Metro
Metro Nieuws 8 jun 2018 / 11:24 uur

Oostenrijk sluit moskeeën en doet imams in de ban

De Oostenrijkse regering sluit zeven moskeeën en wijst meerdere imams uit. De reden? Bondskanselier Sebastian Kurz zei dat in zijn land geen plaats is voor „parallelle samenlevingen, de politieke islam en radicalisering”.

De autoriteiten onderzoeken of imams een verbod hebben overtreden op financiering vanuit het buitenland, zei minister Herbert Kickl van Binnenlandse Zaken. In zeker twee zaken zou al zijn vastgesteld dat geestelijken het land moeten verlaten.

Turkse overheid

De autoriteiten doen nog onderzoek naar tientallen andere imams. Zij kunnen worden uitgewezen of naast een visum grijpen. Het gaat volgens de autoriteiten om leden van de ATIB, een vereniging die hecht verbonden is met de Turkse overheid. „Dit is nog maar het begin”, beloofde vicekanselier Heinz-Christian Strache, op de gezamenlijke persconferentie met meerdere bewindslieden.

Rechts-populistisch

De rechts-populistische FPÖ (Vrijheidspartij van Oostenrijk) van Strache vormde eind vorig jaar een coalitie met de christendemocratische ÖVP (Oostenrijkse Volkspartij) van Kurz. Het verbod op buitenlandse financiering voor religieuze groeperingen dateert uit 2015.

De actie heeft al een boze reactie ontlokt aan de Turkse regering. Een Turkse regeringswoordvoerder zei dat het optreden van de Oostenrijkse autoriteiten volgde op een golf van „islamofobie, racisme en discriminatie” in het land.

In Oostenrijk wonen ongeveer 600.000 moslims. Velen zijn van Turkse afkomst.

Reageer op artikel:
Oostenrijk sluit moskeeën en doet imams in de ban
Sluiten