Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 jun 2018 / 09:05 uur

Een op de zeven kinderen heeft gehoorschade

Bijna een op de zeven jonge kinderen heeft gehoorschade door lawaai. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Drie keer hoger risico door oortjes of koptelefoon

De gehoorschade kan samenhangen met gebruik van muziekspelers, maar er is meer onderzoek nodig om dit verband aan te tonen. Wel staat volgens de onderzoekers vast dat kinderen die via oortjes of koptelefoon naar muziek luisteren, een drie keer hoger risico hebben op schade aan hun gehoor.

Oorsuizen en vervorming geluiden

Voor de studie kregen 3000 kinderen van 9 tot 11 jaar een gehoortest. Van hen heeft 14 procent een vorm van lawaaischade, bijvoorbeeld het verlies van hoge tonen, 11 procent meldt zelf klachten als oorsuizen, vervorming van geluid en last van harde geluiden.

Belemmeren in ontwikkeling

,,Ik vind het schokkend dat we op deze jonge leeftijd al gehoorverlies zien die past bij lawaaibelasting en een relatie vinden met het gebruik van muziekspelers", zegt hoofdonderzoeker Marc van der Schroeff. Hij denkt dat de kinderen in de komende jaren door uitgaan en concertbezoek nog meer met lawaai te maken krijgen en dat hun gehoorschade daardoor nog kan toenemen. Gehoorverlies is vaak onomkeerbaar en kan kinderen belemmeren in hun ontwikkeling.

De onderzochte kinderen maken deel uit van het grote onderzoek Generation R. Daarin volgt het Erasmus MC 10.000 kinderen in Rotterdam vanaf de vroege zwangerschap tot aan jongvolwassenheid, om een beeld te krijgen van hun groei, ontwikkeling en gezondheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een op de zeven kinderen heeft gehoorschade
Sluiten