In het nieuws

'Basisinkomen zorgt voor meer armoede'

Radar-presentactrice Antoinette Hertsenberg met een petitie voor een experiment voor het basisinkomen onder werkloze 55-plussers. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

13 JUN 2018

Invoering van een basisinkomen in Nederland is een slecht idee. Als middel om armoede te bestrijden werkt het averechts: er worden meer mensen arm dan dat er uit armoede ontsnappen.

Dat schrijft NRC op basis van onderzoek van het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck van de Universiteit Antwerpen. Deze woensdag presenteren de onderzoekers hun bevindingen op een symposium in Utrecht. De studie is gefinancierd door het Nederlandse Instituut Gak.

'Knettergek'

Met een basisinkomen ontvangt iedere Nederlander een vast inkomen van de overheid, ongeacht hij of zij andere inkomens heeft of werkt. De Belgische wetenschappers berekenden voor hun analyse een basisinkomen van 702 euro per maand per volwassene.

Eén van de onderzoekers vertelt aan de krant dat Nederland „knettergek" zou zijn als het basisinkomen wordt ingevoerd. Als alle uitkeringen worden afgeschaft om te besparen, zal er nog een bedrag van 44 miljard euro overblijven dat gefinancierd moet worden door de overheid om het basisinkomen te kunnen invoeren.

Nauwelijks positieve effecten

Het onderzoek benadrukt dat Nederland in internationale vergelijkingen hoog scoort qua arbeidsmarkt en sociaal stelsel. Voor het basisinkomen zijn geen economische argumenten, concluderen de onderzoekers. De effecten op lange termijn laten zich niet voorspellen, voor positieve effecten op korte termijn zijn „helaas bitter weinig aanwijzingen”.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Thais voetbalteam vast in grottenstelsel

Een Thais jeugdvoetbalteam zit al sinds zaterdag vast in een grot in het noordelijke provincie Chiang Rai. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

2 UUR

En Thais jeugdvoetbalteam zit al sinds zaterdag vast in een grot in de noordelijke provincie Chiang Rai. Het gaat om twaalf jongens in de leeftijd van elf tot zestien jaar en hun 25-jarige coach. Het team werd verrast door een plotse overstroming waarna ze geen kant meer op konden.

Regenseizoen

Het jeugdteam ging zaterdag op excursie, maar toen zij niet terugkeerden, werd er alarm geslagen. Het is momenteel regenseizoen in Thailand en vooral in de berggebieden kunnen er plotselinge overstromingen voorkomen. Het grottenstelsel is door de overstroming modderig en onoverzichtelijk geworden.


Views

200+

Sarah Sanders. Foto: ANP

Woordvoerder Trump uit restaurant gezet

Sarah Sanders. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

3 UUR

Het had een gemoedelijk etentje moeten worden voor Sarah Sanders, de woordvoerder van het Witte Huis. Toch werd ze na het bestellen van haar hoofdgerecht vriendelijk verzocht om de zaak te verlaten: de eigenaren zouden iemand die voor Donald Trump werkt niet in hun restaurant willen hebben.

Eerlijkheid en compassie

Sanders schoof vrijdag aan in restaurant The Red Hen in de plaats Lexington, Kentucky. Ze was daar met haar man en zes anderen. Ze zat al een tijdje in het restaurant toen Stephanie Wilkinson, mede-eigenaar van het restaurant, haar vriendelijk verzocht om The Red Hen te verlaten. Wilkinson verklaart tegenover The Washington Post dat ze beleefd zou hebben gesteld dat het restaurant “enkele waarden hoog in het vaandel houdt, zoals eerlijkheid, compassie en samenwerking.” Vanwege die reden wilde ze Sanders graag zien vertrekken.


Views

200+

Likeability of 6

Klant trakteert spontaan in elektronicazaak

In samenwerking met BCC

20 JUN 2018

Nederlanders komen gemiddeld 1,2 keer per jaar in een elektronicawinkel, zo wijst onderzoek uit. Maar er zijn bijzondere uitzonderingen. Sommige mensen komen er zelfs vaker dan in de supermarkt.

