In het nieuws

Buschauffeurs stoffen actiehesjes weer af

Buschauffeurs van Arriva gaan in een oude schoolbus langs verschillende stakingslocaties. Foto Ella Tilgenkamp

Foto van 'Kyrie Stuij'

7 JUN 2018

De actietent is uitgeklapt, de koffie dampt en de vakbondshesjes hangen braaf om de schouders. Het ritueel is er inmiddels ingesleten bij chauffeurs van het streekvervoer. Gisteren legden zij opnieuw hun werk neer. Dit keer in Noord-Holland.

,,Zo, zijn we er klaar voor?’’, vraagt Paula Verhoef van vakbond FNV. Een tafel vol mannen van middelbare leeftijd veert op. Het zijn buschauffeurs van Arriva. Uit alle windstreken is een afgevaardigde naar Amsterdam gekomen om met de FNV te vergaderen over het reilen en zeilen van het bedrijf. En als ze er dan toch zijn, kunnen ze net zo goed hun stakende collega’s in de buurt opzoeken.

Hart onder de riem

Want de acties om minder werkdruk, hogere lonen en meer plaspauzes zijn al sinds september onderwerp van gesprek. Na drie landelijke stakingen zijn nu de regio’s aan de beurt, de zogeheten ‘estafettestakingen’. Ondanks dat de naar Amsterdam gekomen Arriva-chauffeurs deze dag gewoon werken, gaan ze met de FNV langs Noord-Hollandse stakingslocaties. Om hun collega’s een hart onder de riem te steken.

,,Je zou het misschien niet zeggen…’’, vertelt chauffeur Sooi van Weegberg op samenzweerderige toon. ,,Maar iedereen kent elkaar in deze wereld. Of je nou bij een andere vervoerder werkt of in een ander deel van het land rijdt, op de een of andere manier kom je mekaar toch weer tegen. Is het niet vanuit het werk, dan wel vanuit de acties.’’

Ook in april werd er gestaakt in het streekvervoer. Foto: ANP

Klein puntje: hoe komen we op de stakingslocaties als er geen enkele bus rijdt? Daar heeft de FNV wat op bedacht. Aan de achterkant van het pand in Amsterdam glimt een ouderwetse gele schoolbus. ,,Het lijkt wel een schoolreisje!’’, giert een chauffeur. ,,Ik heb dit model vroeger nog bestuurd’’, bromt een ander.

Een ritje in een ouderwetse schoolbus met enkel buschauffeurs als passagiers blijkt een hele beleving. Zo is ‘achterin’ net als de nostalgische schoolreisjes nog steeds het gezelligst en duurt het niet lang voordat iemand een liedje inzet: de intro van Bassie en Adriaan.

Appelkoek

Op een terrein in de buurt van Schiphol is het wagenpark gevuld met bussen. Hun ‘baasjes’ in rode actiehesjes langs de zijlijn, etend van een appelkoek of krentenbol. Chauffeur Peter van Es zit al sinds vier uur ’s ochtends onder een actietentje collega’s op te wachten die zich willen inschrijven voor de staking. ,,Sommigen beginnen al om half vijf ’s ochtends. Dan zorg ik dat de koffie klaar is en dat alles voor hen klaarligt.’’

Rond half twaalf hebben zo’n negentig chauffeurs getekend om het werk neer te leggen. Overtuigen is meestal niet nodig. Het merendeel sluit zich aan bij de staking. ,,Een enkele collega kiest ervoor om te rijden. Nee, dat vinden we niet erg. Wanneer je staakt krijg je een uitkering, maar dat komt niet in de buurt van je dagloon. Sommige collega’s kunnen het geld niet missen. Daar hebben we respect voor.’’

Overleven

Onderweg van Schiphol naar de volgende stakingslocatie in Haarlem worden de gesprekken serieuzer van toon. ,,Weet je wat zo erg is? Dat de werkdruk zo langzamerhand bijna normaal wordt’’, verzucht Co Suurland tegen zijn buurman. ,,Niks normaal!’’, reageert Timothy Arens. ,,Het is overleven. Met deze rittijden krijg ik het oprecht aan m’n rikketik. Elke dag is het de vraag of je op schema loopt. En vaak is dat niet het geval. ‘Tis mensenwerk. Als alle passagiers een kaartje willen kopen, loop je al achter. En daar gaat je pauze, want je haalt de tijd simpelweg niet meer in.’’

