Werkgevers stoffen vaste contracten weer af

Foto van 'Kyrie Stuij'

15 MEI 2018

Elke keer weer afwachten of je volgend jaar nog wel een baan hebt. Voor veel mensen is dit verleden tijd, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Steeds meer werknemers tekenen voor een vaste baan.

Lange tijd leek een vast contract een vervlogen en zeldzaam document waar menig werknemer naar kon fluiten. In economisch onzekere tijden zijn werkgevers immers minder bereid een vast contract aan te bieden. Nu de economie aantrekt willen bedrijven weer personeel voor onbepaalde tijd aan zich binden.

Groei

Het aantal vaste banen groeit zelfs harder dan het aantal flexibele banen. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2009. Zo steeg de hoeveelheid vaste banen in de eerste drie maanden van dit jaar met 2,4 procent ten opzichte van vorig jaar. Het aantal flexibele banen steeg met 2 procent.

Al langer tonen cijfers aan dat het beter gaat met de economie. De werkloosheid daalt en bedrijven moeten meer moeite doen om vacatures te vervullen. Ter vergelijking: Toen Nederland nog in crisis verkeerde stonden er tegenover één vacature 7 werklozen. Inmiddels ligt dat aantal op 1,6 werklozen.

Zekerheid

Goed nieuws voor iedereen die al jaren zit te wachten op meer werkstabiliteit. Tekenen voor een vast contract betekent tekenen voor extra zekerheid. Ook emotioneel is een vaste aanstelling vaak van grote waarde: je hebt je bewezen en de werkgever wil je permanent in het team hebben.

Freelance

Toch is het vaste contract lang niet meer voor iedereen heilig. De 29-jarige Imre Reutelingsperger kiest juist heel bewust voor een bestaan als freelancer. Twee jaar geleden zegde ze haar vaste baan op als editor bij een filmbedrijf. „De belangrijkste reden was voor mij dat ik meer behoefte had om mijn eigen agenda te bepalen.”

Reutelingsperger boekte succes met een film waar ze de montage voor had gedaan. Steeds vaker werd ze gebeld met de vraag of ze ook voor andere maatschappijen wilde editen. „Het bedrijf waar ik voor werkte bepaalde daarin voor mij de planning. Ik vond het jammer dat ik er zelf weinig invloed op had.”

Ook voor Reutelingsperger was haar vaste contract destijds waardevol. „Ik vond het bijzonder dat ik destijds een vaste aanstelling kreeg. Ik voelde me wel vereerd.”

Spijt

Toch heeft ze nooit spijt gehad van haar beslissing om voor zichzelf te beginnen. „Het is voor mij heel fijn om veel zelf te kunnen bepalen: de films die ik edit, de mensen met wie ik werk, wanneer ik mijn werk doe. Daarnaast ben ik er ook financieel op vooruit gegaan. Ik kan me niet voorstellen dat ik als editor ooit nog terugkeer naar een vast contract.”

Voor wie wel graag zo’n afgestoft vast contract wil tekenen is er in ieder geval genoeg hoop. Het aantal vacatures neemt toe. Dat geldt voor vrijwel alle bedrijfstakken. Het meest in de zakelijke dienstverlening en vervoer en opslag. Daarnaast is het aantal openstaande vacatures (17.000) in de informatie- en communicatiebranche gestegen naar het hoogste aantal ooit gemeten.

BEKIJK OOK


Views

2k+

Verkrachtingsslachtoffer met de dood bedreigd. / ANP

Verkrachtingsslachtoffer met de dood bedreigd

De politie bracht Sylvia Veld op de hoogte van de bedreigingen. / ANP

Foto van 'metronieuws'

12 MIN

Sylvia Veld, de vrouw die eind 2016 haar aanrander en dief van haar telefoon opspoorde via de app Find my Phone, wordt nu door hem met de dood bedreigd.

Haar aanrander, een Somalische asielzoeker, is inmiddels het land uit gezet. De eerste keer dat Veld werd bedreigd, was na publicatie van een artikel in de Telegraaf. Deze krant schreef toen over de uitzettingsprocedure van M.