Met de opkomst van het online shoppen wordt het weleens vergeten, maar fysieke winkels hebben nog wel degelijk een belangrijke functie in onze maatschappij. Ze vormen ontmoetingsplekken waar klanten terechtkunnen voor service, maar ook voor een gezellig praatje. Het filiaal van BCC in het Limburgse Beek is zo’n winkel die meer is dan een plek voor aan- en verkopen.

Functie in de buurt


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_bf470001daf785496b4aeccda54e415471fe8219_avatar

Views

3k+

De verdachte probeerde via de zelfscanner maar één klein onderdeel van zijn boodschappen af te rekenen. Foto: ANP
Likeability of 3

Klant heeft overvolle kar, rekent één flesje cola af

De verdachte probeerde via de zelfscanner maar één klein onderdeel van zijn boodschappen af te rekenen. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 09:50

Een klant bij Albert Heijn dácht wellicht het zelfscansysteem te slim af te zijn toen hij van al zijn boodschappen maar één flesje cola besloot af te rekenen. Dat liep echter anders af: het is immers niet geheel onopvallend als je uitpuilende kar in werkelijkheid 1093,59 euro waard is.

Sterrendiner

De boodschappen die in de kar aangetroffen werden waren niet mis: denk aan een halve kilo kalfsoester, zes flessen Lanson Brut-champagne (goed voor 179,94 euro), kaasjes, ossenhaas en garnalen. Kortom: dé ingrediënten voor een waardig sterrendiner. Des te opvallender wanneer er maar één onderdeel afgerekend wordt, in de vorm van een flesje cola.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

600+

Maak een festivalselfie en win de nieuwe ZenFone!
Likeability of 5

Camera videoMaak een festivalselfie en win de nieuwe ZenFone 5!

Nathan met roze bril en een vrolijke Pinkpopbezoeker.

In samenwerking met Asus

22 JUN 2018

Even een selfie op een festival schieten en posten om te laten zien wat voor tofs je nu weer aan het doen bent: doen we dat niet allemaal? Misschien gebeurt het deze zomer nog wel vaker als je weet dat je de ZenFone 5 - de nieuwste uit de serie - ermee kunt winnen…

#festivalselfie en #ZenFone

Metro en ASUS, de producent van de ZenFone, hebben samen een selfiewedstrijd opgezet. Meedoen is simpel. Ben jij op een festival en maak je er een selfie? Post de foto dan op social media, sowieso op Instagram, en zet er de hashtags #festivalselfie en #ZenFone bij. Wie weet sporen we je op en heb jij straks die coole smartphone in je handen om nog meer selfies te schieten.


love
user_bb7eca804598a35db9118cc282c6ffd6cf1c3eb7_avatar

Views

1k+

Koninklijke puppy's geboren op villa Eikenhorst

De koninklijke familie met hun honden Skipper en Nala. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

VANDAAG, 09:35

Hoera! Afgelopen weekend zijn op Villa Eikenhorst, de woning van koning Willem-Alexander en koningin Maxima, zeven labrador puppy's geboren. Het zijn vier mannetjes en drie vrouwtjes.

Skipper en Nala

Op de Instagram van het Koninklijk huis staat een foto van de pasgeboren puppy's. ,,De pups en moeder Nala maken het goed. Eén hondje blijft op de Eikenhorst wonen. Voor de andere broertjes en zusjes is -als ze groot genoeg zijn- een ander warm thuis gevonden."


Views

300+

Extra doden door missen prik baarmoederhalskanker

Het aantal Nederlanders dat zich laat vaccineren tegen baarmoederhalskanker, is in twee jaar met 15 procent gedaald. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

VANDAAG, 08:50

Het aantal 14-jarige meisjes dat zich laat vaccineren tegen baarmoederhalskanker is voor het tweede jaar op rij afgenomen, van 53,4 naar 45,5 procent. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is deze ontwikkeling dramatisch, omdat er jaarlijks tientallen doden kunnen vallen omdat mensen zich niet laten inenten.

