In het nieuws

Eerste Kamer is ook voor gedeeltelijk boerkaverbod

Afbeelding ter illustratie: ANP.

Foto van 'Elselotte Smink'

12 JUN 2018

Er wordt al lang over gepraat en gesteggeld, maar nu lijkt een gedeeltelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding er toch te komen in Nederland. Dat betekent dat het dragen van een boerka in het openbaar vervoer, de zorg, op scholen en in overheidsgebouwen verboden is.

In november 2016 werd er al door de Tweede Kamer over gepraat, waarbij de VVD, PvdA, SP en CDA voor het verbod waren. Dinsdag is in de Eerste Kamer over het wetsvoorstel overlegd. Daar bleek dat de meerderheid voor was: D66, SP, PvdA en GroenLinks zijn tegen. Volgende week is de officiële stemming.

130 vrouwen

In Nederland zijn er zo’n 130 vrouwen die een boerka dragen. Daarbij is zowel het lichaam als het gezicht bedekt, met een gaasje voor de ogen. Een nikab, die ook het gezicht volledig bedekt, zit niet vast aan de rest van het kledingstuk. Minister Ollongren vindt het gedeeltelijke verbod nodig „omdat mensen het gevoel van sociale veiligheid willen ervaren.”

Ook zou een boerka, of andere gezichtsbedekkende kleding zoals een bivakmuts, de communicatie belemmeren. Alhoewel het dus in principe om weinig mensen gaat, moet er volgens de minister „een norm worden gesteld”, schrijft NOS.

Handhaving in de praktijk

Maar wie gaat het verbod controleren en handhaven? De minister verwacht dat dit in de praktijk zal gebeuren zoals bij het rookverbod. Er zal een boete van 400 euro staan op overtreding van het boerkaverbod, maar mensen zullen eerst worden aangesproken wanneer zij de overtreding begaan. Daarna kan worden gevraagd of de drager het gebouw wil verlaten en kan de politie worden gebeld.

Het is nog niet bekend wanneer het verbod zal ingaan. De minister wil instellingen de ruimte en tijd geven om de regels aan te passen en het personeel op de hoogte te stellen. Ook zal er overlegd worden met de sectoren waar het verbod zal gelden.

Andere landen

Nederland volgt met het gedeeltelijke verbod België. Frankrijk, Denemarken en Oostenrijk: daar is het al verboden om gezichtsbedekkende kleding te dragen in bepaalde ruimtes. Frankrijk heeft sinds 2011 een geheel verbod: daar mag nergens in het openbaar een boerka of nikab worden gedragen.


Views

3k+

Niet op de kiek? Plak dan een rode stip op je hoofd!

Geen stip te zien. Foto: ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Bezoekers van een culinair evenement in Bloemendaal die liever niet op de foto willen, moeten een rode stip op het voorhoofd plakken.

Dat heeft de organisatie aan NH Nieuws gemeld. Een bizarre of juist handige oplossing?

Drie rode stippen


Views

400+

Nederlandse jongen vast voor dodelijk jetski-ongeluk

Afbeelding ter illustratie: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een negentienjarige man uit Nederland is aangehouden voor de dood op een even oude man uit Nederland in Malta. Hij zit vast op het bureau en moet daar vannacht blijven.

Morgen wordt de man gehoord, volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ongeluk op het water


Views

500+

‘Ik ben overtuigd pastafari, mijn geloof is serieus’

‘Ik ben overtuigd pastafari, mijn geloof is serieus’

Pastafari voor de rechtbank van Groningen in afwachting van de uitspraak van de rechtszaak. / Mienke de Wilde

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

‘God is een vliegend spaghettimonster’. Dat is het uitgangspunt van de pastafari. Voor velen klinkt het als een grote grap, maar volgens Dirk Jan Dijkstra is het pastafarisme een gewone, ‘echte’ religie. „Religies klinken altijd gek als je ze niet zelf aanhangt.”

Dijkstra is oprichter van de Nederlandse tak van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster en was er lange tijd aartsbisschop. Inmiddels is de Emmenaar niet meer betrokken bij de Kerk, maar de religie speelt nog altijd een belangrijke rol in zijn dagelijks leven.

