Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Facebook onduidelijk rondom zaak Cambridge Analytica

Het Britse parlement krijgt nog altijd geen duidelijke antwoorden van Facebook over het schandaal rond Cambridge Analytica. Facebook zou ontwijkende en onjuiste antwoorden geven.

Ergernis

Langzaamaan begint het gedrag van Facebook ergernis op te wekken bij de leden van het Britse parlement. Een parlementscommissie onderzoekt de rol die Cambridge Analytica speelde in onder meer het brexitreferendum, maar eerlijke antwoorden lijkt de commissie niet te krijgen. De voorzitter van de commissie, Damian Collins, beklaagt zich daarover.

Het lijkt er sterk op dat Facebook niet graag wil mee werken aan het Britse onderzoek. Eerder weigerde Mark Zuckerberg, Facebook-topman, al voor het Britse parlement te getuigen. Onlangs deed hij dit wel voor het Amerikaanse congres en in Brussel voor het Europees Parlement.

Privacy?

In maart werd bekend dat het Britse bedrijf Cambridge Analytica de gegevens van zo’n 87 miljoen Facebookgebruikers in handen had. Het bedrijf gebruikte de gegevens om verkiezingen te beïnvloeden, onder meer de Amerikaanse verkiezingen en het brexitreferendum. Bij het onderzoek van de Britse parlementscommissie wordt ook de rol van het sociale medium in de bescherming van gebruikersgegevens onder de loep genomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.