Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 15 mei 2018 / 13:05 uur

Zwaar mishandelde Praagse ober wil schadevergoeding

Eigenlijk is hij nu nog vooral bezig met zijn herstel, maar de Praagse ober die door een groep Nederlanders werd mishandeld, wil een schadevergoeding.

Door de vechtpartij vorige maand liep ober Miroslav een hersenbloeding, een gebroken kaak en een gebroken oogkas op. Hij is twee keer geopereerd, maar kan nog steeds niet volledig zien. ,,Ik had dood kunnen zijn.”

Persconferentie

,,Ik weet niet of ik weer gewoon kan functioneren want ik zie veel minder”, vertelde de ober dinsdag tijdens een persconferentie in Praag. Naar eigen zeggen werd er in het begin in het ziekenhuis gevreesd voor zijn leven, vanwege bloedingen.

De ober werkt al sinds zijn vijftiende bij het café in het Praagse centrum. Daar zegt de ober nu even niet meer te willen komen: dat is te moeilijk voor hem.

Op 21 april kwam een groep Nederlanders bij het café op het terras hun eigen biertjes drinken tijdens een vrijgezellenfeest. Toen een andere ober daar iets van zei, ontstond er ruzie. Miroslav wilde ingrijpen en moest het ontgelden: hij werd geschopt en geslagen door de jongens.

De buitenkant van het café in Praag. Foto: ANP

Onderzoek kan nog lang duren

De mannen werden opgespoord. Van de groep zitten er twee nog vast en het onderzoek naar hun rol kan nog maanden gaan duren. Drie mensen werden al veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen. Ook werden ze Tsjechië uitgezet. Daar zijn ze de komende vijf jaar ook niet meer welkom.

De zeven mannen hebben niet geprobeerd om contact te zoeken met Miroslav: excuses heeft de ober niet van hen gekregen. Van de twee verdachten die nog vastzitten, kwamen er via andere kanalen wel excuses en een aanbod voor financiële hulp – alleen niet direct aan de ober zelf.

Lage uitkering

Inmiddels zijn de vrienden van Miroslav zelf maar vast met een inzamelingsactie begonnen. De ober kan immers niet werken, maar zal toch moeten rondkomen met zijn gezin. De uitkering bij ziektes in Tsjechië is laag, volgens de vrienden.

Uit Nederland komt er overigens wél uit verschillende hoeken steun, zegt AD-verslaggever Victor Schildkamp, die bij de conferentie is. Nederlanders zullen waarschijnlijk ook gaan bijdragen aan het fonds dat Miroslavs vrienden opzetten. ,,Waar een klein land groot in kan zijn”, reageert een Twitteraar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwaar mishandelde Praagse ober wil schadevergoeding
Sluiten