Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 6 jun 2018

HEMA toch niet in Belgische handen

HEMA komt toch niet in Belgische handen. Core Equity, de investeerder, heeft de overnamegesprekken definitief afgebroken na een impasse rond de aanpassing van de contracten van franchisenemers, aldus De Telegraaf woensdag op basis van ingewijden.

Beursgang

De Belgen vinden dat ze hun plannen voor e-commerce niet kunnen uitvoeren zolang franchisenemers een aanzienlijk deel van de winst uit online verkopen opeisen. Het afbreken van de gesprekken is volgens de krant een enorme klap voor eigenaar Lion Capital. Het is al de derde keer dat een overname mislukt.

De bronnen van De Telegraaf zeggen dat HEMA nog wel in gesprek is met andere kopers. Ook zou een beursgang van HEMA voor 2019 weer op tafel liggen. Die lezingen worden volgens de krant echter door marktpartijen in twijfel getrokken. HEMA en Core Equity wilden geen commentaar geven.

Verlies

De nieuwe investeringsmaatschappij zou een bedrag van ongeveer 1 miljard euro betalen voor HEMA, inclusief de schulden. Die teller stond eind vorig jaar op 685 miljoen euro.

Het winkelconcern, dat in 1926 is opgericht in Amsterdam, heeft al jaren moeite met het realiseren van winst. In 2017 heeft HEMA het nettoverlies zien oplopen naar 30,9 miljoen euro. Een jaar eerder waren de cijfers ook al behoorlijk rood: toen stond het verlies op 26,2 miljoen euro. In elf jaar tijd maakte het concern slechts twee jaar winst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
HEMA toch niet in Belgische handen
Sluiten