Buschauffeurs stoffen actiehesjes weer af

Buschauffeurs van Arriva gaan in een oude schoolbus langs verschillende stakingslocaties. Foto Ella Tilgenkamp

Foto van 'Kyrie Stuij'

7 JUN 2018

De actietent is uitgeklapt, de koffie dampt en de vakbondshesjes hangen braaf om de schouders. Het ritueel is er inmiddels ingesleten bij chauffeurs van het streekvervoer. Gisteren legden zij opnieuw hun werk neer. Dit keer in Noord-Holland.

,,Zo, zijn we er klaar voor?’’, vraagt Paula Verhoef van vakbond FNV. Een tafel vol mannen van middelbare leeftijd veert op. Het zijn buschauffeurs van Arriva. Uit alle windstreken is een afgevaardigde naar Amsterdam gekomen om met de FNV te vergaderen over het reilen en zeilen van het bedrijf. En als ze er dan toch zijn, kunnen ze net zo goed hun stakende collega’s in de buurt opzoeken.

Hart onder de riem

Want de acties om minder werkdruk, hogere lonen en meer plaspauzes zijn al sinds september onderwerp van gesprek. Na drie landelijke stakingen zijn nu de regio’s aan de beurt, de zogeheten ‘estafettestakingen’. Ondanks dat de naar Amsterdam gekomen Arriva-chauffeurs deze dag gewoon werken, gaan ze met de FNV langs Noord-Hollandse stakingslocaties. Om hun collega’s een hart onder de riem te steken.

,,Je zou het misschien niet zeggen…’’, vertelt chauffeur Sooi van Weegberg op samenzweerderige toon. ,,Maar iedereen kent elkaar in deze wereld. Of je nou bij een andere vervoerder werkt of in een ander deel van het land rijdt, op de een of andere manier kom je mekaar toch weer tegen. Is het niet vanuit het werk, dan wel vanuit de acties.’’

Ook in april werd er gestaakt in het streekvervoer. Foto: ANP

Klein puntje: hoe komen we op de stakingslocaties als er geen enkele bus rijdt? Daar heeft de FNV wat op bedacht. Aan de achterkant van het pand in Amsterdam glimt een ouderwetse gele schoolbus. ,,Het lijkt wel een schoolreisje!’’, giert een chauffeur. ,,Ik heb dit model vroeger nog bestuurd’’, bromt een ander.

Een ritje in een ouderwetse schoolbus met enkel buschauffeurs als passagiers blijkt een hele beleving. Zo is ‘achterin’ net als de nostalgische schoolreisjes nog steeds het gezelligst en duurt het niet lang voordat iemand een liedje inzet: de intro van Bassie en Adriaan.

Appelkoek

Op een terrein in de buurt van Schiphol is het wagenpark gevuld met bussen. Hun ‘baasjes’ in rode actiehesjes langs de zijlijn, etend van een appelkoek of krentenbol. Chauffeur Peter van Es zit al sinds vier uur ’s ochtends onder een actietentje collega’s op te wachten die zich willen inschrijven voor de staking. ,,Sommigen beginnen al om half vijf ’s ochtends. Dan zorg ik dat de koffie klaar is en dat alles voor hen klaarligt.’’

Rond half twaalf hebben zo’n negentig chauffeurs getekend om het werk neer te leggen. Overtuigen is meestal niet nodig. Het merendeel sluit zich aan bij de staking. ,,Een enkele collega kiest ervoor om te rijden. Nee, dat vinden we niet erg. Wanneer je staakt krijg je een uitkering, maar dat komt niet in de buurt van je dagloon. Sommige collega’s kunnen het geld niet missen. Daar hebben we respect voor.’’

