Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Macron verplicht 16-jarigen tot 1 maand dienstplicht

De Franse regering, onder leiding van Emmanuel Macron, wil elke 16-jarige verplicht op ‘sociale dienstplicht’ sturen. Die dienstplicht bestaat uit een maand verplichte burgerdienst, die eventueel gevolgd kan worden door een vrijwillige stage. De Fransen hopen daarmee de samenhang van de natie te versterken.

Twee fases

De eerste fase, de burgerdienst, is een verplichte stage van een maand met een focus op burgerschap. De regering legt uit: “We willen daarmee jongeren ertoe aanzetten om nieuwe relaties op te bouwen en hun rol in de samenleving te vinden”. In deze ‘cohesiefase’ zal de klemtoon liggen op het mixen van jongeren van verschillende sociale achtergronden. Ze brengen daarbij vijftien dagen non-stop door in een grote groep en vervolgens vijftien dagen in kleinere groepjes.

In de ‘tweede fase’ is het plan van de regering om een vrijwillige stage van minstens drie maanden tot een jaar voor de leeftijd van 25 jaar in te voeren. Daarbij worden jongeren aangemoedigd om een taak op te nemen in “domeinen van defensie en veiligheid”, maar ook vrijwilligerswerk rond erfgoed, milieu of zorg zouden een optie zijn, meldt Het Laatste Nieuws.

1,6 miljard euro

Het liefst zou de regering de plannen vanaf 2019 in laten gaan, maar er liggen nog enkele zaken open. Bijvoorbeeld waar ze die jongeren tijdens hun verplichte maand onderbrengen. Het zou gaan om 750.000 jongeren per jaar die deze verplichte maand doen. Volgens berekeningen zou het plan 1,6 miljard euro per jaar kosten, naast de investeringen in infrastructuur die nodig zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.