Liever-nietjes


Views

500+

Nog tien tot twintig vermisten in Genua

Nog tien tot twintig vermisten na ramp in Genua

Een deel van de Morandi-brug stortte dinsdag in tijdens onweersbui in de Italiaanse havenstad Genua. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Er zijn mogelijk nog tien tot twintig mensen vermist na het instorten van de snelwegbrug in de Italiaanse havenstad Genua. Reddingswerkers zoeken nog steeds met man en macht tussen het puin naar overlevenden.

Dodental loopt op

Twee dagen geleden stortte de brug in tijdens een onweersbui. Het dodental staat inmiddels op 38, maar verwacht wordt dat dit aantal nog veel verder zal oplopen.


Views

500+

Soulkoningin Aretha Franklin (76) overleden

Franklin tijdens haar laatste optreden in 2017. Foto: ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Verdrietig nieuws voor fans, familie, muziekliefhebbers en de rest van de wereld: de Amerikaanse soulzangeres Aretha Franklin is op 76-jarige leeftijd overleden.

Haar familie zegt een ,,matriarch en een rots in de familie" te hebben verloren. Ze is thuis, in Detroit, overleden aan kanker.

Queen of Soul


Views

600+

Klaver: Rutte, neem afstand van uitspraken Stef Blok

Klaver: Rutte, neem afstand van uitspraken Stef Blok

Klaver in de Tweede Kamer Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

GISTEREN

Jesse Klaver verwijt Mark Rutte dat hij nog niet openlijk afstand heeft gedaan van de omstreden uitspraken van minister Blok vorige maand. Dit schrijft de GroenLinks-leider in een open brief aan de premier.

Op een besloten bijeenkomst in Den Haag zei Stef Blok, partijgenoot van Rutte, dat hij geen voorbeeld kon noemen van een geslaagde multiculturele samenleving.

Failed state


Views

600+

Likeability of 3

Man de bak in na valse bommelding om vlucht te halen

Da's pech: vlucht en vrijheid weg. Afbeelding ter illustratie: Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Je moet er niet aan denken: maandenlang heb je gespaard om een reis te maken, om vervolgens de vlucht bijna te gaan missen. Wat doe je dan?

De 47-jarige Jacob Meir Abellak dacht daar een ingenieus plan op te hebben verzonnen. Hij deed, acht (!) minuten voor zijn vliegtuig zou vertrekken –living on the edge- een bommelding. Dan zou zijn vlucht vast en zeker vertragen, waardoor hij nog op tijd op het vliegveld zou zijn. Dat bleek iets anders te gaan lopen.

Opnieuw controleren


sad
user_cc4ff102c5fa12a1a0d58f52f9f8d8fe5a6583c8_avatar

Views

500+

Camera videoDe onbekenden van Expeditie Robinson zijn bekend

Dominique Hazeleger

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Vorige week werden de eerste deelnemers aan Expeditie Robinson 2018 bekend gemaakt. Nu weten we naast de teamleden van Kamp Zuid ook welke zeven onbekende Nederlanders er dit jaar meedoen. Dat heeft RTL donderdag bekend gemaakt.

Dit zijn ze:

  • Sandra Spreij (coffeeshophoudster uit Zwolle)
  • Gwenda Nielen (majoor uit Amersfoort)
  • Laurie Scheerder (student uit Utrecht)
  • Dominique Hazeleger (student uit Dorst)
  • Robin Bakker (havenarbeider uit Spijkernisse)
  • Jan Bronninkreef (veeboer uit Holten)
  • Özgür Aksan (woonbegeleider uit Zutphen)

Views

800+

Likeability of 3

Overvallers trekken ring van vinger 90-jarige dame

De politie is op zoek naar de daders Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Vier inbrekers hebben een hoogbejaarde vrouw in Rotterdam beroofd. De gemaskerde mannen trokken hierbij de ring van haar vinger.

In de nacht van woensdag op donderdag werd er ingebroken in het huis van de 90-jarige vrouw. Toen ze haar slaapkamer binnenkwamen, dwongen de overvallers de vrouw te blijven liggen terwijl ze de ring van haar vinger trokken.