Overleven

Onderweg van Schiphol naar de volgende stakingslocatie in Haarlem worden de gesprekken serieuzer van toon. ,,Weet je wat zo erg is? Dat de werkdruk zo langzamerhand bijna normaal wordt’’, verzucht Co Suurland tegen zijn buurman. ,,Niks normaal!’’, reageert Timothy Arens. ,,Het is overleven. Met deze rittijden krijg ik het oprecht aan m’n rikketik. Elke dag is het de vraag of je op schema loopt. En vaak is dat niet het geval. ‘Tis mensenwerk. Als alle passagiers een kaartje willen kopen, loop je al achter. En daar gaat je pauze, want je haalt de tijd simpelweg niet meer in.’’

Het is inmiddels een bekend verhaal. Door strakke dienstregelingen en korte rittijden komen buschauffeurs steeds vaker in de knel met hun pauzes. Om alsnog aan de eisen van hun vervoerder te voldoen en boze reizigers te voorkomen voelen zij zich gedwongen door te werken in hun pauzes. Onder veel van hen leeft het gevoel dat hun werkgever laconiek omgaat met de klachten.

Sanitaire stop

Zo zijn er volgens de chauffeurs bijvoorbeeld minder locaties waar je als chauffeur een sanitaire stop kunt maken. ,,Er wordt gezegd: op je route is in dit gebouw een toilet waar je gebruik van mag maken. Maar wat ze er niet bij vertellen is dat het kantoor niet open is buiten kantoortijden. Als je een avonddienst hebt, kun je daar niet terecht. Maar dat wordt gezien als ‘ons probleem’.’’

Een voorbeeld van zo’n locatie ligt volgens de chauffeurs nabij het NS-station in Putten, waar boze omwonenden in januari aan het hek van het pand jerrycans ophingen met de tekst ‘Ga ergens anders zitten schijten’. Chauffeurs voelden zich genoodzaakt daar hun behoefte te doen omdat er niet altijd een sanitaire stop voor handen is.

Koffiekar

De bus is inmiddels aankomen in Haarlem, waar collega Nanette Stuart de mannen vrolijk opwacht. ,,Heee schattekes! Goedemiddag!’’. De chauffeurs raken in gesprek over een luxe koffiekar, die helaas niet de hele dag kon blijven. Er wordt gelachen, er wordt bijgepraat. ,,Ja de sfeer is goed’’, bevestigt Nanette. Lachend: ,,En dat terwijl ik hier al sinds half vijf ’s ochtends sta.’’

Drie landelijke stakingen, meerdere regiostakingen en nog steeds geen concrete oplossing. ,,Is er hoop? Tja. Ik denk dat het een lange zit wordt’’, zegt Nanette terwijl ze de rest van haar collega’s naar de actietent leidt. ,,Maar ergens denk ik dat we eruit gaan komen. En anders hebben wij ook een lange adem.’’

BEKIJK OOK


Views

1k+

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Meisjes in Nijmegen uitgebuit door groep loverboys

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

16 JUN 2018

In Nijmegen en omgeving zouden minstens twaalf meisjes door een groep loverboys zijn opgelicht, afgeperst en seksueel uitgebuit.  Het zou om een ‘uitzonderlijk grote zaak’ gaan waar de recherche en het Openbaar Ministerie langer dan een jaar aan gewerkt hebben, meldt het Algemeen Dagblad.

Wisselende samenstelling

Het langdurige onderzoek naar de groep loverboys ging door het leven onder de naam ‘Dante’. Uiteindelijk heeft Dante geleid tot meerdere aanhoudingen, waarvan we tot nu toe alleen weten dat het in ieder geval om twee mannen van 23 en 24 jaar gaat. De gehele actieve loverboygroep is naar waarschijnlijkheid echter groter. De mannen zouden hierbij in wisselende samenstelling hebben samengewerkt. Er zouden meerdere slachtoffers aangifte hebben gedaan.


Views

2k+

Raymond van Barneveld. Foto: ANP

Inbraak bij woning Raymond van Barneveld

Raymond van Barneveld. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

16 JUN 2018

Zaterdagochtend zijn inbrekers het huis van topdarter Raymond van Barneveld in Den Haag . De darter was zelf niet thuis, waardoor zijn echtgenote in haar eentje werd geconfronteerd met drie daders. Zijn vrouw is ongedeerd, maar liep wel flinke blauwe plekken en een enorme „mentale klap" op door de overval.

