Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 23 jun 2018 / 09:54 uur

Nederland houdt te weinig toezicht op integriteit

De Nederlandse Tweede Kamer moet meer doen om de integriteit van Kamerleden te waarborgen, vindt GRECO, het anticorruptie-orgaan van de Raad van Europa. Het rapport verwijst naar het appartement dat D66-leider Alexander Pechtold cadeau kreeg van een Canadese vriend, maar niet opgaf bij het geschenkenregister van de Kamer.

De corruptiewaakhond stelt, verwijzend naar dit cadeau, dat het in Nederland schort aan uitvoering van en toezicht op de integriteitsregels.,,Deze zaak laat zien dat de Kamer integriteitsregels moet invoeren en handhaven", aldus de opstellers van het rapport, die het ,,spijtig" noemen dat dat nog niet is gebeurd.

Cadeau van 135.000 euro

Het rapport van GRECO verscheen ruim een week geleden. In het stuk wordt gekeken hoe Nederland omgaat met integriteitsvoorschriften voor overheden en de rechterlijke macht, die in 2013 zijn opgesteld. In het rapport wordt Pechtold niet bij naam genoemd, maar er gaat een paragraaf over ‘een parlementslid en zijn cadeau ter waarde van 135.000 euro’, precies de waarde van het appartement in Scheveningen toen de D66-leider het kreeg. Ook wordt verwezen naar een eerder krantenartikel over de zaak, meldt NOS.

Persoonlijke zaak

Een woordvoerder van Pechtold zegt tegen De Telegraaf dat de D66-voorman het bij de eerdere uitleg over de gift laat. Toen zei hij dat het krijgen van het appartement een privézaak was. De gift veroorzaakte politieke ophef, maar het presidium van de Tweede Kamer zag af van een onderzoek. Zo’n tweehonderd mensen deden aangifte tegen Pechtold. Die liggen nu bij de procureur-generaal van de Hoge Raad.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Nederland houdt te weinig toezicht op integriteit
Sluiten