash.

Foto van 'Elselotte Smink'

12 JUN 2018

Dat roken ontzettend slecht voor je is, wist je natuurlijk al. Maar sigaretten zijn nog schadelijker voor de gezondheid dan de fabrikanten aangeven op de verpakkingen.

Rokers krijgen veel meer teer, nicotine en koolmonoxide binnen dan tot nu toe werd aangenomen. Uit een groot onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) blijkt dat de meeste sigaretten drie keer meer schadelijke stoffen bevatten dan de pakjes doen vermoeden.

Nieuwe meetmethode

In de meeste sigarettenfilters zitten namelijk kleine ventilatiegaatjes. Bij het nieuwe onderzoek werden deze afgeplakt, omdat er kritiek was op de oude meetmethode, waarbij ze werden opengelaten. En terecht, want bij de nieuwe methode werden teergehaltes van 2 tot 26 keer groter, nicotinegehaltes van 2 tot 17 groter en koolmonoxide-aandelen van 2 tot 20 keer hoger gemeten.

Hoe zit het dan met de ventilatiegaatjes? Die worden in de praktijk gedeeltelijk afgesloten door vingers of de lippen van de roker.

Geen van de sigaretten bevatte minder teer, nicotine of koolmonoxide bij de nieuwe meting. „Op die van een sigaret na komen alle gemeten waarden boven de wettelijk vastgestelde maxima uit”, stelt het RIVM.

Foto: ANP

Geschrokken van het onderzoek

Staatssecretaris Paul Blokhuis, die de opdracht gaf voor het onderzoek, is geschrokken van de uitkomst. Blokhuis vindt het „zeer zorgelijk dat rokers eigenlijk bij alle sigaretten veel meer gif binnen krijgen dan ze wordt voorgehouden''. Hij laat in Europees verband checken of de sigaretten voortaan ‘zonder gesjoemel’ kunnen worden gemeten.

De commissie die de ‘oude’ methode, de zogenaamde ISO-methode, opstelde wordt volgens het RIVM „in grote mate beïnvloedt door de tabaksindustrie." Daarom is een nieuwe en onafhankelijke meetmethode noodzakelijk.

Maximaal 10 milligram teer

In sigarettenrook mag wettelijk maximaal 10 milligram teer zitten, maar de hoogste uitschieter - Belinda Super Kings - bevat 36,3 milligram. Bij Marlboro Prime is het verschil tussen de cijfers die de fabrikant opgeeft en de waarden die het RIVM heeft gemeten het grootst. Volgens het pakje zit in de rook daarvan slechts 1 mg teer en 0,1 mg nicotine, maar het RIVM heeft waarden van respectievelijk 26,1 en 1,7 milligram gemeten, schrijft ANP.

BEKIJK OOK


Views

2k+

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Meisjes in Nijmegen uitgebuit door groep loverboys

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

16 JUN 2018

In Nijmegen en omgeving zouden minstens twaalf meisjes door een groep loverboys zijn opgelicht, afgeperst en seksueel uitgebuit.  Het zou om een ‘uitzonderlijk grote zaak’ gaan waar de recherche en het Openbaar Ministerie langer dan een jaar aan gewerkt hebben, meldt het Algemeen Dagblad.

Wisselende samenstelling

Het langdurige onderzoek naar de groep loverboys ging door het leven onder de naam ‘Dante’. Uiteindelijk heeft Dante geleid tot meerdere aanhoudingen, waarvan we tot nu toe alleen weten dat het in ieder geval om twee mannen van 23 en 24 jaar gaat. De gehele actieve loverboygroep is naar waarschijnlijkheid echter groter. De mannen zouden hierbij in wisselende samenstelling hebben samengewerkt. Er zouden meerdere slachtoffers aangifte hebben gedaan.


Views

2k+

Raymond van Barneveld. Foto: ANP

Inbraak bij woning Raymond van Barneveld

Raymond van Barneveld. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

16 JUN 2018

Zaterdagochtend zijn inbrekers het huis van topdarter Raymond van Barneveld in Den Haag . De darter was zelf niet thuis, waardoor zijn echtgenote in haar eentje werd geconfronteerd met drie daders. Zijn vrouw is ongedeerd, maar liep wel flinke blauwe plekken en een enorme „mentale klap" op door de overval.