Worsteling

Van Barneveld verklaart tegenover RTL Nieuws dat zijn vrouw Silvia (52) voor haar leven heeft gevreesd. Hij stelt woest te zijn dat er mensen zijn die zijn vrouw dit hebben aangedaan. Silvia hoefde uiteindelijk niet medisch behandeld te worden, maar hield wel wat beurse plekken over aan een worsteling met de criminelen.


Views

1k+

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash
Likeability of 3

Moslima krijgt doodsbedreigingen vanwege blote buik

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

16 JUN 2018

Een op het oog onschuldig filmpje is voor een jonge moslima geëindigd in een nachtmerrie: ze wordt sindsdien overvallen door haatreacties en zelfs met de dood bedreigd. De blogger, die in Moskou woont, postte een video op Instagram waarop ze aan het dansen is een crop top. Dit levert nu een hoop kritiek op, omdat ze omwille van haar geloof geen blote delen van haar lichaam zou mogen laten zien.

Negatieve comments

Op het filmpje van 13 seconden zien we Madina Basaeva vrolijk dansen en playbacken. Volgers die haar etnische achtergrond delen zijn hier verre van blij mee: zo zou ze ‘uiteindelijk bij Allah moeten boeten als ze nu perse een beroemdheid wil zijn’ en zou ‘haar blote buik haar een hoop gaan kosten’. Sommige volgers vragen zich zelfs, hoe tragisch ook, af wanneer haar leven ‘nou eindelijk aan een eind komt’.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

2k+

GHB in vaste pure vorm. Foto: ANP
Likeability of 3

Moeder (33) rijdt met baby onder invloed van GHB

GHB in vaste pure vorm. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

16 JUN 2018

Een gevaarlijke situatie in het Brabantse Kaatsheuvel: daar is vrijdagmiddag een vrouw (33) aangehouden omdat ze onder invloed van GHB aan het autorijden was. Dat is al een alarmerende situatie op zich, maar daarnaast was ze tijdens het ritje niet alleen: haar baby zat ook in de auto.

Rijverbod

De vrouw uit Wouw is aangehouden in Kaatsheuvel. Het gevolg was een proces-verbaal en een rijverbod. Daarna stond ze weer op vrij voeten, meldt de politie.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

1k+

Er zijn nu crocs met ingebouwde sokken te koop

Foto: Alife

Foto van 'metronieuws'

15 JUN 2018

Je leest het goed: crocs met ingebouwde sokken. Klinkt als een echte must-have toch?

Voor deze fantastische creatie werkt Crocs samen met het Amerikaanse modemerk Alife. De wit met rood en blauwe sokken zitten vastgemaakt aan de Crocs. Gelukkig was de eerste variant van Crocs nog niet afgrijselijk genoeg!

Foto: Alife


Views

3k+

Ben & Jerry's komt met ijs met minder calorieën
Likeability of 5

Ben & Jerry's komt met ijs met minder calorieën

Ben & Jerry's komt met ijs met minder calorieën. Foto: B&J

Foto van 'metronieuws'

15 JUN 2018

Het is niet de eerste keer dat we horen over ijs met betere voedingswaarden, maar de creme de la creme Ben & Jerry's ontbrak nog in dit rijtje. Het lijkt er nu op dat onze gebeden zijn verhoord: het ijsmerk brengt ijs op de markt met minder kilocalorieën. Dat maakt het merk deze week bekend op Facebook. Kom maar op met die bakken!