Angst voor bijwerkingen

De belangrijkste reden om niet tegen baarmoederhalskanker te vaccineren of daarover te twijfelen, zijn de zorgen voor mogelijke bijwerkingen van het HPV-vaccin, zoals chronische vermoeidheid. Uit onderzoek blijkt dat het vaccin veilig is.


Views

400+

Exclusief hotel voor criminelen opent deze zomer z’n deurenvideo icon
00:00

In samenwerking met Dutch FilmWorks

22 JUN 2018

Exclusief hotel voor criminelen opent deze zomer z’n deuren

Géén wapens, géén politie en géén moorden. Dat zijn de drie regels die keihard gelden binnen een exclusief ziekenhuis voor criminelen in Los Angeles. Deze zomer gaat dat hotel open en de manager is Jodie Foster. Huh?

Members only

Natuurlijk speelt wereldster Foster een personage, in dit geval Jean ‘The Nurse’ Thomas. Haar geheime en exclusief ‘members only’-ziekenhuis vol gewonde huurmoordenaars, bankovervallers, gangsters en andere misdadigers heet Hotel Artemis. En zo heet de superspannende actiefilm met Foster ook.

Vanaf donderdag 28 juni draait Hotel Artemis in de Nederlandse bioscopen. Hierboven zie je alvast de trailer van wat de komende maanden dé verrassing van deze blockbusterzomer kan worden.

Sterrencast

Naast Jodie Foster heeft Hotel Artemis een bijzondere cast, vol boeiende namen. Zo zijn onder meer Guardians of the Galaxy’s Dave Bautista, Sterling K. Brown uit Black Panther, femme fatale Sofia Boutella uit Kingsman: The Secret Service en good old Jeff Goldblum (Jurassic Park) in de film te zien.

Filmliefhebbers kijken bovendien naar deze actiethriller uit vanwege de schrijver, Drew Pearce. Hij was ook verantwoordelijk voor Iron Man 3, Mission Impossible: Rogue Nation en Sherlock Holmes 3. Vette actie gegarandeerd!

Bloederige rellen

Géén wapens, géén politie en géén moorden dus. Maar ja, dan barsten in de straten van LA bloederige rellen los en betreedt een legendarische maffiabaas Hotel Artemis. De veiligste plek voor criminelen op aarde is in één klap de gevaarlijkste geworden…

BEKIJK OOK


Views

1k+

Onderwijsraad wil betere doorstroom vmbo-havo

De stap van vmbo naar havo is nu nog te groot. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 07:07

Het huidige kabinetsplan om de doorstroom van vmbo naar havo makkelijker te maken, is niet goed genoeg. Dat zegt de Onderwijsraad. Vmbo en havo zijn zo verschillend dat de kans groot is dat leerlingen die het havo misschien wel aankunnen er toch zullen struikelen.

Verschil te groot

Het is een grote wens van de Tweede Kamer die het kabinet momenteel uitvoert om de doorstroom van vmbo naar havo makkelijker te maken. Het kabinet regelt nu dat alle vmbo’ers met een diploma van de gemengde of theoretische leerweg naar de havo mogen, mits zij in zeven in plaats van zes vakken eindexamen hebben gedaan.


Views

200+

Wilders wil de beste cartoons gaan bundelen. Foto: ANP

Wilders wil eenmalig tijdschrift à la Charlie Hebdo

Wilders wil de beste cartoons gaan bundelen. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 07:05

PVV-leider Geert Wilders wil de uitkomsten van zijn zelfbedachte Mohammed-cartoonwedstrijd bundelen in een gedrukte uitgave. Het moet een Nederlands-Engelse variatie op het blad Charlie Hebdo worden, het Franse satirische tijdschrift dat in 2015 getroffen werd door een terroristische aanslag.

