Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 25 jun 2018 / 06:50 uur

Extra doden door missen prik baarmoederhalskanker

Het aantal 14-jarige meisjes dat zich laat vaccineren tegen baarmoederhalskanker is voor het tweede jaar op rij afgenomen, van 53,4 naar 45,5 procent. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is deze ontwikkeling dramatisch, omdat er jaarlijks tientallen doden kunnen vallen omdat mensen zich niet laten inenten.

Angst voor bijwerkingen

De belangrijkste reden om niet tegen baarmoederhalskanker te vaccineren of daarover te twijfelen, zijn de zorgen voor mogelijke bijwerkingen van het HPV-vaccin, zoals chronische vermoeidheid. Uit onderzoek blijkt dat het vaccin veilig is.

Uit cijfers die het RIVM vandaag presenteert blijkt dat vorig jaar 46 procent van de opgeroepen 14-jarige meisjes een vaccin kreeg tegen HPV. Foto: ANP

Uit cijfers die het RIVM vandaag presenteert blijkt dat vorig jaar 46 procent van de opgeroepen 14-jarige meisjes een vaccin kreeg tegen HPV, het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Vlak na de invoering van het vaccinatieprogramma, ongeveer 10 jaar geleden, was de vaccinatiedekking ongeveer de helft en daarna steeg de animo naar 61 procent.

HPV?

HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Er zijn veel verschillende HPV-virussen, maar de typen 16 en 18 zijn de meest voorkomende gevaarlijke virussen. Van deze virussen kunnen op termijn vrouwen baarmoederhalskanker krijgen. De HPV-vaccinatie beschermt meisjes tegen deze 2 gevaarlijke typen virussen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Extra doden door missen prik baarmoederhalskanker
Sluiten