Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 jun 2018 / 09:19 uur

Italië en Malta weigeren 629 immigranten

Italië weigert een boot met ruim 600 immigranten toe te laten in een van zijn havens. De regering in Rome heeft in plaats daarvan Malta gevraagd de immigranten op te nemen.

Malta heeft het verzoek van de hand gewezen en gezegd dat het niets te maken heeft met de operatie waarbij honderden vluchtelingen uit zee zijn gered.

Beperken immigratie

Volgens Italiaanse media heet het schip dat niet in Italië mag aanmeren Aquarius. Hulporganisaties zouden 629 immigranten aan boord van het schip hebben genomen bij meerdere reddingsoperaties. Aan boord zijn volgens de hulporganisatie SOS Méditerranée zeker 120 minderjarigen.

In Italië hebben de rechts-populistische Lega en de radicale Vijfsterrenbeweging onlangs een regeringscoalitie gevormd. Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) heeft zijn kiezers beloofd immigratie te beperken.

Salvini reageerde op sociale media op het incident: „vanaf vandaag zegt Italië NEE tegen mensenhandel en NEE tegen illegale immigranten.” Zijn partij staat bekend als anti-immigratiepartij.

Levens redden

Inmiddels hebben burgemeesters van verschillende Italiaanse havensteden laten weten wel bereid te zijn de vluchtelingen op te vangen. Zowel Napels als Palermo gaven aan de vluchtelingen wel op te willen vangen, om op die manier de levens van de mensen aan boord te redden.

De boot is ondertussen op weg naar het vaste land. Het is vooralsnog onduidelijk waar de boot zal aanmeren en de vluchtelingen aan land mogen komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Italië en Malta weigeren 629 immigranten
Sluiten