Cartoonwedstrijd

Eerder deze maand kondigde de PVV-leider al aan dat hij een cartoonwedstrijd in het gebouw van de Tweede Kamer wilde organiseren. Iedereen zou mee mogen doen, zolang het onderwerp van de ingezonden cartoon maar om de islamitische profeet Mohammed zou draaien. Het zou Wilders niet te doen zijn om provocatie, maar de vrijheid van meningsuiting. Hij wil zelf plaatsnemen in de jury, samen met de Amerikaan Bosch Fawstin, die in 2015 zelf nog een prijs won met een cartoon over de profeet.


Views

200+

Verkoopbonus van duizenden euro's voor tabakszaken

Tabakszaken krijgen illegale verkoopbonussen van Sigarettenfabrikanten. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 07:02

Tabakszaken krijgen illegale verkoopbonussen van sigarettenfabrikanten voor verkoopresultaten en merkpromotie. De verkoopbonussen kunnen oplopen tot in de duizenden euro’s. Het gaat mogelijk om honderden contracten, meldt de Onderzoeksredactie Tabak.

Het samenwerkingsverband van onderzoeksjournalisten en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde heeft vijftien winkels bezocht, die haast allemaal bevestigen dat ze dergelijke bonussen krijgen. Hoe meer ze verkopen, hoe groter de bonus.

Verboden


Views

400+

Eerste ontslagen vallen om VMBO Maastricht

Afbeelding ter illustratie / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:54

Bij de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) zijn de eerste ontslagen gevallen naar aanleiding van de ongeldige examens van twee VMBO-scholen in Maastricht. Twee leden van zowel het College van Bestuur als de Raad van Toezicht moeten opstappen. Zij dragen allebei de portefeuille onderwijs.

Extra toezicht

Ook komt er een externe examencommissie die toezicht gaat houden op het adequaat bijhouden van de administratie van proefwerken en werkstukken in het derde en vierde jaar door de docenten. Daar schortte het aan. Als gevolg van slordigheden in die administratie door de docenten verklaarde minister Arie Slob van Onderwijs het examen van 354 leerlingen van VMBO Maastricht ongeldig.


Views

400+

Lees nu alvast de krant van maandag 25 juni

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

In de krant van maandag 25 juni vertelt Jordy Klaas, voorzitter van Landelijk Actie Komittee Scholieren, wat hij van het eindexamen drama op het VMBO in Maastricht vindt en lees je hoe Max Verstappen misschien nog wel het hoogste podium gaat halen.

Ooit gedacht aan een carrière als growth hacker? Digitale bedrijven en marketingbureaus ontvangen ze met open armen. Wat het precies is en hoe je het kan worden, lees je in de Metro van morgen.

Kan je niet meer wachten totdat je morgenvroeg jouw favoriete krant in handen hebt onderweg naar werk? Dan kan je 'm nu alvast hier lezen en ben je op de hoogte van wat het nieuws van maandag 25 juni is!


Views

400+

Erdogan claimt overwinning presidentsverkiezing

De Turkse president Erdogan heeft zondagavond de verkiezingen gewonnen. / EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Volgens de Turkse regeringswoordvoerder heeft president Recep Tayyip Erdogan zondag de presidentsverkiezingen in Turkije gewonnen. Inmiddels zou ruim 95 procent van de stemmen zijn geteld en duidelijk zijn geworden dat het volk voor Erdogan heeft gekozen. Maar volgens de oppositie is in werkelijkheid nog geen 40 procent van de stembriefjes gesteld.

'Verder' met Erdogan

„Het Turkse volk heeft Erdogan gekozen als eerste uitvoerende president van Turkije in het nieuwe systeem. Het Turkse volk heeft gezegd ‘verder’ met president Erdogan”, tweet regeringswoordvoerder Bekir Bozdag zondagavond.