Worsteling

Van Barneveld verklaart tegenover RTL Nieuws dat zijn vrouw Silvia (52) voor haar leven heeft gevreesd. Hij stelt woest te zijn dat er mensen zijn die zijn vrouw dit hebben aangedaan. Silvia hoefde uiteindelijk niet medisch behandeld te worden, maar hield wel wat beurse plekken over aan een worsteling met de criminelen.


Views

1k+

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash
Likeability of 3

Moslima krijgt doodsbedreigingen vanwege blote buik

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

16 JUN 2018

Een op het oog onschuldig filmpje is voor een jonge moslima geëindigd in een nachtmerrie: ze wordt sindsdien overvallen door haatreacties en zelfs met de dood bedreigd. De blogger, die in Moskou woont, postte een video op Instagram waarop ze aan het dansen is een crop top. Dit levert nu een hoop kritiek op, omdat ze omwille van haar geloof geen blote delen van haar lichaam zou mogen laten zien.

Negatieve comments

Op het filmpje van 13 seconden zien we Madina Basaeva vrolijk dansen en playbacken. Volgers die haar etnische achtergrond delen zijn hier verre van blij mee: zo zou ze ‘uiteindelijk bij Allah moeten boeten als ze nu perse een beroemdheid wil zijn’ en zou ‘haar blote buik haar een hoop gaan kosten’. Sommige volgers vragen zich zelfs, hoe tragisch ook, af wanneer haar leven ‘nou eindelijk aan een eind komt’.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

2k+

GHB in vaste pure vorm. Foto: ANP
Likeability of 3

Moeder (33) rijdt met baby onder invloed van GHB

GHB in vaste pure vorm. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

16 JUN 2018

Een gevaarlijke situatie in het Brabantse Kaatsheuvel: daar is vrijdagmiddag een vrouw (33) aangehouden omdat ze onder invloed van GHB aan het autorijden was. Dat is al een alarmerende situatie op zich, maar daarnaast was ze tijdens het ritje niet alleen: haar baby zat ook in de auto.

Rijverbod

De vrouw uit Wouw is aangehouden in Kaatsheuvel. Het gevolg was een proces-verbaal en een rijverbod. Daarna stond ze weer op vrij voeten, meldt de politie.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

1k+

Er zijn nu crocs met ingebouwde sokken te koop

Foto: Alife

Foto van 'metronieuws'

15 JUN 2018

Je leest het goed: crocs met ingebouwde sokken. Klinkt als een echte must-have toch?

Voor deze fantastische creatie werkt Crocs samen met het Amerikaanse modemerk Alife. De wit met rood en blauwe sokken zitten vastgemaakt aan de Crocs. Gelukkig was de eerste variant van Crocs nog niet afgrijselijk genoeg!

Foto: Alife


Views

3k+

Ben & Jerry's komt met ijs met minder calorieën
Likeability of 5

Ben & Jerry's komt met ijs met minder calorieën

Ben & Jerry's komt met ijs met minder calorieën. Foto: B&J

Foto van 'metronieuws'

15 JUN 2018

Het is niet de eerste keer dat we horen over ijs met betere voedingswaarden, maar de creme de la creme Ben & Jerry's ontbrak nog in dit rijtje. Het lijkt er nu op dat onze gebeden zijn verhoord: het ijsmerk brengt ijs op de markt met minder kilocalorieën. Dat maakt het merk deze week bekend op Facebook. Kom maar op met die bakken!

