Metro
Metro Nieuws 18 jun 2018 / 07:04 uur

Allergie-informatie op etiket klopt vaak niet

Er staat vaak verkeerde of gebrekkige informatie op voedseletiketten. Daardoor kunnen met mensen met een voedselallergie allergische reacties krijgen, omdat zij daarvoor niet goed worden waarschuwd. Dat kan zorgen voor levensbedreigende situaties.

Betere richtlijnen

Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en onderzoekscentrum TNO. Volgens hen moeten er daarom betere Europese richtlijnen komen voor voedseletiketten.

De onderzoekers hebben onderzoek gedaan onder mensen met een voedselallergie, die door onduidelijke waarschuwingen op voedseletiketten regelmatig een allergische reactie krijgen.

157 mensen met een voedselallergie werden een jaar lang gevolgd. Bijna de helft, 46 procent, kreeg in die periode door verkeerde of onvolledige waarschuwingen op voedseletiketten één of meerdere allergische reacties. Zes belandden hierdoor op de spoedeisende hulp.

Geen waarschuwing

Uit het onderzoek bleek dat in de helft van de producten waarop helemaal geen waarschuwing stond dat er toch allergenen zoals melk, ei, pinda of hazelnoot in zaten. In producten waarop wel een allergenenwaarschuwing stond, klopte deze niet altijd met wat in het product gevonden werd.

Dit is het eerste onderzoek dat laat zien dat de onduidelijke allergiewaarschuwingen ook daadwerkelijk tot een groot aantal allergische reacties leiden. „Mensen weten gewoon niet waar ze aan toe zijn en negeren dus ook regelmatig de etiketten omdat ze er niet van op aan kunnen”, zegt TNO-onderzoekster Marty Blom.

Te algemeen

Tot slot blijkt uit het onderzoek dat de op veel voedingsetiketten vermelde mededeling „kan sporen bevatten van" of „is gemaakt in een fabriek waar ook … wordt verwerkt" leidt tot veel verwarring. De onderzoekers zeggen dat patiënten deze waarschuwingen vaak negeren, omdat ze te algemeen zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Allergie-informatie op etiket klopt vaak niet
Sluiten