Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 15 mei 2018 / 07:54 uur

YouTubekoppel opgepakt om eten bedreigde diersoorten

Vandaag de dag kunnen er bakken, nee, sloten met geld verdiend worden door het maken van YouTube-filmpjes. Er zit een enorme markt in en dat zullen we weten ook: de aankomende sterren verzinnen van alles om unieke content te kunnen maken.

Want wie wil opvallen (en clicks wil verzamelen), moet het origineel aanpakken. Dat dit soms doorschiet naar de illegale kant, bewijst het koppel dat in Cambodja onder andere glorie vergaarde met het villen en opeten van bedreigde diersoorten. Ze zijn inmiddels gearresteerd.

‘Survivallertje’ spelen

Het thema dat de YouTubende moeder Ah Lin Tuch en haar man Phoun Raty, woonachtig in Cambodja, hadden uitgekozen voor de video’s was ‘survivallen’ en primitieve technologie. En daarom wilden ze laten zien hoe je zelf dieren kookt en opeet. Op het YouTube-kanaal Natural Life TV zijn meer dan 28 duizend mensen geabonneerd.

De vrouw at onder meer een bedreigde vissende kat, een grote hagedis, een aantal verschillende beschermde vogelsoorten, een koningscobra, een haai, pijlstaartroggen en kikkers.

In de video’s, die inmiddels gedeeltelijk zijn verwijderd, is te zien hoe de vrouw, nonchalant gekleed in topjes en een kort broekje, als een soort wannabe-Bear Grylls de dieren grillt op een kampvuur en ze daarna opeet. Het speelt zich af in een jungle in de buurt van het huis van het stel in Phnom Penh.

Foto: YouTube Natural Life TV

Klopjacht op het stel

Het merkwaardige verdienmodel veroorzaakte een storm van kritiek onder kijkers van de video’s, zeker toen bleek dat een van de dieren bedreigd met uitsterven was.

Het Ministerie van Milieu van Cambodja ‘opende de jacht’ op het koppel afgelopen woensdag. Donderdag bood het koppel volgens Metro UK haar excuses aan voor het ‘kapotmaken van wild life’, en vertelde daarvan spijt te hebben.

Op de plaatselijke markt

Er zullen volgens een woordvoerder juridische stappen worden gezet tegen het stel. Alhoewel zij aangaven de dieren ‘op de plaatselijke markt’ te hebben gekocht, gaan natuurexperts checken of de dieren niet uit het wild zijn gehaald en vermoord, of in illegale stands zijn gekocht. Hoeveel, en wat voor straf de twee te wachten staat is daar ook van afhankelijk.

Het stel uploadde gisteren nog een video op het kanaal, waarin de vrouw liet zien hoe je palmfruit met kip maakt in het wild.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
YouTubekoppel opgepakt om eten bedreigde diersoorten
Sluiten