Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 15 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Feministen willen meer vrouwelijke straatnamen

Is het jou wel eens opgevallen dat de meeste straatnamen vernoemd zijn naar mannelijke personen? Het feministische collectief De Bovengrondse wel. Zij wil meer vrouwelijke straatnamen. En dat wordt hoog tijd, vindt journalist Bregje Hofstede.

‘Straatnamennacht’

Samen met de dames van De Bovengrondse trekt ze aan de bel omdat slechts 12 procent van de ruim tweeduizend Amsterdamse straten vernoemd is naar een vrouw, berekent de Correspondent. Aankomende zomer organiseert de groep een zogenaamde ’straatnamennacht’, waarin ze zoveel mogelijk Amsterdamse straten een vrouwelijke naam gaan geven. De Nieuwe Herengracht werd alvast omgedoopt tot de Nieuwe Damesgracht.

Belangrijke vrouwen

Volgens Hofstede zijn er absoluut voldoende belangrijke vrouwen die een eigen straatnaam zouden verdienen. Tevens is Hofstede van mening dat we „subtiel maar sterk” worden beïnvloed door de mannennamen. Ook zegt ze tegen Het Parool dat veel jonge vrouwen zichzelf geen feminist durven te noemen. ”Ze zijn bang dat als ze ergens vooruit komen dat GeenStijl achter hen aankomt. Maar als je iets wilt veranderen moet je je uitspreken.”

Maar straatnamen veranderen kost geld en levert een hoop gedoe en gezeur op, vinden tegenstanders. Daarover haalt Hofstede haar schouders op: "Alles wat de status quo uitdaagt stuit op verzet", zegt ze in Het Parool.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.