In het nieuws

Aboutaleb noemt afzegging Pegida-barbecue intolerant

Aboutaleb noemt afzegging Pegida-barbecue intolerant

Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, ontving afgelopen week veel kritiek. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

11 JUN 2018

Aboutaleb stelt het jammer te vinden dat anti-islamgroep Pegida uiteindelijk hun demonstratie in de vorm van een barbecue heeft moeten afblazen. Ondanks het feit dat hij hun boodschap niet steunt, vindt hij vrijheid een groot goed,  „hoe giftig de boodschap ook is". Hij beschouwt de afzegging daarom eerder als een teken van intolerantie dan overwinning.

‘Hate crime’

Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, ontving afgelopen week veel kritiek vanwege de geplande barbecue van Pegida. De groep had het idee om tijdens het avondgebed van een Rotterdamse moskee wat varkensvlees te gaan roosteren en ontving uiteindelijk toestemming van Aboutaleb voor de actie. Pegida wilde dit ook in andere gemeentes uitvoeren, maar in Den Haag, Utrecht, Gouda en Arnhem werden de plannen wél verboden.

De Turkse minister van Europese Zaken vroeg zich naar aanleiding van het incident af  „sinds wanneer het normaal is dat het (moslim)geloof zo respectloos behandeld mag worden. Een actie richting een moskee, kerk of synagoge is niets anders dan een hate crime."

Giftige boodschappen

De demonstratie werd uiteindelijk door Pegida zelf afgeblazen. Aboutaleb stelt nu in een verklaring dat  „rijkdom voor onze stad en de democratie óók is dat giftige boodschappen in de ogen van sommigen verspreid moeten kunnen worden.". Hij vindt het schokkend dat hij voor het eerst moreel en religieus onder druk is gezet om de demonstratie te verbieden. Dat de Turkse minister van Europese zaken hem ‘de les zou lezen over zijn islamitische identiteit en de Nederlandse wet’, zou daarnaast ook veel te ver gaan.


Views

800+

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Ze was een minuut te laat. Foto: Printscreen YouTube / Omroep Gelderland

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Ze was een minuut te laat, Ingrid van Ballegooij uit Haren. En ja, omdat regels nu eenmaal regels zijn, mag ze morgen niet opnieuw verschijnen aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse.

'Ik wil niet stoppen'

Van Ballegooij werd gediskwalificeerd. „Als ik dit had geweten, was ik vanmorgen al niet meer gestart", zegt ze al huilend vlak na de finish tegen Omroep GelderlandZe werd het laatste stukje gedragen door omstanders, maar eenmaal bij de finish - om 17.01 - bleek dat helaas voor niets te zijn geweest. „Vanochtend dacht ik bij m'n eigen: Ik wil niet stoppen, ik ga door. Nu mag ik morgen alsnog niet starten. Dat is gewoon balen."


Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

VANDAAG, 09:14

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

600+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 3

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

3 UUR

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

400+

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

De strooiwagens rijden in de Geldermalsen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het is een gek gezicht, maar in de Gelderse gemeente Geldermalsen zijn voor even de strooiwagens uit de schuur gehaald.

Gesmolten asfalt

Door de aanhoudende droogte en hitte dreigt er namelijk schade te ontstaan aan het asfalt. Gesmolten asfalt blijft kleven aan autobanden en laat overal sporen na. En daarom wordt er gestrooid met zout, want dat helpt daar tegen. Het strooien heeft dus niets te maken met eventuele gladheid.


Views

1k+