Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 6 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Geef grazers in Oostvaardersplassen anticonceptie’

De edelherten, konikpaarden en Heckrunderen in de Oostvaardersplassen moeten aan de anticonceptie. Op die manier kan worden voorkomen dat te veel grote grazers moeten worden afgeschoten.

Prikpil

Volgens de Werkgroep Diervriendelijk Populatiebeheer kan het vrij makkelijk, door de dieren likstenen te geven, door het middel door het voer te mengen of door het via een prikpil toe te dienen.

Het plan is om het aantal grazers in het vogelbeschermingsgebied dit jaar terug te brengen tot maximaal 1100. Bijna 1200 herten en paarden moeten daarvoor afgeschoten worden.

Verhuizen behoort ook tot de opties, want actrice Belinda Meuldijk wil 180 paarden naar Spanje brengen en er zouden bijna duizend edelherten naar Oost-Europa kunnen verkassen.

Wildernisvlees

Als er toch herten afgemaakt worden, willen sommige actiegroepen tegen de Oostvaardersplassen dat het vlees voor menselijke of dierlijke consumptie wordt gebruikt. Twee andere Nederlandse natuurgebieden verkopen dit zogeheten ‘wildernisvlees’ al, maar het provinciebestuur van Flevoland zegt dat het verboden is.

Een definitief besluit over de toekomst van de Oostvaardersplassen wordt in juli genomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.