Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Haagse steker had geen terroristische motieven’

De dader van de steekpartij in Den Haag op 5 mei, Malek F., had geen terroristisch motief. Dat valt op te maken uit de verklaringen die F. gaf bij de politie, zegt zijn advocaat Job Knoester in het AD. 

‘Allahu akbar’

De uit Syrië gevluchte Malek F. stak op 5 mei drie mensen neer op het terrein naast de Haagse Hogeschool. De slachtoffers raakten zwaargewond. Volgens burgemeester Pauline Krikke stond F. bekend als een verward persoon. Maar doordat op een filmpje te horen was dat F. „Allahu akbar” riep, ontstond de vrees dat het om een terroristische daad ging.

Knoester legt aan het AD uit dat hij normaal gesproken niets over de inhoud van verhoren naar buiten brengt. Maar vanwege „de maatschappelijke onrust” van het incident, wil Knoester nu al laten weten dat uit niets blijkt dat het een terroristische daad was. Volgens hem werkt F. goed mee met het onderzoek naar de steekpartij.

Nieuwe advocaat

De advocaat stond al enige tijd de familie van Malek F. bij en nam vrijdag ook de verdediging van F. zelf over. F. liet zich tot nu toe bijstaan door een toegewezen advocaat, maar de familie had graag dat Knoester ook hem bij zou staan. Het duurde even voordat Knoester de verdediging over kon nemen, omdat F. zelf moest beslissen of hij van advocaat wilde veranderen.

F. stond bekend als een verward persoon, die tijdelijk was opgenomen in ggz-kliniek Parnassia. Zijn familie overweegt aangifte te doen tegen de kliniek, omdat die F. te vroeg liet gaan. Deze week hebben ze een gesprek met Parnassia.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.