Het is inmiddels een bekend verhaal. Door strakke dienstregelingen en korte rittijden komen buschauffeurs steeds vaker in de knel met hun pauzes. Om alsnog aan de eisen van hun vervoerder te voldoen en boze reizigers te voorkomen voelen zij zich gedwongen door te werken in hun pauzes. Onder veel van hen leeft het gevoel dat hun werkgever laconiek omgaat met de klachten.

Sanitaire stop

Zo zijn er volgens de chauffeurs bijvoorbeeld minder locaties waar je als chauffeur een sanitaire stop kunt maken. ,,Er wordt gezegd: op je route is in dit gebouw een toilet waar je gebruik van mag maken. Maar wat ze er niet bij vertellen is dat het kantoor niet open is buiten kantoortijden. Als je een avonddienst hebt, kun je daar niet terecht. Maar dat wordt gezien als ‘ons probleem’.’’

Een voorbeeld van zo’n locatie ligt volgens de chauffeurs nabij het NS-station in Putten, waar boze omwonenden in januari aan het hek van het pand jerrycans ophingen met de tekst ‘Ga ergens anders zitten schijten’. Chauffeurs voelden zich genoodzaakt daar hun behoefte te doen omdat er niet altijd een sanitaire stop voor handen is.

Koffiekar

De bus is inmiddels aankomen in Haarlem, waar collega Nanette Stuart de mannen vrolijk opwacht. ,,Heee schattekes! Goedemiddag!’’. De chauffeurs raken in gesprek over een luxe koffiekar, die helaas niet de hele dag kon blijven. Er wordt gelachen, er wordt bijgepraat. ,,Ja de sfeer is goed’’, bevestigt Nanette. Lachend: ,,En dat terwijl ik hier al sinds half vijf ’s ochtends sta.’’

Drie landelijke stakingen, meerdere regiostakingen en nog steeds geen concrete oplossing. ,,Is er hoop? Tja. Ik denk dat het een lange zit wordt’’, zegt Nanette terwijl ze de rest van haar collega’s naar de actietent leidt. ,,Maar ergens denk ik dat we eruit gaan komen. En anders hebben wij ook een lange adem.’’


Views

1k+

Ex-baas Tinder beticht van seksueel wangedrag

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

3 UUR

Greg Blatt, oud-topman van de beroemde dating-app Tinder, is beschuldigd van seksueel wangedrag. Volgens onder meer The Wall Street Journal en Business Insider zou hij tijdens een feestje in 2016 in Los Angeles een vrouwelijke collega, de vicepresident marketing en communicatie, hebben lastiggevallen.

meer verwijten

Het is niet de enige klacht die tegen Blatt loopt: er zijn ook klachten met verwijten van financiële aard. Een groep leidinggevenden, medewerkers en oprichters van Tinder is naar de rechter gestapt omdat ze vinden dat moederbedrijven IAC (InterActiveCorp) en Match Group financiële informatie gemanipuleerd hebben.


Views

100+

'Aanslagpleger Londen is 29-jarige Brit

Britse agenten tijdens een minuut stilte voor de aanslag bij het parlement in 2017. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De man die dinsdagochtend vlakbij het Britse parlement in een auto met hoge snelheid op fietsers inreed en daarna tegen een veiligheidsbarrière tot stilstand kwam is een 29-jarige Brit. De autoriteiten beschouwen de daad als een terroristische aanslag.

Zeker drie mensen raakten gewond. Agenten konden de bestuurder ter plekke aanhouden.

Geen wapens


Views

300+

Bas Smit stopt pas als Máxima zijn shirt draagt

Ook Lil' Kleine heeft het shirt van Bas Smit. / Instagram @bassmit

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Wie niet weet wie Bas Smit is, heeft de afgelopen week onder een steen geleefd. Hij verzon een t-shirt om geld in te zamelen voor het Prinses Máxima Centrum en hoewel het shirt begon als een grote grap (zijn eigen hoofd is erop gedrukt), werd het uiteindelijk een trend waar heel Nederland aan mee doet. En Smit heeft aangegeven dat hij pas stopt, als Máxima zelf zijn shirt draagt.

plezier

Bas Smit, de man van Nicolette van Dam, heeft met het t-shirt al duizenden euro's opgehaald, die zijn geschonken aan het Prinses Máxima Centrum. De opbrengst heeft als doel om wat plezier te gunnen aan kinderen die daar behandeld worden voor kanker. ging onder meer naar een aquarium en een speeltoestel.


