Metro
Metro Nieuws 6 jun 2018 / 17:08 uur

Kamer wil wijntje bij de kapper toestaan

Grote kans dat je binnenkort bij de kapper toch een wijntje kunt bestellen. Als het aan de VVD ligt, moet dat straks kunnen.

Wetsvoorstel

Tweede Kamerlid Erik Ziengs van de VVD dient woensdag een wetsvoorstel in. Hij wil dat horeca en winkels zich mogen ‘mengen’. Dat betekent bijvoorbeeld ook dat het voor een restaurant mogelijk wordt om kunst die in het restaurant hangt, te verkopen.

Ziengs wil winkeliers de ruimte geven om hun klanten een beleving te bieden. Ook hoopt hij zo leeglopende winkelstraten nieuw leven in te blazen.

Regels

Daarom heeft hij zelf een wet uitgewerkt die hij aan de Kamer voorlegt. Hij heeft de sympathie van een Kamermeerderheid.

Het gemengd kleinhandelsbedrijf, dat mogelijk wordt als de initiatiefwet het haalt, is wel aan regels gebonden. Zo mag een kapper bijvoorbeeld nooit meer omzet halen uit de verkoop van wijntjes dan uit de verdiensten van de hoofdactiviteit; in dit geval het knippen.

Kritiek

Maar het kabinet is kritisch. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid ziet niets in het plan. „In deze tijd, waarin we steeds meer weten over de gezondheidsrisico’s van alcohol, ben ik daar natuurlijk geen voorstander van. Met alcohol moeten we juist bewuster omgaan en niet losser."

De Koninklijke Slijtersunie vraagt zich af hoe gemeentes al deze extra verkooppunten gaan controleren. Voorzitter Ron Andes meent dat er ook sprake is van oneerlijke concurrentie. „Een slijter moet vergunningen hebben, maar gaat dat ook gelden voor andere verkooppunten?"

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kamer wil wijntje bij de kapper toestaan
Sluiten