Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 29 jun 2018 / 05:13 uur

EU-leiders sluiten migratiedeal

Zuid-Europa krijgt op korte termijn gesloten opvangcentra voor nieuwe bootvluchtelingen. Dat hebben 28 EU-leiders met elkaar afgesproken in een nieuwe migratiedeal. Op de langere termijn willen de leider ook buiten de EU ‘gecontroleerde’ opvangcentra opzetten voor bootvluchtelingen. De onderhandelingen over het akkoord hebben urenlang geduurd en waren volgens premier Rutte erg emotioneel.

Grote stappen gezet

In de centra wordt bepaald welke vluchtelingen recht hebben op asiel en welke niet. Daarover moet sneller uitsluitsel zijn dan nu vaak het geval is. De ‘rechtmatige’ asielzoekers worden over de EU verspreid. Hoe dat gebeurt moet volgens Rutte nog worden uitgewerkt. Met landen in Afrika zouden dezelfde soort afspraken over de opvang van vluchtelingen kunnen worden gemaakt als met Turkije, zei hij.

,,Het goede nieuws is dat er overeenstemming is. Ik ga niet zeggen dat nu het hele vraagstuk is opgelost, maar we hebben wel een grote stap gezet”, aldus de premier na afloop van de bijeenkomst. ,,Alles was ingewikkeld.”

Italie ‘tevreden’

De Italiaanse premier Giuseppe Conte eiste concrete maatregelen om het land zo snel mogelijk te ontlasten van de migratiedruk. Hij dreigde de slotconclusies van de top, ook over alle andere onderwerpen, niet te ondertekenen zonder resultaat. Na afloop zei hij ,,tevreden” te zijn met de afspraken, maar ook dat zijn regering nog moet besluiten of er op Italiaanse bodem gesloten opvangcentra komen.

Italië wil ook aanpassing van de Dublin-regels; die bepalen dat een migrant een asielverzoek moet indienen in het land van aankomst. ,,Daar gaat Oostenrijk nu verder aan werken”, aldus Rutte.

Uitbreiden grens- en kustwacht

De 28 landen kwamen ook overeen de Europese grens- en kustwacht Frontex snel uit te breiden om de buitengrenzen te versterken en hulporganisaties ,,te beschermen tegen de praktijken van mensensmokkelaars”. Rutte lichtte dat niet toe.

Volgens bondskanselier Angela Merkel waren de onderhandelingen ,,intensief”. Ze staat in Duitsland onder druk om een einde te maken aan de stromen migranten die niet in het aankomstland blijven en door naar Duitsland reizen. In de slotconclusies is opgenomen dat de lidstaten ‘alle juridische en administratieve maatregelen moeten treffen om dat te voorkomen’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
EU-leiders sluiten migratiedeal
Sluiten