Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 8 mei 2018 / 11:00 uur

Vindicat verliest financiering RUG en Hanze

Het niet melden van een geweldsincident van afgelopen december heeft gevolgen voor studentenvereniging Vindicat in Groningen. De Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen zijn helemaal klaar met de door aanhoudende ‘incidenten’ geplaagde studentenclub en snijden alle financiële banden met hen door, aldus het Dagblad van het Noorden

Overtredingen

Vindicat ligt al geruime tijd onder vuur vanwege geweldsincidenten, ontoelaatbare ontgroeningsrituelen, seksisme en vandalisme. Vanwege de aanhoudende ‘incidenten’ kregen ze een meldplicht opgelegd indien er strafbare zaken zouden plaatsvinden binnen de vereniging. Begin december raakte een lid van de vereniging met de lijfspreuk ‘handhaaft en beschaaft’ zware verwondingen op toen hij werd mishandeld door twee 22-jarige verenigingsgenoten. Dit duo moet zich binnenkort tegenover de rechter gaan verantwoorden voor hun gewelddadige gedrag.

Hoewel Vindicat zelf maatregelen had genomen en de twee daders geschorst heeft, is dit volgens de onderwijsinstellingen niet genoeg. Het bestuur van de vereniging was verplicht om dit te melden. Bestuursvoorzitter Marc Mohr vertelde, toen de berichten hierover naar buiten kwamen, dat hij was ‘vergeten’ dit te te melden en dat hij het door hem ondertekende protocol – met een meldingsplicht – wel degelijk serieus neemt. Met dit excuus nemen de RUG en de Hanze geen genoegen.

Het hoofdgebouw van de RUG ©ANP

Bye beurs

De beurzen voor de bestuurders van de vereninging zijn definitief ingetrokken. Volgend schooljaar zal Vindicat geen cent krijgen uit het zogenaamde ‘profileringsfonds’. Studenten van de Groningse onderwijsinstellingen kunnen een beroep doen op een toelage uit dit fonds als ze topsporter zijn, bijzondere familieomstandigheden hebben of een bestuursfunctie binnen een studentenvereniging vervullen. De vergoeding is 444,20 euro per maand en er waren tien Vindicaters die een maandelijks bedrag ontvingen.

Vindicat reageert teleurgesteld op het besluit, maar begrijpt dat ze de regels van het protocol overtreden hebben en dat dit gevolgen heeft. ,,Dit treft ons hard”, laat Jorien te Riet, ‘Senatus Abactis/Protector‘ van Vindicat, weten aan het Dagblad van het Noorden.

Het restaurant waar beschonken leden een ravage aanrichtten ©ANP

Vindiwat?

De beruchte studentenvereniging uit de grootste stad van het noorden van het land is al meerdere keren negatief in het nieuws geweest en op de vingers getikt. Zo ging een lid van de ontgroeningscommissie op het hoofd van een ‘feut’ (aankomend lid) staan waardoor hij verwondingen aan zijn schedel opliep. De vereniging kwam tevens negatief in het nieuws toen bleek dat zij een ravage hadden aangericht in een sushirestaurant. Een jaar eerder zorgde de publicatie van een bangalijst voor veel commotie.

Om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen, kondigde het bestuur aan om een ‘cultuurverandering’ binnen de vereniging door te voeren. Ook ondertekenden zij een protocol van de onderwijsinstellingen waarin een aantal spelregels voor studentenverenigingen waren opgesteld. Vindicat was al eerder op de vingers getikt. Ze zouden hun beurs voor dit schooljaar met terugwerkende kracht alsnog ontvangen, als zij zich aan deze spelregels zouden houden. Het niet melden van de knokpartij is een overtreding van het protocol en dus zal Vindicat op een andere manier aan haar geld moeten komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vindicat verliest financiering RUG en Hanze
Sluiten