Views

400+

Oud pand V&D wordt met Halloween 'Horror Village'

Misschien kom je deze clown binnenkort wel tegen in Horror Village. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

De oude panden van V&D worden nog steeds voor allerlei verrassende doeleinden gebruikt. Zo is bekend geworden dat het voormalige V&D-pand in Arnhem in oktober wordt omgebouwd tot een angstaanjagend spookhuis; de Horror Village.

boordevol schrikmomenten

De organisatie die het spookhuis vormgeeft is 4 Seasons Events uit Apeldoorn. Ze vermelden in de Gelderlander dat het spookhuis spectaculair zal worden en zal draaien om de horrorfilm Halloween. Het spookhuis is maar liefst 1000 vierkante meter en zal boordevol schrikmomenten zijn dankzij ,,huiveringwekkende en vernieuwende acts" die door het oude warenhuis verspreid zijn.


Views

600+

Studeren: 'Mensen denken dat je het wel zal halen'

Sanne had regelmatig een mental breakdown tijdens haar studie. / Foto: Pexels

Foto van 'Merel Driessen'

GISTEREN

Ze had paniekaanvallen, huilbuien en slapeloze nachten. En dat terwijl Sanne (25) eigenlijk helemaal niet zo’n stresskip van zichzelf was. Maar tijdens haar studie had ze ontzettend veel last van de hoge prestatiedruk die op haar werd gelegd: „Ik sliep vier uur per nacht, terwijl ik acht uur lang in bed lag.”

Weinig begrip

‘Studenten bezwijken psychisch onder prestatiedruk’ schreef De Volkskrant dinsdagochtend. Een kop die Sanne niet verbaasd. Zelf is ze bijna klaar met haar master na een bachelor psychologie te hebben afgerond. Ze vindt het heftig om te horen dat zo veel studenten met psychische problemen te kampen hebben, maar kan het goed begrijpen. „Als student wordt er van je verwacht dat je het wel gaat halen. Je hebt je middelbare school gehaald en daarna ben je voor je opleiding ingeloot dus dan zal je het ook wel halen. Maar zo simpel is het niet”, vertelt ze aan Metro.


Views

500+

Toerist vindt Amsterdams vakantieliefje terug

Het Pride-weekend in Amsterdam. / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Josh Davies, een toerist uit Wales, bezocht Amsterdam om eens goed de bloemetjes buiten te zetten tijdens het Pride-weekend. Hij ontmoette er de vrouw van zijn dromen, maar verloor haar ook weer uit het oog.

Tijdens het stappen met vrienden ontmoette hij „the most amazing and beautiful” Nederlandse. Na een goed gesprek ging hij met haar mee naar huis. Omdat hij zich enigszins moest haasten voor zijn reis terug naar Wales, vergat hij haar contactgegevens te vragen.

De brief van Davies via Facebook.


Views

600+

Britse parlement weer doelwit van terrorisme

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Het Britse parlement in Londen lijkt opnieuw het doelwit te zijn geworden van een terroristische aanslag. Een auto raakte vlakbij het gebouw voetgangers en fietsers en ramde vervolgens met hoge snelheid een veiligheidsbarrière. Zeker twee mensen raakten gewond.

Dader

Een getuige zegt tegen de BBC dat de man inreed op fietsers die voor een verkeerslicht stonden te wachten. Agenten konden de bestuurder, een twintiger, ter plekke aanhouden. ,,Aangezien sprake lijkt te zijn van opzet en gezien de methode en het feit dat dit een iconische locatie is, behandelen we dit als een terroristisch incident'', meldt de politie. Die zegt verder geen wapens te hebben aangetroffen in de auto.


