Metro
Metro Nieuws 11 jun 2018 / 07:24 uur

‘Asielzoekers mogen niet langer in isoleercel’

GroenLinks zegt maandag dat het verboden moet worden uitgeprocedeerde asielzoekers voor straf in een isoleercel te plaatsen. Volgens de partij is een dergelijke straf onmenselijk, en moet er een einde aan komen.

‘Te makkelijk in isoleercel’

Kamerlid Bram van Ojik legt uit dat mensen nu te makkelijk in een isoleercel terecht komen. De barre leefomstandigheden in een isoleercel zorgen volgens hem voor een onmenselijke situatie. In een isoleer ligt alleen een matje, er is een wc, maar geen privacy door 24 uur-camerabewaking.

RTL Nieuws schrijft dat er in Nederland vorig jaar meer dan 3000 uitgeprocedeerde asielzoekers in een isoleercel hebben gezeten. Bij gebrek aan exacte cijfers wordt ingeschat dat ruim 200 van hen voor straf in een isoleercel zijn geplaatst.

Traumatisch verleden

GroenLinks wil dat het plaatsen van uitgeprocedeerde asielzoekers in isoleercellen bij de wet verboden gaat worden. „Mensen hebben vaak al een heel traumatisch verleden en zijn gevlucht. Isolatie is dan een heel slecht idee. Het verergert namelijk vaak de problemen waar een vluchteling mee te maken heeft. Het doen van een asielverzoek maakt je nog geen crimineel.”

De Partij vindt dat het wel mogelijk moet blijven asielzoekers die mogelijk een gevaar vormen voor zichzelf of het gevangenispersoneel in een isoleercel te plaatsen. Wel pleiten zij dat de leeftijd voor deze groep omhoog moet van 12 naar 18 jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Asielzoekers mogen niet langer in isoleercel’
Sluiten