Metro
Metro Nieuws 11 mei 2018 / 16:59 uur

Zeehondencentra: ‘Laat huilende pups met rust’

Als je een eenzame zeehondenpup langs de Nederlandse kust ziet huilen, dan is de kans groot dat je er naartoe wilt. Toch kun je dat maar beter niet doen, zeggen zeehondencentra in Nederland.

Om hun statement kracht bij te zetten, zijn ze een voorlichtingscampagne begonnen met de boodschap ‘Maak van een gezonde zeehondenpup geen wees.’

‘Houd afstand’

Een huilende pup is meestal het teken dat de moeder klaar is met zogen. Ze zijn dan dus niet zielig, maar moeten nu zelf aan het werk. De centra roepen het publiek daarom op om ‘ruim afstand te houden van zeehonden en zeker van alleen-liggende pups’.

Doordat veel mensen toch op (alleen-liggende) zeehondenpups afstappen, moeten veel centra onnodig jonge dieren opvangen. Het is namelijk niet goed voor zeehonden als ze worden gestoord door mensen.

Lang zonder moeder

In het voorjaar worden honderden pups geboren langs de Nederlandse kust. Juist in deze periode belanden veel dieren vermoedelijk onnodig in de opvang. De beestjes kunnen vrij lang zonder hun moeder, blijkt uit onderzoek.

Hoe schattig ze dus ook zijn, je kunt ze voortaan maar beter met rust laten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zeehondencentra: ‘Laat huilende pups met rust’
Sluiten