Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Nederland moet meer uitgeven aan kinderrechten’

Nederland en andere landen geven niet genoeg geld uit aan kinderrechten. Het bedrag moet omhoog, zegt de organisatie KidsRights, die opkomt voor kinderen. Concrete bedragen noemt de groep niet, maar hij zegt wel dat landen als Nederland slecht scoren en niet het ‘best beschikbare budget’ uittrekken voor kinderen.

Kinderen hebben veel last van discriminatie, klaagt KidsRights. „Veel kinderen hebben geen toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Ze hebben niet dezelfde kans om zich te ontplooien als andere kinderen", aldus de organisatie.

Het gaat bijvoorbeeld om meisjes, vluchtelingen, gehandicapte kinderen, zwerfjongeren en etnische minderheden. Vooral in Latijns-Amerika, Azië en Noord-Afrika gaat het heel slecht. Volgens KidsRights wordt er wereldwijd ook veel te weinig rekening gehouden met de meningen en de belangen van kinderen.

Noorwegen

De organisatie maakte ook een ranglijst van waar kinderen het beste af zijn. De lijst is gebaseerd op onder meer sterftecijfers, levensverwachting, ondervoeding, hoeveelheid gevaccineerde kinderen, toegang tot schoon drinkwater, toegang tot onderwijs, bescherming tegen kinderarbeid en de hoeveelheid tienerzwangerschappen.

Op die lijst staat Nederland zesde van de wereld. Dat is een verbetering ten opzichte van vorig jaar, toen Nederland buiten de top 10 stond. Een reden voor die stijging geeft het KidsRights-rapport niet. Noorwegen staat op 1, gevolgd door IJsland en Portugal. Sierra Leone en Afghanistan staan helemaal onderaan.

KidsRights is in 2003 opgericht door de latere Kinderombudsman Marc Dullaert. De organisatie reikt elk jaar de Kindervredesprijs uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.