Views

600+

Uv-straling zon nog nooit zo schadelijk

Een badgast wordt op het strand ingesmeerd met zonnebrandcreme. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Het RIVM maakt dinsdag bekend dat de hoeveelheid schadelijke uv-straling van de zon hoger is dan ooit tevoren. Dit blijkt uit metingen gedaan door het instituut. In juli werd een record verbroken sinds het begin van de metingen in 1994.

De totale zonkracht vorige maand was een kwart hoger vergeleken met de gemiddelde kracht van de zon in de maand juli over de afgelopen 25 jaar. Dat kwam vooral doordat er nauwelijks bewolking was. Ook in de periode van mei tot en met juli opgeteld was de uv-straling het hoogst in de afgelopen 25 jaar.

Zonblootstelling


Views

400+

Dodental ingestorte brug Genua loopt op tot dertig

Foto van 'D. van Aken'

GISTEREN

Update 19.20

Reddingswerkers in Genua vrezen dat de stukken hangbrug die nog overeind staan, het ook begeven. Ze hebben laten weten dat daarom panden in de omgeving van de brug worden ontruimd.

Update 18.15


Views

3k+

Erdogan wil een boycot op iPhones

De Turkse president wil een boycot op Amerikaanse elektronica zoals iPhones van Apple. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Als het aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ligt, is het straks onmogelijk om nog iPhones te kopen in Turkije. De Turkse president wil een boycot op Amerikaanse elektronica zoals iPhones van Apple. Daarmee reageert hij op de hogere tarieven en sancties die de Verenigde Staten tegen Turkije instelden, vanwege het dispuut over de Amerikaanse predikant Andrew Brunson die in Turkije vastzit.

'Kies maar voor een Samsung'

Erdogan benadrukte dat er een prijs betaald moet worden voor de situatie waarin de Turken zich momenteel bevinden. Hij zei ook dat dit ook geldt voor zij die een economische oorlog willen voeren met Turkije. Volgens Erdogan zijn er alternatieven voor iPhones van Amerikaanse makelij, zoals de smartphones van de Zuid-Koreaanse producent Samsung.


Views

600+

Wonen in stad net zo ongezond als roken

Autos rijden over de Stadhouderskade. De luchtkwaliteit in Nederland voldoet niet aan de Europese normen. De ongezondste plek van Amsterdam is de Stadhouderskade door de relatief hoge concentratie stikstofdioxide. / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Uit een studie naar luchtkwaliteit in Europese steden blijkt dat het wonen in een stad gelijk staat aan het roken van gemiddeld 183 sigaretten per jaar. Dit komt neer op negen pakjes per jaar, of om de dag een sigaret. De belangrijkste oorzaak zou het autoverkeer zijn.

Fijnstof

In vergelijking met andere Europese steden is Amsterdam niet de meest vervuilende stad. Wonen in Londen staat gelijk aan het roken van 2,75 sigaretten per vier dagen, in Milaan drie en in Praag of Istanboel zelfs vier.


Views

700+

Waarom mannen beter kunnen kaartlezen dan vrouwen

Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

We hebben het allemaal weleens gehoord, het cliché dat mannen beter zouden kunnen kaartlezen dan vrouwen. Het blijkt dat mannen hier allesbehalve trots op zouden moeten zijn, omdat dit alles te maken heeft met discriminatie.

Navigeren

Onderzoekers van de University College of London deden oorspronkelijk onderzoek naar dementie, maar ze kwamen met een verrassende conclusie. Ze lieten twee en een half miljoen patiënten een spel spelen waarin hun navigatie getest werd. Navigeren is namelijk een van de eerste vaardigheden die dementerenden verliezen.


Views

600+

Zweedse jongeren steken tientallen auto's in brand

Uitgebrande auto's in Götteberg. / EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

In het zuidwesten van Zweden hebben gemaskerde jongeren in de nacht van maandag op dinsdag tientallen auto’s in brand gestoken. Volgens Zweedse media vielen de jongeren ook de politie aan.

In de stad Göteborg zijn 88 voertuigen vernield, of zwaar beschadigd. In Trollhättan deden zich soortgelijke incidenten voor en werden politieagenten met stenen bekogeld.