Je hoeft de heerlijk vertrouwde swirls en chunks natuurlijk niet te missen in de 'healthy' variant, maar het ijs bevat wel minder vet en calorieën dan een reguliere bak Ben & Jerry’s. Het originele ijs bevat per goddelijke portie van 100ml ongeveer 230 calorieën. Bij de nieuwe smaken ligt dat aantal rond 130 calorieën. Maar laten we eerlijk wezen, bij Ben & Jerry's houdt niemand het bij 100ml dus kom maar op met de getallen per bak! Een bak van de nieuwe smaken chocolate cookie dough en caramel cookie fix bevat alsnog zo'n 650 kcal. Maar hey, dat is toch maar weer de helft van 1200 kcal toch!


like
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

2k+

Likeability of 3

Feministen willen meer vrouwelijke straatnamen

Foto: Google Maps

Foto van 'metronieuws'

15 JUN 2018

Is het jou wel eens opgevallen dat de meeste straatnamen vernoemd zijn naar mannelijke personen? Het feministische collectief De Bovengrondse wel. Zij wil meer vrouwelijke straatnamen. En dat wordt hoog tijd, vindt journalist Bregje Hofstede.

'Straatnamennacht'

Samen met de dames van De Bovengrondse trekt ze aan de bel omdat slechts 12 procent van de ruim tweeduizend Amsterdamse straten vernoemd is naar een vrouw, berekent de Correspondent. Aankomende zomer organiseert de groep een zogenaamde ’straatnamennacht’, waarin ze zoveel mogelijk Amsterdamse straten een vrouwelijke naam gaan geven. De Nieuwe Herengracht werd alvast omgedoopt tot de Nieuwe Damesgracht.


dislike
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avatar

Views

1k+

Ouders niet nog strenger met alcohol bij kinderen

Een scanapparaat voor ID-bewijzen aan de kassa bij de Lidl. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

15 JUN 2018

Het lijkt er op dat ouders niet veel strenger gaan worden voor hun kinderen als het gaat om alcohol. Sinds de leeftijdsverhoging naar 18 jaar voor de verkoop van alcohol, werden ouders veel strenger voor hun kinderen. Maar deze trend zet sinds 2017 niet meer door.

Bewustwording

Dat zegt Nico van der Lely, kinderarts en oprichter van de alcoholpoli van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. Uit de onderzoeksgegevens alcoholvergiftigingen van het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde over het jaar 2017 blijkt dat vorig jaar veel jongeren boven de 16 jaar toch toestemming kregen van hun ouders om te drinken.


Views

1k+

Steeds meer Nederlanders geen tv-abonnement

Netflix. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

15 JUN 2018

Het percentage Nederlandse huishoudens dat geen traditioneel tv-abonnement heeft, gaat richting de vijf procent. Dat is een stijging van vijftig procent ten opzichte van vorig jaar. Tegelijkertijd groeien de klantaantallen van Videoland en Netflix steeds verder, meldt marktonderzoeker Telecompaper.

Netflix en Videoland

Het zijn vooral jonge huishoudens tussen de 20 en 30 jaar die geen tv-abonnement hebben. Maar ook de huishoudens tussen de 30 en 50 jaar nemen steeds vaker geen tv-abonnement meer. Volgens Telecompaper lijken deze huishoudens hun tv-abonnement niet te vervangen door online alternatieven voor live TV kijken.


Views

2k+

Energieprijzen vanaf juli weer omhoog

De energiemeter voor stroomgebruik in een meterkast. / ANP

Foto van 'metronieuws'

15 JUN 2018

De variabele energieprijzen van veel leveranciers gaan per 1 juli stijgen. Huishoudens moeten hierdoor tot 64 euro per jaar meer betalen voor hun energie. Dat meldt vergelijkingswebsite Pricewise.

Al eerder stegen de vaste tarieven voor gas en stroom. Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een energiecontract met variabele energietarieven. De prijsstijging verschilt volgens Pricewise enorm per leverancier. „Bij Eneco is een huishouden €64,- meer kwijt per jaar, bij Nuon €32,- en bij Essent blijven de tarieven gelijk.”

'Afgeknepen' gaswinning


Views

1k+

Replica van bruidsjurk Meghan Markle in de verkoop. / AFP

Replica van bruidsjurk Meghan Markle in de verkoop

Meghan Markle in de bruidsjurk van Stella McCartney. / AFP

Foto van 'metronieuws'

15 JUN 2018

Voor een paar gelukkige bruiden to be is er goed nieuws. De tweede jurk die Meghan Markle droeg tijdens haar grote dag is binnenkort verkrijgbaar in de Londense winkel van ontwerpster Stella McCartney.

