Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 19 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Gemeenten moeten zelf vuurwerk kunnen verbieden’

Gemeenten moeten zelf de bevoegdheid krijgen om tijdens de jaarwisseling een vuurwerkverbod in te voeren. ChristenUnie en D66 willen dat het kabinet de wet wijzigt om dit mogelijk te maken.

Geen verbod

De Tweede Kamer debatteert woensdag over het rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid opstelde over de jaarwisseling. De Onderzoeksraad voor Veiligheid adviseerde een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen in te voeren, maar het kabinet liet eerder deze maand weten dat advies niet over te nemen.

De twee regeringspartijen willen daarom nu gemeenten het laatste woord geven. „Iedere gemeente heeft te maken met andere problemen rondom de jaarwisseling", vindt Kamerlid Monica den Boer (D66). „Met deze keuzevrijheid kan gemeente A een algeheel vuurwerkverbod afroepen en gemeente B enkel vuurwerkvrije zones inrichten."

Omstanders vaak slachtoffer

CU was als enige coalitiepartner wel voor een landelijk verbod. Kamerlid Carla Dik-Faber (CU) benadrukt dat op dit moment de helft van de slachtoffers omstander is en wil daarom gemeenten de ruimte geven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.