Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 7 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Inlichtingenwet moet buiten werking worden gesteld’

De inlichtingenwet moet buiten werking worden gesteld omdat er teveel aan schort. Hiervoor pleit een twaalftal organisaties, waaronder Greenpeace.

Inlichtingenwet is kort voor de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, oftewel de Wiv, is op 1 mei van dit jaar officieel ingesteld. Volgens onder meer Greenpeace, Bits of Freedom en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten moet er nog heel wat aan de wet gebeuren.

Sleepnet

Ze benadrukken dat ze de wet niet afgeschaft willen zien, maar wel dat er een aantal onderdelen aangepast dienen te worden. Onder meer het sleepnet van de AIVD, het verzamelen van informatie via informanten, het hacken van derden en het doorgeven van gegevens aan buitenlandse diensten stuit de organisaties tegen de borst.

Waar hun advocaten de inlichtingenwet vergelijken met een ‘boot die al lek was toen hij te water werd gelaten’, noemt de landsadvocaat de kritiek onterecht. Volgens haar moeten de diensten nu eenmaal zo gericht mogelijk te werk kunnen gaan. Bovendien wordt er volgens haar niet willekeurig data verzameld.

Om de wet tijdelijk buiten werking te stellen, staan de organisaties donderdag tegenover de Staat in een kort geding in de Haagse rechtbank.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Inlichtingenwet moet buiten werking worden gesteld’
Sluiten