Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 23 jun 2018 / 18:07 uur

Eén dode en meerdere gewonden door gooien granaat

Tijdens een bijeenkomst met de nieuwe premier van Ethiopië Abiy Ahmed is een granaat naar het podium met de eerste minister gegooid. Er viel één dode en raakten ruim 150 mensen gewond. De 41-jarige regeringsleider is ongedeerd gebleven.

De toestand van tien gewonden is kritiek.

‘Een onsuccesvolle poging’

De bijeenkomst was zaterdag in de hoofdstad Addis Abeba. De explosie was direct nadat Ahmed, die in april aantrad, een speech had gehouden. Een woordvoerder van de organisatie meldde later dat iemand had geprobeerd een granaat naar de minister-president te gooien. Ahmed noemde de aanslag „een onsuccesvolle poging van krachten die geen verenigd Ethiopië willen”.

Eritrea

De nieuwbakken premier verbaasde zijn landgenoten eerder deze maand door aan te kondigen dat hij het vredesverdrag dat zijn land in 2000 met Eritrea sloot, volledig uit te voeren. De relatie tussen Ethiopië en Eritrea wordt overschaduwd door grensconflicten. In de jaren 1998 – 2000 voerden de twee landen daar nog een bloedige oorlog over. Addis Abeba had tot nu toe zonder verder overleg geweigerd het verdrag uit te voeren.

Eritrea veroordeelde de aanslag op de premier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eén dode en meerdere gewonden door gooien granaat
Sluiten