Bedreiging via Facebook

Naar later bleek heeft M. Toen naar aanleiding van dat artikel in de gevangenis gezegd dat Veld dood moet. Veld werd daar door de politie van op de hoogte gebracht.

Deze week was het opnieuw raak. Veld ontving een bericht op Facebook van een Somaliër, waarin stond: ‘ jij gaat dood kankerhoer. Vieze vrouw.’

Intimiderend

Onduidelijk is nog of M. Ook achter deze bedreiging zit. De politie is inmiddels een onderzoek gestart. M. Kreeg in juni 2017 achttien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. Direct na zijn straf is hij het land uitgezet, en is het hem de komende tien jaar niet toegestaan naar Europa te reizen.

Veld laat weten opgelucht te zijn dat hij het land uit is, maar zegt naast blij, ook bang te zijn. „De doodsbedreigingen zijn zeer intimiderend, ik weet dat het van hem komt.”

BEKIJK OOK


Views

30

Vader Anne Faber: 'dood Anne gevolg van falen hof' / ANP

Vader Anne Faber: 'dood Anne gevolg van falen hof'

De politie zocht toentertijd gericht op een specifieke plek in de omgeving van het Bulderpad in Zeewolde. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

1 UUR

De vader van Anne Faber stelt in een open brief aan de Volkskrant dat de dood van zijn dochter voorkomen had kunnen worden, en dat het een gevolg is geweest van het falen van het gerechtshof, en dan vooral de voorzitter van het Hof.

Wim Faber heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de rechtszaak tegen de verdachte Michael P., die na een rechtszaak in 2010 al was veroordeeld wegens verkrachting van twee meisjes en enkele overvallen.

Signalen

„De verkrachting van en de moord op Anne had voorkomen moeten en kunnen worden. Tot deze pijnlijke conclusie kom ik nadat ik de openbare stukken van de rechtszaak tegen P. in 2010 en het hoger beroep in 2012 heb bestudeerd. Tijdens het lezen trof ik diverse signalen aan waaruit kan worden afgeleid dat P. toen al levensgevaarlijk was. Meer en meer ging ik mij afvragen of hier vanuit de rechterlijke macht wel adequaat op gereageerd is'', aldus Faber in de brief.

De rechtbank veroordeelde P. tot zestien jaar cel voor de verkrachtingen van de meisjes, maar in hoger beroep legde het gerechtshof in Arnhem hem in 2012 maar elf jaar op. En dat terwijl deskundigen zeiden dat de kans op herhaling groot zou zijn, aldus Faber. „Signalen dat de man gestoord was, waren er volop. Met de vaststelling van het Pieter Baan Centrum in handen waarin stond dat geen onderzoek kon plaatsvinden omdat P. medewerking weigerde, leunde het Hof achterover'', aldus de vader.

Verantwoordelijk

Hij wijst vooral met de beschuldigende vinger naar voorzitter Rinus Otte van het gerechtshof in Arnhem. „Mijnheer Otte, ik acht u, als voorzitter van het hof in belangrijke mate verantwoordelijk voor het falen van de rechtsgang van destijds, en ik vind dat u uw huidige functie als procureur-generaal moet neerleggen in het belang van de geloofwaardigheid en het vertrouwen in de rechtspraak.''

Het lichaam van Anne Faber (25) werd in Zeewolde gevonden, op aanwijzing van P. Hij verbleef destijds in een kliniek in Den Dolder.

BEKIJK OOK


Views

200+

Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

Win! Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

De vier Gabbers met vlnr Ali B, Najib Amhali, Martijn Koning en Roué Verveer. / Vincent van Dordrecht

In samenwerking met Gabbers

24 MEI 2018

We dagen je uit: probeer net zo grappig te zijn als Gabbers. Of grappiger!

Roué Verveer, Martijn Koning, Najib Amhali en Ali B zullen op 29 en 30 juni de ene na de andere grap de Ziggo Dome in slingeren. Zij doen dat in een nieuwe formatie tijdens de derde Gabbereditie. Koop je kaarten met 20 euro korting via Metro.

koop gabber tickets

Maar… zijn Metrolezers misschien wel net zo grappig of zelfs grappiger dan deze vier comedians? Wij twijfelen daar uiteraard niet aan, maar we dagen de lezer wel uit. Vorige week kondigden we het in een interview met het kwartet heren al aan: er komt een wedstrijd ‘Ben jij net zo grappig als Gabbers?’

