Kyrie Stuij
Kyrie Stuij Nieuws 15 mei 2018 / 17:00 uur

Werkgevers stoffen vaste contracten weer af

Elke keer weer afwachten of je volgend jaar nog wel een baan hebt. Voor veel mensen is dit verleden tijd, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Steeds meer werknemers tekenen voor een vaste baan.

Lange tijd leek een vast contract een vervlogen en zeldzaam document waar menig werknemer naar kon fluiten. In economisch onzekere tijden zijn werkgevers immers minder bereid een vast contract aan te bieden. Nu de economie aantrekt willen bedrijven weer personeel voor onbepaalde tijd aan zich binden.

Groei

Het aantal vaste banen groeit zelfs harder dan het aantal flexibele banen. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2009. Zo steeg de hoeveelheid vaste banen in de eerste drie maanden van dit jaar met 2,4 procent ten opzichte van vorig jaar. Het aantal flexibele banen steeg met 2 procent.

Al langer tonen cijfers aan dat het beter gaat met de economie. De werkloosheid daalt en bedrijven moeten meer moeite doen om vacatures te vervullen. Ter vergelijking: Toen Nederland nog in crisis verkeerde stonden er tegenover één vacature 7 werklozen. Inmiddels ligt dat aantal op 1,6 werklozen.

Zekerheid

Goed nieuws voor iedereen die al jaren zit te wachten op meer werkstabiliteit. Tekenen voor een vast contract betekent tekenen voor extra zekerheid. Ook emotioneel is een vaste aanstelling vaak van grote waarde: je hebt je bewezen en de werkgever wil je permanent in het team hebben.

Freelance

Toch is het vaste contract lang niet meer voor iedereen heilig. De 29-jarige Imre Reutelingsperger kiest juist heel bewust voor een bestaan als freelancer. Twee jaar geleden zegde ze haar vaste baan op als editor bij een filmbedrijf. „De belangrijkste reden was voor mij dat ik meer behoefte had om mijn eigen agenda te bepalen.”

Reutelingsperger boekte succes met een film waar ze de montage voor had gedaan. Steeds vaker werd ze gebeld met de vraag of ze ook voor andere maatschappijen wilde editen. „Het bedrijf waar ik voor werkte bepaalde daarin voor mij de planning. Ik vond het jammer dat ik er zelf weinig invloed op had.”

Ook voor Reutelingsperger was haar vaste contract destijds waardevol. „Ik vond het bijzonder dat ik destijds een vaste aanstelling kreeg. Ik voelde me wel vereerd.”

Spijt

Toch heeft ze nooit spijt gehad van haar beslissing om voor zichzelf te beginnen. „Het is voor mij heel fijn om veel zelf te kunnen bepalen: de films die ik edit, de mensen met wie ik werk, wanneer ik mijn werk doe. Daarnaast ben ik er ook financieel op vooruit gegaan. Ik kan me niet voorstellen dat ik als editor ooit nog terugkeer naar een vast contract.”

Voor wie wel graag zo’n afgestoft vast contract wil tekenen is er in ieder geval genoeg hoop. Het aantal vacatures neemt toe. Dat geldt voor vrijwel alle bedrijfstakken. Het meest in de zakelijke dienstverlening en vervoer en opslag. Daarnaast is het aantal openstaande vacatures (17.000) in de informatie- en communicatiebranche gestegen naar het hoogste aantal ooit gemeten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Werkgevers stoffen vaste contracten weer af
Sluiten