Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 15 mei 2018 / 10:30 uur

Wonderredding voor piloot die raam uit werd gezogen

Het ging maar nét goed met de copiloot van Sichuan Airlines, een Chinese luchtvaartmaatschappij. Op zo’n 10.000 meter hoogte werd hij half uit het toestel gezogen toen een van de ramen in de cockpit stuk ging. Ieks!

Het toestel, een Airbus A319 met 119 passagiers, was onderweg naar Lhasa, de hoofdstad van Tibet.

Noodlanding van het vliegtuig

De copiloot zat –zoals het hoort- vast in de veiligheidsriem, de gezagvoerder kon hem gelukkig naar binnen trekken. De gezagvoerder wist het toestel veilig aan de grond te zetten met een noodlanding. Dat was nog een hele opgave: het instrumentenpaneel was kapot gegaan.

De geredde copiloot kwam er wonderbaarlijk goed vanaf: hij had enkele snijwonden en zijn pols was verstuikt.

Toestel schudde hard

Tegen de Chengdu Economic Daily vertelt de gezagvoerder, Liu Chuanjian, dat alles in de cockpit door de lucht vloog door het kapotte raampje. ,,De meeste instrumenten waren uitgevallen. Ik kon de radio niet horen. Het toestel schudde zo hard dat ik de meters niet kon lezen.”

Het is nog niet bekend hoe het raam kapot kon gaan. Gelukkig raakte niemand van de passagiers gewond. Na de noodlanding in het Chinese Chengdu werden de passagiers op een ander vliegtuig gezet.

‘Behoorlijk zeldzaam’

Het is volgens luchtvaartnieuwswebsite Up in the Sky behoorlijk zeldzaam dat een raam in een cockpit helemaal kapot gaat. Bij een botsing met een vogel of het inslaan van bliksem kunnen er wel scheuren in het raam ontstaan, maar een volledig kapot raam komt niet vaak voor.

Overleden passagier

Afgelopen april overleed een vrouwelijke passagier op een vlucht van Southwest Airlines toen een afgebroken motoronderdeel een raam in de cabine kapot sloeg. Dat was het eerste dodelijke slachtoffer door een ongeluk sinds negen jaar op een vlucht van een Amerikaanse luchtvaartmaatschappij.

https://twitter.com/joeasaprap/status/986277894279311360

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wonderredding voor piloot die raam uit werd gezogen
Sluiten