Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 26 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Eerste Kamer stemt in met boerkaverbod

De Eerste Kamer stemde dinsdag in met een beperkt verbod op gezichtsbedekkende kleding. De Tweede Kamer ging al in 2016 akkoord met het verbod, dat onder het vorige kabinet van VVD en PvdA werd voorgesteld.

Gevolg van het verbod is dat het niet langer is toegestaan om gezichtsbedekkende kleding – zoals bivakmutsen, niqaabs of integraalhelmen – te dragen in het onderwijs, openbaar vervoer, ziekenhuizen en overheidsgebouwen.

Meerderheid

Tijdens het debat in de Eerste Kamer werd al snel duidelijk dat het voorstel ook in de senaat op een meerderheid kon rekenen. Voor het ‘boerkaverbod’ stemden 44 senatoren. PvdA, D66, SP en GroenLinks, die samen 31 zetels hebben, stemden tegen.

In de Tweede Kamer kreeg het wetsvoorstel steun van alle partijen behalve GroenLinks, D66 en de Groep Kuzu/Öztürk (de voorloper van DENK). Zij noemden het destijds symboolpolitiek.

Kritisch

De Raad van State was kritisch over het plan. Het adviesorgaan liet weten dat volgens haar het nut en de noodzaak van de maatregel niet duidelijk is. Het voorstel voorziet daarom niet „In een zodanig dringende behoefte dat dit een beperking op het recht op de vrijheid van godsdienst kan rechtvaardigen”, aldus de Raad in 2015.

Het zal nog zeker zes maanden duren voordat het verbod wordt ingevoerd, zei minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) bij de behandeling in de Eerste Kamer. Ze gaat eerst praten met betrokken partijen over regels voor de invoering.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.