Gecoördineerde actie


Views

500+

Delft gaat alcoholgebruik onder studenten aanpakken

Delft gaat alcoholgebruik onder studenten aanpakken. / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Delft gaat als eerste stad van Nederland het alcoholgebruik onder studenten aanpakken. Eerder dit jaar werd bekend dat de studentenstad het hoogste percentage zware drinkers binnen de regio Haaglanden heeft.

Cultuurverandering

Naar aanleiding daarvan stelde Nico van der Lely, oprichter van de alcoholpoli voor de jeugd in het Renier de Graaf ziekenhuis, in het AD dat gemeenten zich meer bezig moeten houden met preventiemaatregelen.


Views

400+

Pilsjas: mét koelvak, opener en zak voor je borrelnoten

Pilsjas: mét koelvak, opener en zak voor borrelnoten

Biertje en borrelnoten in je jackie.

In samenwerking met Dommelsch

GISTEREN

Een jas die iedereen zelf had willen bedenken, maar Dommelsch deed het: het Pilsjasje. Dit spijkerjack mét koelvak, bieropener en vakje voor bijvoorbeeld de borrelnootjes is in het leven geroepen om de bierliefhebber overal (en onderweg) van alle gemakken te voorzien.

Zo’n Pilsjas - ‘dit kekke jackie’ zouden ze in De Wereld Draait Door zeggen - zou wel het perfecte kledingstuk moeten zijn voor bijvoorbeeld een bvo’tje op de camping. Of is reuzehandig als je het komend weekend op festivals als Lowlands, Dutchvalley of het Vlaamse Pukkelpop staat.

Run op het jasje


Views

1k+

Auto rijdt voetgangers aan bij het Britse parlement

Auto rijdt mensen aan bij het Britse parlement

De politie meldt niet hoeveel mensen gewond zijn geraakt.

Foto van 'D. van Aken'

GISTEREN

Een auto heeft meerdere mensen aangereden bij het Britse parlement in Londen. Het voertuig heeft een veiligheidsbarrière geraakt. Agenten hebben de bestuurder van de wagen opgepakt, meldt de politie.

Gewapend

De politie meldt dat geen van de slachtoffers in levensgevaar lijkt te zijn. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen gewond zijn geraakt. Een getuige zegt volgens de BBC dat de automobilist inreed op een groep fietsers, maar dat is nog niet bevestigd door de autoriteiten.


Views

900+

Jongetje in New Mexico omgekomen door bizar ritueel. / EPA

Jongetje in New Mexico omgekomen door bizar ritueel

Het wooncomplex in New Mexico. / EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

In New Mexico is in een ondergronds wooncomplex het stoffelijk overschot gevonden van een driejarig jongetje uit Atlanta dat al maanden wordt vermist. Volgens andere kinderen is hij om het leven gekomen tijdens een ritueel om „demonische geesten uit te drijven.”

Moslimextremisten

Vorige week deed de Amerikaanse politie een inval in het complex in het dunbevolkte, bergachtige gebied. Daarbij werden elf ondervoede en ernstig verwaarloosde kinderen gered uit handen van de verschillende ouders die als moslimextremisten te boek staan.


Views

1k+

Likeability of 3

'Appartement schoongemaakt na dood model Ivana Smit'

De 19-jarige Ivana Smit overleed in december 2017, een val van een balkon in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Foto: ANP foto

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Het appartement in Kuala Lumpur waar de 18-jarige Ivana Smit naar beneden viel en overleed, is kort daarna schoongemaakt. Dat heeft zowel de schoonmaakster als de huismeester van het complex verklaard, zo bevestigt advocaat Sébas Diekstra na berichtgeving van het AD. Hij staat de nabestaanden van het omgekomen Nederlandse model bij.

Nog voor technische recherche onderzoek deed


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

‘Kwart studenten loopt rond met zelfmoordgedachten’

Studenten hebben steeds vaker last van psychische problemen. / Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Steeds meer studenten hebben last van psychische problemen. Ze hebben vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en angstaanvallen. Ruim een kwart loopt zelfs rond met zelfmoordgedachten.

Studentenhuisartsen zeggen dat zij steeds vaker studenten op hun spreekuur krijgen met psychische problemen. De problemen gaan soms gepaard met verslaving aan alcohol, drugs of internet.

Prestatiedruk en zorg om schulden


Views

1k+