Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 11 jun 2018

Aboutaleb noemt afzegging Pegida-barbecue intolerant

Aboutaleb stelt het jammer te vinden dat anti-islamgroep Pegida uiteindelijk hun demonstratie in de vorm van een barbecue heeft moeten afblazen. Ondanks het feit dat hij hun boodschap niet steunt, vindt hij vrijheid een groot goed,  „hoe giftig de boodschap ook is". Hij beschouwt de afzegging daarom eerder als een teken van intolerantie dan overwinning.

‘Hate crime’

Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, ontving afgelopen week veel kritiek vanwege de geplande barbecue van Pegida. De groep had het idee om tijdens het avondgebed van een Rotterdamse moskee wat varkensvlees te gaan roosteren en ontving uiteindelijk toestemming van Aboutaleb voor de actie. Pegida wilde dit ook in andere gemeentes uitvoeren, maar in Den Haag, Utrecht, Gouda en Arnhem werden de plannen wél verboden.

De Turkse minister van Europese Zaken vroeg zich naar aanleiding van het incident af  „sinds wanneer het normaal is dat het (moslim)geloof zo respectloos behandeld mag worden. Een actie richting een moskee, kerk of synagoge is niets anders dan een hate crime.”

Giftige boodschappen

De demonstratie werd uiteindelijk door Pegida zelf afgeblazen. Aboutaleb stelt nu in een verklaring dat  „rijkdom voor onze stad en de democratie óók is dat giftige boodschappen in de ogen van sommigen verspreid moeten kunnen worden.". Hij vindt het schokkend dat hij voor het eerst moreel en religieus onder druk is gezet om de demonstratie te verbieden. Dat de Turkse minister van Europese zaken hem ‘de les zou lezen over zijn islamitische identiteit en de Nederlandse wet’, zou daarnaast ook veel te ver gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Aboutaleb noemt afzegging Pegida-barbecue intolerant
Sluiten