Je hoeft de heerlijk vertrouwde swirls en chunks natuurlijk niet te missen in de 'healthy' variant, maar het ijs bevat wel minder vet en calorieën dan een reguliere bak Ben & Jerry’s. Het originele ijs bevat per goddelijke portie van 100ml ongeveer 230 calorieën. Bij de nieuwe smaken ligt dat aantal rond 130 calorieën. Maar laten we eerlijk wezen, bij Ben & Jerry's houdt niemand het bij 100ml dus kom maar op met de getallen per bak! Een bak van de nieuwe smaken chocolate cookie dough en caramel cookie fix bevat alsnog zo'n 650 kcal. Maar hey, dat is toch maar weer de helft van 1200 kcal toch!


like
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

2k+

Likeability of 3

Feministen willen meer vrouwelijke straatnamen

Foto: Google Maps

Foto van 'metronieuws'

15 JUN 2018

Is het jou wel eens opgevallen dat de meeste straatnamen vernoemd zijn naar mannelijke personen? Het feministische collectief De Bovengrondse wel. Zij wil meer vrouwelijke straatnamen. En dat wordt hoog tijd, vindt journalist Bregje Hofstede.

'Straatnamennacht'

Samen met de dames van De Bovengrondse trekt ze aan de bel omdat slechts 12 procent van de ruim tweeduizend Amsterdamse straten vernoemd is naar een vrouw, berekent de Correspondent. Aankomende zomer organiseert de groep een zogenaamde ’straatnamennacht’, waarin ze zoveel mogelijk Amsterdamse straten een vrouwelijke naam gaan geven. De Nieuwe Herengracht werd alvast omgedoopt tot de Nieuwe Damesgracht.


dislike
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avatar

Views

1k+

Ouders niet nog strenger met alcohol bij kinderen

Een scanapparaat voor ID-bewijzen aan de kassa bij de Lidl. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

15 JUN 2018

Het lijkt er op dat ouders niet veel strenger gaan worden voor hun kinderen als het gaat om alcohol. Sinds de leeftijdsverhoging naar 18 jaar voor de verkoop van alcohol, werden ouders veel strenger voor hun kinderen. Maar deze trend zet sinds 2017 niet meer door.

Bewustwording

Dat zegt Nico van der Lely, kinderarts en oprichter van de alcoholpoli van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. Uit de onderzoeksgegevens alcoholvergiftigingen van het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde over het jaar 2017 blijkt dat vorig jaar veel jongeren boven de 16 jaar toch toestemming kregen van hun ouders om te drinken.


Views

1k+

Steeds meer Nederlanders geen tv-abonnement

Netflix. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

15 JUN 2018

Het percentage Nederlandse huishoudens dat geen traditioneel tv-abonnement heeft, gaat richting de vijf procent. Dat is een stijging van vijftig procent ten opzichte van vorig jaar. Tegelijkertijd groeien de klantaantallen van Videoland en Netflix steeds verder, meldt marktonderzoeker Telecompaper.

Netflix en Videoland

Het zijn vooral jonge huishoudens tussen de 20 en 30 jaar die geen tv-abonnement hebben. Maar ook de huishoudens tussen de 30 en 50 jaar nemen steeds vaker geen tv-abonnement meer. Volgens Telecompaper lijken deze huishoudens hun tv-abonnement niet te vervangen door online alternatieven voor live TV kijken.


Views

2k+

Energieprijzen vanaf juli weer omhoog

De energiemeter voor stroomgebruik in een meterkast. / ANP

Foto van 'metronieuws'

15 JUN 2018

De variabele energieprijzen van veel leveranciers gaan per 1 juli stijgen. Huishoudens moeten hierdoor tot 64 euro per jaar meer betalen voor hun energie. Dat meldt vergelijkingswebsite Pricewise.

Al eerder stegen de vaste tarieven voor gas en stroom. Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een energiecontract met variabele energietarieven. De prijsstijging verschilt volgens Pricewise enorm per leverancier. „Bij Eneco is een huishouden €64,- meer kwijt per jaar, bij Nuon €32,- en bij Essent blijven de tarieven gelijk.”

'Afgeknepen' gaswinning


Views

1k+

Replica van bruidsjurk Meghan Markle in de verkoop. / AFP

Replica van bruidsjurk Meghan Markle in de verkoop

Meghan Markle in de bruidsjurk van Stella McCartney. / AFP

Foto van 'metronieuws'

15 JUN 2018

Voor een paar gelukkige bruiden to be is er goed nieuws. De tweede jurk die Meghan Markle droeg tijdens haar grote dag is binnenkort verkrijgbaar in de Londense winkel van ontwerpster Stella McCartney.

