Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 25 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Onderwijsraad wil betere doorstroom vmbo-havo

Het huidige kabinetsplan om de doorstroom van vmbo naar havo makkelijker te maken, is niet goed genoeg. Dat zegt de Onderwijsraad. Vmbo en havo zijn zo verschillend dat de kans groot is dat leerlingen die het havo misschien wel aankunnen er toch zullen struikelen.

Verschil te groot

Het is een grote wens van de Tweede Kamer die het kabinet momenteel uitvoert om de doorstroom van vmbo naar havo makkelijker te maken. Het kabinet regelt nu dat alle vmbo’ers met een diploma van de gemengde of theoretische leerweg naar de havo mogen, mits zij in zeven in plaats van zes vakken eindexamen hebben gedaan.

Maar het heeft geen zin om tegen alle leerlingen te zeggen dat ze naar de havo mogen als vmbo en havo niet goed op elkaar aansluiten. Dat schrijft de Onderwijsraad aan het kabinet in een advies dat maandag wordt gepubliceerd, meldt Trouw. Het verschil tussen de twee verschillende schooltypes is te groot. „Door het openzetten van een slagboom is de weg toegankelijk, maar wordt die weg niet beter begaanbaar”, aldus de raad.

Betere aansluiting nodig

Een oplossing zou kunnen zijn dat leerlingen die naar de havo willen een bijspijkerprogramma krijgen of naar een speciale klas gaan. Maar de raad vindt dat het er uiteindelijk om draait dat de vakkenpakketten op vmbo en havo beter op elkaar aansluiten. Niet alleen het vmbo moet daardoor veranderen, maar ook de havo. Havisten zouden meer beroepsgerichte vakken moeten krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.