Replica's

Markle verkleedde zich na de officiële ceremonie in een lange, witte jurk met halternek voor het huwelijksfeest ’s avonds.


Views

300+

Camera videoNS viert Dag van de Schoonmaker

De NS heeft in totaal 1800 schoonmakers in dienst. Foto: ANP

Foto van 'Kyrie Stuij'

15 JUN 2018

,,Goedemorgen, ik kom even de prullenbakken legen.’’ De 57-jarige Robert Hovingh uit Hilversum komt het je elke ochtend met een glimlach vertellen. De voormalig verkoper van V&D had nooit gedacht dat hij na bijna veertig jaar zijn carrière zou voortzetten als schoonmaker bij de NS. ,,Als ik er nu op terugkijk denk ik: had ik het tien jaar geleden maar gedaan.’’

Zijn opmerkelijke carrièreswitch komt voort uit het faillissement van het bekende Nederlandse warenhuis, eind 2015. Zoekend naar een andere baan stuitte hij op een vacature: ’Treinsteward gezocht’.

Servicegericht


Views

600+

Van der Laan wilde gesprek over drukte in Amsterdam

De tentoonstelling De Mooiste Stad, Amsterdam door de ogen van Eberhard van der Laan. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

15 JUN 2018

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan had met de door hem samengestelde expositie in het Amsterdam Museum een duidelijk doel voor ogen. Met de tentoonstelling De Mooiste Stad, Amsterdam door de ogen van Eberhard van der Laan, wilde hij een gesprek op gang brengen over de drukte in de hoofdstad. Tot vlak voor zijn dood werkte hij aan de tentoonstelling die zaterdag wordt geopend.

'Dol op geschiedenis'

Volgens medeconservator Laura van Hasselt, die de tachtig objecten samen met Van der Laan uitkoos, was het laatste gesprek op vrijdagmiddag 15 september. ,,Een cruciaal moment, waarop we de collectielijst hebben vastgelegd. Achteraf bleek dat zijn laatste officiële afspraak, want die maandag erop is hij gestopt met werken.''


Views

400+

'Vluchtelingkinderen mishandeld door Franse politie'

Een vluchtelingkind bij het treinstation van Ventimiglia. / EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

15 JUN 2018

Minderjarige asielzoekers die vanuit Italië de Franse grens oversteken, worden door de Franse grenspolitie mishandeld, vastgezet en illegaal teruggestuurd naar Italië. Dat schrijft Oxfam Novib in haar nieuwe rapport ‘Nowhere but Out’.

Geen eten of water

De kinderen worden zonder water, eten of deken opgesloten in cellen. Daarna worden ze op de trein naar Italië gezet. Ze krijgen geen voogd toegewezen en de agenten veranderen zelfs regelmatig de informatie op hun papieren, zodat het lijkt dat de kinderen meerderjarig zijn en vrijwillig terugkeren naar Italië, wat in strijd is met de Europese regels. Volgens Oxfam Novib zouden de agenten ook de schoenzolen van de kinderen stuksnijden en hun simkaarten stelen.


Views

1k+

Moslims vieren einde ramadan

Moslims bij een Marokkaanse bakker die lekkernijen heeft uitgestald. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

15 JUN 2018

Voor moslims in Nederland is vrijdag de maand van vasten eindelijk voorbij. Het einde van de ramadan vieren ze dan drie dagen lang met het Suikerfeest. Scholen en werkgevers geven vaak een dag vrij.

Zoetigheden en cadeaus

Belijdende moslims gaan op het Suikerfeest 's ochtends naar de moskee. De rest van de dag brengen ze veelal door met familiebezoek. Er worden dan vooral veel zoetigheden geserveerd en er worden cadeautjes gegeven. Rijken hebben de plicht om voor de armen te zorgen.