Stel, Gabbers voor je neus

„Geef de lezers een opdracht mee, dat werkt het beste. Donald Trump bijvoorbeeld”, zegt Martijn Koning. En met een lach: „Of Gabbers zelf natuurlijk. Pak ons maar hard aan.” De opdracht daarom deze keer: stel, de vier Gabbers staan voor je neus. Welke grap óver hen (of over een van de vier) zou je vertellen?

Inzenders van een onvervalste Gabbersgrap maken kans op 5x2 vrijkaarten voor een van de Ziggo Dome-shows. Maar, misschien nog wel belangrijker, bij plaatsing van je grap in Metro of op Metronieuws.nl verdien je uiteraard eeuwige roem!

Meedoen? Mail dan je grap naar marketing@metronieuws.nl.

Kaarten met korting

Metrolezers kunnen naast de prijsvraag profiteren van een speciale kortingsactie van deze krant en Gabbers. Kaarten voor de shows op 29 en 30 juni in Ziggo Dome bestel je via www.gabbers.nl. Metrolezers krijgen 20 euro korting voor elke rang! Dit door de vouchercode metro (met kleine letters) in te voeren.

koop gabber tickets

Lucky hour

Elke Gabber-donderdag wordt tussen 12.00 en 13.00 uur bovendien het Gabbers Lucky Hour gehouden. Wie vandaag tijdens dat uur kaarten met de metrocode bestelt, maakt kans op een gratis fastlane bij Ziggo Dome.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Nabestaanden MH17 dienen klacht in bij Europees Hof. / ANP

Nabestaanden MH17 dienen klacht in bij Europees Hof

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in het Franse Straatsburg. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Nadat de Nederlandse regering samen met Australië Rusland aansprakelijk stelde voor de crash van vlucht MH17, hebben nu ook Nederlandse nabestaanden van slachtoffers zich gemeld bij een Amerikaanse advocaat.

Schadeclaim

Jerry Skinner dient namens hen een schadeclaim in tegen Rusland bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Skinner meldde dit vrijdagavond in actualiteitenrubriek EenVandaag. Skinner is van plan de aanklacht uiterlijk 13 juni in te dienen bij het Hof.

Skinner legde in 2016 al bij het Europees hof een claim neer van in totaal 330 miljoen dollar namens 33 familieleden van de doden uit Maleisië, Nieuw-Zeeland en Australië. Die zaak loopt nog, aldus EenVandaag. Volgens de rubriek sluiten nu familieleden van zeker 130 slachtoffers, van wie honderd uit Nederland, zich aan.

Luchtvaartadvocaat

Per nabestaande wil Skinner een schadebedrag claimen dat in de miljoenen loopt. Skinner is een bekende luchtvaartadvocaat; hij werd bekend als advocaat van nabestaanden van de fatale aanslag op het toestel van Pan Am dat in 1988 neerstortte bij het Schotse Lockerbie.

BEKIJK OOK


Views

800+

Patricia Paay eist 4,5 ton van GeenStijl. / ANP

Patricia Paay eist 4,5 ton van GeenStijl

Portret van Patricia Paay tijdens de persdag van het RTL-programma BNers In Therapie. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Patricia Paay eist maandagmiddag in de rechtbank in Amsterdam een schadevergoeding van 450.000 euro van onder meer GeenStijl voor het publiceren van een seksvideo van haar. Haar advocaat Johan Langelaar zegt dat naast GeenStijl ook de hoofdredacteur van de website en een redacteur gedaagd zijn, evenals de man die het filmpje aanvankelijk op Twitter zette.

GeenStijl plaatste in februari vorig jaar de link van het filmpje, maar verwijderde die even later ook weer op aandringen van de advocaat van Paay. De video, waarin is te zien dat Paay plasseks heeft met een man, is echter veelvuldig gedeeld op social media.