Niet gewond


dislike
user_cc4ff102c5fa12a1a0d58f52f9f8d8fe5a6583c8_avatar

Views

400+

Vier nieuwe tips over vermiste Nsimire (14)

Vier nieuwe tips over vermiste Nsimire (14)

De 14-jarige Nsimire is sinds vrijdag 27 juli vermist.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Na een politiebericht op TV West heeft de politie vier nieuwe tips binnengekregen over de vermiste Nsimire Massembo uit Den Haag. De 14-jarige wordt vrijdag drie weken vermist.

Onderdak

De tips worden onderzocht, maar de politie houdt er inmiddels rekening mee dat het meisje is weggelopen en dat ze hulp krijgt bij haar verdwijning. De politie benadrukt nadrukkelijk dat het strafbaar is om haar nu onderdak te bieden. Mensen die dat doen maken zich schuldig aan een misdrijf.


Views

800+

Hamburg verkoopt vluchtelingenwoning via eBay

Hamburg verkoopt vluchtelingenwoning via eBay

Het bieden begint vanaf 1000 euro. Foto / ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

GISTEREN

Nieuwe werkruimte of hobbyruimte nodig? Speur dan eens rond op veilingsite eBay. Daar kun je namelijk vluchtelingenwoningen kopen die in de Duitse stad Hamburg staan. Potentiële kopers kunnen al vanaf 1000 euro bieden op de woningen. Volgens de advertentie zijn de woningen uitermate geschikt om te worden gebruikt als sportruimte, gastenkamer, werkplaats of hobbyruimte.

De gemeente zegt de woningen, die ongeveer drie jaar oud zijn, niet meer nodig te hebben. De voormalige bewoners zijn inmiddels op andere plaatsen ondergebracht of hebben een eigen huis.

Interesse


Views

600+

Vermiste echtgenoot blijkt getrouwd met een ander

Vermiste echtgenoot blijkt getrouwd met een ander

Malcolm was stiekem met een ander getrouwd Foto ter illustratie: Pexels

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De Schotse Cheryl Cowie had geen idee waar haar man was en gaf hem als vermist op bij de politie. Wat bleek? Hij was naar de VS gevlucht om daar te trouwen met een nieuwe liefde.

Cowies echtgenoot Malcolm ging op 20 juli van huis weg om een familielid zo’n vijftig kilometer verderop te bezoeken. Tenminste, dat dacht zijn vrouw. Toen hij na een aantal dagen nog niet thuis was, trok Cheryl aan de bel bij de politie.

Getrouwd met een ander


Views

1k+

Bedrijven leiden zelf op bij gebrek aan werknemers

Bedrijven leiden zelf op bij gebrek aan werknemers

Er staan veel vacatures open in de bouw. Foto / ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

GISTEREN

Je ziet het steeds vaker: bedrijven die toekomstige werknemers zelf opleiden of omscholen. Dat is het resultaat van het aantal openstaande vacatures in Nederland, dat momenteel op het hoogste punt in ruim tien jaar tijd staat. De kosten van het omscholen nemen ze voor lief, zo schrijft RTL Z.

Er staan erg veel vacatures open. Eind juni stond de teller op 251.000 vacatures, 16.000 meer dan in het kwartaal daarvoor. In allerlei sectoren kampen bedrijven met het probleem van de krappere arbeidsmarkt. Potentiële werknemers missen de juiste vaardigheden of opleidingen blijken niet toereikend. Daardoor zien bedrijven zich genoodzaakt om zelf de werknemers op te leiden. De kosten lopen soms op tot duizenden euro’s per functie.

Spoedcursus


Views

300+

OM onderzoekt misbruik bij Jehova's Getuigen

OM onderzoekt misbruik bij Jehova's getuigen

Een Jehova wordt gedoopt Foto: EPA

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het seksueel misbruik binnen de geloofsgemeenschap van de Jehova’s getuigen wordt onderzocht in een strafrechtelijk onderzoek van het OM.