Views

2k+

55-plusser minder eenzaam dan vroeger

Ouderen zijn steeds minder eenzaam. /ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

15 JUN 2018

De gemiddelde 55-plusser is in 2018 minder eenzaam dan de leeftijdsgenoten van twintig jaar geleden. Tegelijkertijd is het aantal eenzame ouderen ook toegenomen, omdat er steeds meer 55-plussers zijn als gevolg van vergrijzing. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP)

Sociale contacten

Het SCP deed drie deelstudies waarbij ruim 8000 ouderen waren betrokken. De onderzoeksperiode loopt van 1996 tot 2016. Door verbeterde sociale contacten is de gemiddelde oudere steeds minder eenzaam. Meer ouderen hebben een partner en hun netwerk is vaak groter en diverser.


Views

1k+

Marit (29) heeft één hand, maar kan gewoon alles
Likeability of 6

Marit (29) heeft één hand, maar kan gewoon alles

Marit Smit. Foto: Daisy fotografie

Foto van 'Rosan de Vos'

14 JUN 2018

„Mensen gaan er altijd vanuit dat we niets kunnen, dat we zielig zijn en dat ons leven vast heel zwaar is”, vertelt Marit Smit (29). „Maar vrijwel iedereen die ik ken met een handicap heeft echt een prima leven.”

Marit is geboren zónder linkerhand en heeft daardoor redelijk wat bekijks. „Als je geen handicap hebt, ga je er natuurlijk niet heel bewust mee om. Maar als je iedere dag vragen krijgt en iedere dag nagestaard wordt, is dat best heftig. Zo vragen mensen soms aan mij: ‘Kun je wel fietsen?’ Maar hoezo zou ik niet kunnen fietsen? Ik heb toch twee benen en één hand?”

Marit (29) heeft één hand, maar kan gewoon alles

Marit Smit. Foto: Daisy fotografie


love
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_23e6af6a350ab783f4f8f0c29e016ff2c79d2a2e_avatar

Views

2k+

Personeel Martini Ziekenhuis krijgt 500,- beloning
Likeability of 5

Personeel Martini Ziekenhuis krijgt €500 beloning

Het personeel heeft hard gewerkt en verdient een beloning. Foto/ANP

Foto van 'Hester Ramaker'

14 JUN 2018

Het personeel van het Martini Ziekenhuis in Groningen krijgt een beloning van 500 euro bruto. Deze maand gaan zij die beloning nog op hun rekening zien. Ze krijgen het geld omdat het de afgelopen maanden erg druk is geweest en het ziekenhuis een goede winst heeft geboekt.

Hard werken

Deze winter hebben de inwoners van Nederland te kampen gehad met een flinke en langdurige griepepidemie. Vervelend, maar ook hard werken voor het personeel in de Nederlandse ziekenhuizen. Zo ook in het Martini Ziekenhuis in Groningen. Het ziekenhuis kampte ook nog met capaciteitsproblemen, waardoor het personeel zich een slag in de rondte werkte.


like
user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Views

3k+

Vrouw kijkt op telefoon en rijdt politiemotor omver

Vrouw kijkt op telefoon en rijdt politiemotor omver

De vrouw komt er met een waarschuwing vanaf. Foto/ANP

Foto van 'Hester Ramaker'

14 JUN 2018

Dat je niet moet gaan appen als je achter het stuur zit omdat je daarmee ongelukken kan veroorzaken is wel duidelijk. Helemaal voor een vrouw in Tilburg die woensdagavond een motor aanreed met haar auto terwijl ze zat te appen. Nog een klein detail: het was de motor van een politieagent. Volgens de politie was ze druk bezig met haar telefoon en zag ze daarom de motor niet staan.

Niet gezien

De motoragent zag dat de vrouw haar telefoon in haar handen had en wilde haar een bekeuring geven. Daarom gaf hij haar een stopteken. De automobiliste gehoorzaamde aan dat teken. Tenminste, zo dacht de agent. Hij reed op haar af. De vrouw had echter de agent niet gezien. Ze wilde achteruit inparkeren en raakte toen de motor. De agent kon nog maar net zijn motor afstappen.


Views

2k+