Replica's

Markle verkleedde zich na de officiële ceremonie in een lange, witte jurk met halternek voor het huwelijksfeest ’s avonds.


Views

300+

Camera videoNS viert Dag van de Schoonmaker

De NS heeft in totaal 1800 schoonmakers in dienst. Foto: ANP

Foto van 'Kyrie Stuij'

15 JUN 2018

,,Goedemorgen, ik kom even de prullenbakken legen.’’ De 57-jarige Robert Hovingh uit Hilversum komt het je elke ochtend met een glimlach vertellen. De voormalig verkoper van V&D had nooit gedacht dat hij na bijna veertig jaar zijn carrière zou voortzetten als schoonmaker bij de NS. ,,Als ik er nu op terugkijk denk ik: had ik het tien jaar geleden maar gedaan.’’

Zijn opmerkelijke carrièreswitch komt voort uit het faillissement van het bekende Nederlandse warenhuis, eind 2015. Zoekend naar een andere baan stuitte hij op een vacature: ’Treinsteward gezocht’.

Servicegericht


Views

600+

Van der Laan wilde gesprek over drukte in Amsterdam

De tentoonstelling De Mooiste Stad, Amsterdam door de ogen van Eberhard van der Laan. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

15 JUN 2018

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan had met de door hem samengestelde expositie in het Amsterdam Museum een duidelijk doel voor ogen. Met de tentoonstelling De Mooiste Stad, Amsterdam door de ogen van Eberhard van der Laan, wilde hij een gesprek op gang brengen over de drukte in de hoofdstad. Tot vlak voor zijn dood werkte hij aan de tentoonstelling die zaterdag wordt geopend.

'Dol op geschiedenis'

Volgens medeconservator Laura van Hasselt, die de tachtig objecten samen met Van der Laan uitkoos, was het laatste gesprek op vrijdagmiddag 15 september. ,,Een cruciaal moment, waarop we de collectielijst hebben vastgelegd. Achteraf bleek dat zijn laatste officiële afspraak, want die maandag erop is hij gestopt met werken.''


Views

400+

'Vluchtelingkinderen mishandeld door Franse politie'

Een vluchtelingkind bij het treinstation van Ventimiglia. / EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

15 JUN 2018

Minderjarige asielzoekers die vanuit Italië de Franse grens oversteken, worden door de Franse grenspolitie mishandeld, vastgezet en illegaal teruggestuurd naar Italië. Dat schrijft Oxfam Novib in haar nieuwe rapport ‘Nowhere but Out’.

Geen eten of water

De kinderen worden zonder water, eten of deken opgesloten in cellen. Daarna worden ze op de trein naar Italië gezet. Ze krijgen geen voogd toegewezen en de agenten veranderen zelfs regelmatig de informatie op hun papieren, zodat het lijkt dat de kinderen meerderjarig zijn en vrijwillig terugkeren naar Italië, wat in strijd is met de Europese regels. Volgens Oxfam Novib zouden de agenten ook de schoenzolen van de kinderen stuksnijden en hun simkaarten stelen.


Views

1k+

Moslims vieren einde ramadan

Moslims bij een Marokkaanse bakker die lekkernijen heeft uitgestald. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

15 JUN 2018

Voor moslims in Nederland is vrijdag de maand van vasten eindelijk voorbij. Het einde van de ramadan vieren ze dan drie dagen lang met het Suikerfeest. Scholen en werkgevers geven vaak een dag vrij.

Zoetigheden en cadeaus

Belijdende moslims gaan op het Suikerfeest 's ochtends naar de moskee. De rest van de dag brengen ze veelal door met familiebezoek. Er worden dan vooral veel zoetigheden geserveerd en er worden cadeautjes gegeven. Rijken hebben de plicht om voor de armen te zorgen.


