Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 12 jun 2018 / 19:00 uur

Eerste Kamer is ook voor gedeeltelijk boerkaverbod

Er wordt al lang over gepraat en gesteggeld, maar nu lijkt een gedeeltelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding er toch te komen in Nederland. Dat betekent dat het dragen van een boerka in het openbaar vervoer, de zorg, op scholen en in overheidsgebouwen verboden is.

In november 2016 werd er al door de Tweede Kamer over gepraat, waarbij de VVD, PvdA, SP en CDA voor het verbod waren. Dinsdag is in de Eerste Kamer over het wetsvoorstel overlegd. Daar bleek dat de meerderheid voor was: D66, SP, PvdA en GroenLinks zijn tegen. Volgende week is de officiële stemming.

130 vrouwen

In Nederland zijn er zo’n 130 vrouwen die een boerka dragen. Daarbij is zowel het lichaam als het gezicht bedekt, met een gaasje voor de ogen. Een nikab, die ook het gezicht volledig bedekt, zit niet vast aan de rest van het kledingstuk. Minister Ollongren vindt het gedeeltelijke verbod nodig „omdat mensen het gevoel van sociale veiligheid willen ervaren.”

Ook zou een boerka, of andere gezichtsbedekkende kleding zoals een bivakmuts, de communicatie belemmeren. Alhoewel het dus in principe om weinig mensen gaat, moet er volgens de minister „een norm worden gesteld”, schrijft NOS.

Handhaving in de praktijk

Maar wie gaat het verbod controleren en handhaven? De minister verwacht dat dit in de praktijk zal gebeuren zoals bij het rookverbod. Er zal een boete van 400 euro staan op overtreding van het boerkaverbod, maar mensen zullen eerst worden aangesproken wanneer zij de overtreding begaan. Daarna kan worden gevraagd of de drager het gebouw wil verlaten en kan de politie worden gebeld.

Het is nog niet bekend wanneer het verbod zal ingaan. De minister wil instellingen de ruimte en tijd geven om de regels aan te passen en het personeel op de hoogte te stellen. Ook zal er overlegd worden met de sectoren waar het verbod zal gelden.

Andere landen

Nederland volgt met het gedeeltelijke verbod België. Frankrijk, Denemarken en Oostenrijk: daar is het al verboden om gezichtsbedekkende kleding te dragen in bepaalde ruimtes. Frankrijk heeft sinds 2011 een geheel verbod: daar mag nergens in het openbaar een boerka of nikab worden gedragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Eerste Kamer is ook voor gedeeltelijk boerkaverbod
Sluiten