Metro
Metro Nieuws 7 jun 2018 / 07:12 uur

‘Let op achterlating kind in buitenland’

Het aantal meldingen van kinderen dat door hun ouders in het buitenland worden achtergelaten, neemt toe. Vooral in de zomer worden kinderen naar hun land van herkomst meegenomen en zonder paspoort, geld en telefoon achtergelaten bij onbekenden.

Angst voor vakantie

Met de vakantie voor de boeg vraagt het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) aan scholen om alert te zijn op signalen van mogelijke slachtoffers. Belangrijke aanwijzingen zijn bijvoorbeeld angst om op vakantie te gaan of de aankondiging van een lastminutebezoek aan familie in dat buitenland.

Ouders die hun kinderen achterlaten in de vakantie doen dat vaak omdat ze willen voorkomen dat hun kind verwestert en zich afkeert van de eigen cultuur en tradities.

Kinderen die slachtoffer worden van achterlating, kunnen vaak moeilijk om hulp vragen bij de ambassade, omdat ze vaak geen paspoort meer hebben.

45 gevallen

Het aantal meldingen neemt sinds de oprichting van het LKHA in 2015 elk jaar toe. „In de eerste vijf maanden van dit jaar was het al drukker dan andere jaren, terwijl de zomervakantie nog moet beginnen", laat de organisatie weten.

Uit cijfers die het ministerie vorige maand vrijgaf, blijkt dat in 2017 er 45 gevallen waren van kindontvoering of achterlating.

Het LKHA is het aanspreekpunt voor het ministerie van Buitenlandse Zaken als slachtoffers van huwelijksdwang en achterlating in het buitenland hulp nodig hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Let op achterlating kind in buitenland’
Sluiten