Views

2k+

55-plusser minder eenzaam dan vroeger

Ouderen zijn steeds minder eenzaam. /ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

15 JUN 2018

De gemiddelde 55-plusser is in 2018 minder eenzaam dan de leeftijdsgenoten van twintig jaar geleden. Tegelijkertijd is het aantal eenzame ouderen ook toegenomen, omdat er steeds meer 55-plussers zijn als gevolg van vergrijzing. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP)

Sociale contacten

Het SCP deed drie deelstudies waarbij ruim 8000 ouderen waren betrokken. De onderzoeksperiode loopt van 1996 tot 2016. Door verbeterde sociale contacten is de gemiddelde oudere steeds minder eenzaam. Meer ouderen hebben een partner en hun netwerk is vaak groter en diverser.


Views

1k+

Marit (29) heeft één hand, maar kan gewoon alles
Likeability of 6

Marit (29) heeft één hand, maar kan gewoon alles

Marit Smit. Foto: Daisy fotografie

Foto van 'Rosan de Vos'

14 JUN 2018

„Mensen gaan er altijd vanuit dat we niets kunnen, dat we zielig zijn en dat ons leven vast heel zwaar is”, vertelt Marit Smit (29). „Maar vrijwel iedereen die ik ken met een handicap heeft echt een prima leven.”

Marit is geboren zónder linkerhand en heeft daardoor redelijk wat bekijks. „Als je geen handicap hebt, ga je er natuurlijk niet heel bewust mee om. Maar als je iedere dag vragen krijgt en iedere dag nagestaard wordt, is dat best heftig. Zo vragen mensen soms aan mij: ‘Kun je wel fietsen?’ Maar hoezo zou ik niet kunnen fietsen? Ik heb toch twee benen en één hand?”

Marit (29) heeft één hand, maar kan gewoon alles

Marit Smit. Foto: Daisy fotografie


love
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_23e6af6a350ab783f4f8f0c29e016ff2c79d2a2e_avatar

Views

2k+

Personeel Martini Ziekenhuis krijgt 500,- beloning
Likeability of 5

Personeel Martini Ziekenhuis krijgt €500 beloning

Het personeel heeft hard gewerkt en verdient een beloning. Foto/ANP

Foto van 'Hester Ramaker'

14 JUN 2018

Het personeel van het Martini Ziekenhuis in Groningen krijgt een beloning van 500 euro bruto. Deze maand gaan zij die beloning nog op hun rekening zien. Ze krijgen het geld omdat het de afgelopen maanden erg druk is geweest en het ziekenhuis een goede winst heeft geboekt.

Hard werken

Deze winter hebben de inwoners van Nederland te kampen gehad met een flinke en langdurige griepepidemie. Vervelend, maar ook hard werken voor het personeel in de Nederlandse ziekenhuizen. Zo ook in het Martini Ziekenhuis in Groningen. Het ziekenhuis kampte ook nog met capaciteitsproblemen, waardoor het personeel zich een slag in de rondte werkte.


like
user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Views

3k+

Vrouw kijkt op telefoon en rijdt politiemotor omver

Vrouw kijkt op telefoon en rijdt politiemotor omver

De vrouw komt er met een waarschuwing vanaf. Foto/ANP

Foto van 'Hester Ramaker'

14 JUN 2018

Dat je niet moet gaan appen als je achter het stuur zit omdat je daarmee ongelukken kan veroorzaken is wel duidelijk. Helemaal voor een vrouw in Tilburg die woensdagavond een motor aanreed met haar auto terwijl ze zat te appen. Nog een klein detail: het was de motor van een politieagent. Volgens de politie was ze druk bezig met haar telefoon en zag ze daarom de motor niet staan.

Niet gezien

De motoragent zag dat de vrouw haar telefoon in haar handen had en wilde haar een bekeuring geven. Daarom gaf hij haar een stopteken. De automobiliste gehoorzaamde aan dat teken. Tenminste, zo dacht de agent. Hij reed op haar af. De vrouw had echter de agent niet gezien. Ze wilde achteruit inparkeren en raakte toen de motor. De agent kon nog maar net zijn motor afstappen.


Views

2k+