Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 19 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Dieren levend gekookt in Nederlandse slachthuizen

Nederlandse slachthuizen maken zich schuldig aan ernstige dierenmishandeling. Zo worden er varkens verdronken in een gloeiend heet waterbad en worden kalveren en schapen levend gevild.

48 boetes

Dat blijkt uit rapporten die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In ruim twee jaar tijd heeft de organisatie 48 boetes opgelegd aan negentien verschillende slachthuizen.

De rapporten waren aangevraagd naar aanleiding van de schokkende undercoverbeelden van misstanden in een Belgisch slachthuis. Die kwamen vorig jaar naar buiten. De Nederlandse overheid en vleessector zeiden destijds dat dat soort ernstige misstanden in onze slachthuizen niet voorkomen.

Geen drinkwater

Ook hebben de inspecteurs vastgesteld dat in een aantal gevallen de dieren niet goed verdoofd worden en levend worden gevild. Met het huisvesten en verzorgen van dieren gaan de slachthuizen ook de fout in. Zo leven ze in overvolle stallen en hebben ze geen drinkwater.

In totaal zijn in Nederland 180 slachthuizen waar runderen, schapen en varkens worden geslacht. Een van deze slachthuizen heeft elf boetes opgelegd gekregen in de afgelopen twee jaar. De bedrijfsnamen zijn niet vrijgegeven.

Geen sluiting

De NVWA laat aan RTL Nieuws weten dat de overtredingen waarvoor de negentien slachthuizen in de afgelopen twee jaar zijn bestraft, niet voldoende waren om de bedrijven te sluiten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.