Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 jun 2018 / 17:39 uur

Kabinet stopt na ruim vier jaar met missie in Mali

Ergens volgend jaar moeten de Nederlandse blauwhelmen weg zijn uit Mali, want het kabinet gaat de missie daar afbouwen. De missie in Afghanistan wordt daarentegen uitgebreid.

De ministerraad neemt hierover vrijdag officieel een besluit, maar bronnen bevestigen de berichtgeving van RTL Nieuws over de ‘terugtrekking’.

Informatie verzamelen

In het Afrikaanse land, en dan vooral in de stad Gao, leveren ongeveer 250 militairen onder zware klimatologische omstandigheden een bijdrage aan de VN-missie. Daar houden ze zich sinds 2014 vooral bezig met het verzamelen en analyseren van informatie.

De missie loopt officieel tot het einde van dit jaar. Waarschijnlijk blijven de militairen langer zodat een ander land de activiteiten kan overnemen.

Nederlanders omgekomen

Er zijn vier Nederlanders omgekomen in Mali. In maart 2015 kwamen twee vliegers van een Apache-gevechtshelikopter om bij een ongeval. In juli 2016 kwamen twee militairen om bij een mortierongeluk. Bij dat laatste ongeluk is Defensie ,,ernstig tekortgeschoten", oordeelde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Toenmalig minister van Defensie, Jeanine Hennis, trad om deze zaak af. De hoogste militair, generaal Tom Middendorp, volgde haar voorbeeld.

Pijnlijke zaken

De Algemene Rekenkamer komt woensdag met een onderzoek over de missie in Mali. Daar zouden naar verluidt voor Defensie enkele pijnlijke zaken in staan.

Zestig extra militairen

Naar Afghanistan gaan zestig extra militairen. Het gaat vooral om commando’s die daar Afghaanse elitetroepen moeten gaan trainen. Zij zouden in januari aan de slag moeten gaan. In Mazar-e-Sharif zijn al honderd Nederlanders actief voor de NAVO-missie Resolute Support. Zij trainen en adviseren het hogere kader van leger en politie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Kabinet stopt na ruim vier jaar met missie in Mali
Sluiten