Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 10 jun 2018 / 13:01 uur

Dinsdag 12 juni wordt belangrijke dag voor de wereld

Het is verwonderlijk hoe je achteraf van grote historische gebeurtenissen precies weet waar je was. Op welke trein je wachtte op 11 september 2001 of met wie je naar de kroning van Willem-Alexander hebt gekeken. Dinsdag vindt de lang verwachte top tussen Donald Trump en Kim Jong-un plaats. Wordt dit zo’n zelfde gebeurtenis?

Vredesmissie

Om negen uur ’s ochtends lokale tijd moeten de eerste gesprekken van start gaan. Trump noemt het voor Noord-Korea een „eenmalige kans om iets groots te bereiken voor hun land". Een vredesmissie, aldus Trump.

Wat er precies op de agenda staat om te bespreken, is vooralsnog onduidelijk. Trump zal in ieder geval het onderwerp kernwapens aanbrengen.

Hij wil namelijk dat Kim afstand doet van zijn kernwapens, een onderwerp waar ze in het verleden ook al hevig over botsten. In zoverre dat ze ruzie hadden via Twitter en Kim dreigde kernwapens richting Amerika af te vuren.

Er gelden nog steeds zware maatregelen van Amerika tegen Noord-Korea.

Vol vertrouwen

Hoewel het nog maar de vraag is of Kim zijn kernwapens op wil geven, gaat Trump de ontmoeting vol vertrouwen tegemoet. Hij is van mening dat hij binnen een minuut zal weten of de top een succes wordt en – mocht dat niet het geval zijn – hij zijn tijd er niet mee zal verspillen.

Hoe Kim het gesprek ingaat is onbekend. Wel weten we dat het de eerste keer is dat de Noord-Koreaanse leider zo ver zijn land uitgaat. Hij heeft wat over voor de ontmoeting, zo lijkt het.

Historische gebeurtenis

Wat er besproken gaat worden mag dan nog onduidelijk zijn. Het is wel duidelijk dat er dinsdag een historische gebeurtenis plaats zal vinden. En dat de ontmoeting zeker nog een staartje gaat krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dinsdag 12 juni wordt belangrijke dag voor de wereld
Sluiten