Views

400+

Sportcoaches zien 'bewegingsarmoede' bij kinderen

Gymles op een middelbare school. / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Topsportcoaches maken zich ernstig zorgen om bewegingsarmoede onder schoolkinderen. Ze vinden dat er een inspectietoets voor bewegen moet komen voor schoolkinderen, vertellen ze tegen RTL Nieuws.

Petitie

De coaches zijn een petitie gestart voor de inspectietoets die ze dinsdag zullen aanbieden aan de ministers Slob van onderwijs en Bruins van Sport. Onder anderen voetbalbondscoach Ronald Koeman, coach Sarina Wiegman van het vrouwenvoetbalteam en schaatscoach Jac Orie tekenden de petitie.


Views

700+

Verzetsmonument in Arnhem beklad met graffiti

Het Verzetsmonument aan de Rijnkade in Arnhem.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Vandalen hebben dit weekend toegeslagen op het Verzetsmonument in Arnhem. Het monument, bestaande uit een aluminium plaat en een reeks kubussen, is aan alle kanten beklad met graffiti.

Woedend

Kunstenaars Jouke Hoogland en Jos Pauw ontwierpen het Verzetsmonument. Hoogland is woedend. „Het is te idioot voor woorden”, vertelt de kunstenaar tegen de Gelderlander. „Waarschijnlijk zijn het jonge gasten die gewoon alles bekladden. De verf zit echt overal. Ik ben zó boos.


Views

800+

Trump wil illegale immigranten meteen deporteren

Donald Trump / AFP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

President Donald Trump heeft via Twitter laten weten dat hij vindt dat illegale immigranten voortaan direct moeten worden gedeporteerd naar het land waar ze vandaan komen. Hij wijst juridische rompslomp af en vindt dat de immigranten zonder tussenkomst van de rechter terug moeten worden gebracht.

Gebaseerd op verdienste

„We kunnen niet toestaan dat al deze mensen ons land binnenstromen. Als iemand binnenkomt dan brengen we hem meteen, zonder rechters of juridische procedures, terug naar waar hij vandaan kwam. Ons systeem is een karikatuur van goed immigratiebeleid en van rust en orde. De meeste kinderen arriveren zonder ouders”, aldus zijn tweet zondag.


Views

900+

Hongerige rat vreet inhoud geldmachine India op

Hongerige rat vreet inhoud geldmachine India op

De inhoud van de geldmachine / AFP Getty Images

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Slecht nieuws voor de inwoners van Tinsukia, India. Er kwam namelijk al een tijdje geen geld meer uit de geldautomaat. Toen de automaat open werd gemaakt, troffen ze daar honderden aangevreten geldbriefjes.

Technisch probleem

De automaat was al sinds 20 mei buiten gebruik, maar de medewerkers van de bank dachten dat er een technisch probleem was. Achteraf bleek dat ten minste één rat een weg naar binnen had gevonden en voor zo'n 1.2 miljoen Roepie heeft opgegeten. Omgerekend is dat tussen de vijftien en zestienduizend euro.


Views

1k+

VMBO Maastricht: 'minister nu aan zet'

Voor de tweede keer dit jaar moeten leerlingen van VMBO Maastricht de examenbanken in. Foto: ANP

Foto van 'Kyrie Stuij'

GISTEREN

Een vakantie vol toetsen. Dat staat de eindexamenkandidaten van VMBO Maastricht te wachten. Zoals het er nu naar uitziet moeten de leerlingen zowel de school- als de centrale eindexamens in de zomer overdoen. Het gaat dan om de schoolexamens die niet goed zijn afgerond en het bijhorende centrale examen.

Voor eindexamenkandidaten van het VMBO Maastricht kwam afgelopen vrijdag een nachtmerrie uit. Door nalatigheid van de school kunnen zij geen diploma krijgen. Achteraf blijkt dat de leerlingen nooit aan de landelijke examens hadden mogen meedoen, omdat de voorbereidende schoolexamens niet goed waren afgerond. De Onderwijsinspectie besloot daarom de centrale eindexamens van deze scholieren ongeldig te verklaren.

Rigoureus


Views

500+