Minister Sander Dekker heeft dit in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Vijf mensen van de geloofsgemeenschap, afkomstig uit verschillende regio’s van het land, hebben aangifte gedaan van misbruik, schrijft Dekker.

Aangifte


Views

500+

Openstaande celstraf en toch een uitkering krijgen

Openstaande celstraf en toch een uitkering krijgen

Criminelen kunnen een stopgezette uitkering soms zelfs terugeisen. Foto / ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

GISTEREN

Vaak zijn ze onvindbaar voor justitie en politie, maar het UWV weet tientallen Nederlandse criminelen wel te vinden en die krijgen dan ook een uitkering. Dat blijkt uit cijfers van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws. Het gaat om criminelen die nog een gevangenisstraf uit moeten zitten.

Het kabinet heeft sinds 2011 het doel om daar een einde aan te maken. Maar nog steeds lukt dat niet volledig. Soms duurt het maanden voor een uitkering wordt stopgezet.

Rechter


Views

1k+

Schrappen dividendbelasting nóg duurder dan gedacht

Schrappen dividendbelasting nóg duurder dan gedacht

Thierry Baudet tijdens het debat over de dividendbelasting in juni. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Het afschaffen van de dividendbelasting wordt nog duurder dan was gepland. Volgens bronnen in Den Haag kost het plan honderden miljoenen extra en gaan de kosten richting de twee miljard euro, meldt het AD.

Bij het aantreden van het kabinet gingen de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie er nog vanuit dat het schrappen van de dividendbelasting 1,4 miljard euro aan inkomsten zou schelen. In mei bleek echter al dat dit bedrag te laag was ingeschat.

Groei


Views

1k+

Bekostiging middelbare scholen wordt veel simpeler

Bekostiging middelbare scholen wordt veel simpeler

Minister Arie Slob van Voortgezet Onderwijs. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Het wordt voor middelbare scholen een stuk simpeler te berekenen hoeveel geld ze van het Rijk krijgen. Dat maakt vooruitkijken en plannen maken gemakkelijker, denkt minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs). Hij komt met een wetsvoorstel hiervoor, meldt Trouw.

Het Rijk kijkt nu nog naar een veertigtal kenmerken van een school om te bepalen hoeveel geld die krijgt. Die ingewikkelde rekensom is erg ondoorzichtig en heeft soms een onrechtvaardige uitkomst. De ene school krijgt voor een soortgelijke leerling soms minder geld dan de andere. Onbedoeld gingen scholen zich daar soms ook naar gedragen.

Anders


Views

700+

1,6 miljoen afhakers door drukte BelastingTelefoon

1,6 miljoen afhakers door drukte BelastingTelefoon

Het kantoor van de Belastingdienst in Den Haag. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Door de enorme drukte bij de BelastingTelefoon hebben vorig jaar 1,6 miljoen mensen de verbinding gebroken zonder iemand te spreken. Bijna 700.000 bellers hebben dit jaar niet eens de wachtrij van de BelastingTelefoon gehaald, omdat het te druk was. In totaal zijn 1,6 miljoen telefoontjes geëindigd zonder dat er iemand bij de BelastingTelefoon werd bereikt.

Dat betekent dat een op de vijf telefoontjes nooit zijn weg vond naar een medewerker van de Belastingdienst, meldt De Telegraaf. Naast de 700.000 bellers bij wie de verbinding werd verbroken, haakten nog eens zo’n 900.000 gefrustreerd af in de wachtrij.

Bezetting


Views

900+

Kranten Amerika spreken zich samen tegen Trump uit

Kranten Amerika spreken zich samen tegen Trump uit

De actie was een initiatief van The Boston Globe. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Meer dan 300 dagbladen in Amerika zullen zich voor de vrijheid van de pers en dus tegen de Amerikaanse president Donald Trump uitspreken. Dit doen de bladen naar aanleiding van uitspraken van de president, die verschillende media-bedrijven 'vijanden van het Amerikaanse volk' noemt.

The Boston Globe is de initiatiefnemer van het commentaar. Die kreeg steun van The New York Times en kleinere dagbladen, waarvan sommige uit staten komen die door Trump werden gewonnen in de verkiezingen van 2016.

Aanval


Views

1k+