Ongebruikelijk hoog

„De schadeclaim is gebaseerd op immateriële schade en materiële schade door opdrachten die Paay misliep", legt Langelaar aan het ANP uit. Hij erkent dat de schadeclaim ongebruikelijk hoog is voor Nederlandse begrippen. „Ik hoop hiermee iets teweeg te brengen om duidelijk te maken dat dit echt niet kan. Het filmpje is weloverwogen en doelbewust door GeenStijl gepubliceerd. De redacteuren van GeenStijl hadden zich wel twee keer achter de oren moeten krabben voordat ze dit filmpje gingen publiceren. Ze verdienen hier flink aan. Als ik een schadevergoeding zou eisen van 10.000 euro, lachen ze zich dood. Ik hoop op een kentering in Nederland als de rechter de schadeclaim toewijst."

Langelaar had de rechtbank van Amsterdam aanvankelijk gevraagd de zaak over de uitgelekte sekstape achter gesloten deuren te behandelen. De rechtbank besloot hier niet in mee te gaan. Wel heeft Langelaar de mogelijkheid om tijdens de zitting een nieuw verzoek om beslotenheid in te dienen, als hij dat noodzakelijk acht. „Als er details aan de orde komen in deze delicate zaak, vraag ik de rechter alsnog dat iedereen de zaal verlaat."

Nerveus

Langelaar zegt dat Paay erg nerveus is voor de zitting. „Ik hoop dat ze het aankan. Ze is erg gespannen en dat is heel logisch, want alles wordt weer opgerakeld. De rechtszaak heeft lang op zich laten wachten. Ik hoop dat ze erbij aanwezig is."

Behalve de civiele zaak loopt er ook nog een strafrechtelijke zaak. Volgens Langelaar dient deze strafzaak tegen GeenStijl en twee mannelijke verdachten hoogstwaarschijnlijk in juli. Het Openbaar Ministerie (OM) maakte in februari bekend dat het GeenStijl vervolgt voor het verspreiden van de seksvideo van Paay. Ook twee mannelijke verdachten moeten voor de rechter verschijnen.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Stiefbroertje (14) NikkieTutorials overleden. / ANP

Stiefbroertje (14) NikkieTutorials overleden

YouTuber NikkieTutorials (Nikkie de Jager). / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het veertienjarige stiefbroertje van Youtuber Nikkie de Jager, ook wel bekend als NikkieTutorials, is overleden aan de gevolgen van kanker.

Held

De Youtuber meldt dit vrijdag zelf op Instagram en Twitter.  „Je hebt me geleerd hoe ik het leven moet leven en dat ik het krachtig en sterk met leven…zoals jij. Bedankt voor het zijn van onze grootste zegen, nu kan je rusten. Mikai, mijn grootste held.”

De Jager liet eerder al eens in haar video’s weten dat haar jongere stiefbroertje leed aan een zeldzame vorm van kanker. Vorig jaar juli vertelde de Jager in een van haar video’s dat haar broertje anderhalf jaar schoon was, maar dat de kanker was teruggekomen.

Nog eens

De Jager vertelde dat hij toen zei: „Ik heb het al een keer verslagen, dus ik ga dat gewoon nog eens doen.” Wanneer de veertienjarige Mikai is overleden, is vooralsnog niet bekend.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Harvey Weinstein op borgtocht vrij. / AFP

Harvey Weinstein op borgtocht vrij

De borgsom bedraagt 850.000 euro. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Harvey Weinstein kan de behandeling van zijn zaak in vrijheid afwachten. De rechter in New York besloot dat de filmproducent op borgtocht kan worden vrijgelaten.

Borgsom

De borgsom bedraagt een miljoen dollar (circa 858.000 euro). Weinstein moet verder zijn paspoort inleveren en een apparaat dragen waarmee hij te volgen is.

De politie maakte eerder bekend dat Weinstein wordt vervolgd voor verkrachting en andere strafbare feiten. Die hebben betrekking op twee vrouwen, waarvan de identiteit niet is bekendgemaakt.

In handboeien

Weinstein meldde zich vrijdag bij de politie in New York. Agenten brachten hem later in handboeien naar de rechtbank. Een aanklager verweet de 66-jarige filmproducent zijn „positie, geld en macht" te hebben ingezet om jonge vrouwen seksueel te kunnen misbruiken.

BEKIJK OOK


Views

800+