Amarins de Boer
Amarins de Boer Nieuws 15 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Twee bladzijden uit dagboek Anne Frank ontcijferd

Er zijn twee nieuwe bladzijden van het wereldbekende dagboek van Anne Frank ontcijferd. De tekst op pagina 78 en 79, die de 13-jarige Anne destijds zelf afplakte, zijn met behulp van digitale technieken onderzocht en leesbaar gemaakt.

Moppen

En wat blijkt? Anne Frank hield best van wat schunnige grapjes. Op 28 september 1942 schreef Anne: „Deze verknoeide bladzijde zal ik maar benutten om ‘schunnige’ moppen op te schrijven.” Ze vervolgt: „Weet u waarom de Duitse Weermachtsmeisjes in Nederland zijn? Als matras voor de soldaten.” Op de tweede pagina schreef Anne over haar kijk op seksualiteit en het bestaan van prostitutie.

Volgens de onderzoekers vertellen de pagina’s meer over haar als meisje en laten ze goed zien welke ontwikkeling Anne heeft doorgemaakt.

Flitslamp

De Anne Frank Stichting ontdekte de afgeplakte pagina’s uit het roodgeruite dagboek in 2001 tijdens het scannen van de manuscripten. Met behulp van het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis zijn de teksten bestudeerd en leesbaar gemaakt.

Dat is gedaan met behulp van een fotobewerkingstechniek, waarbij de afgeplakte pagina’s met een flitslamp erachter zijn gefotografeerd. Volgens de onderzoekers zijn er geen aanwijzingen dat de pagina’s door iemand anders zijn afgeplakt. Anne gebruikte het bruine papier, waarmee ze de pagina’s heeft dichtgeplakt, namelijk ook op andere bladzijden.

Alleen online

De ontcijferde teksten zijn voorlopig alleen online te bekijken. De teksten maken deel uit van een breder onderzoek en zullen niet eerder dan in 2019 worden gepubliceerd. Dan is het onderzoek helemaal afgerond.

Wel benadrukt Ronald Leopold, directeur van de Anne Frank Stichting, dat de stichting zich verplicht voelt om de afgeplakte teksten nu al openbaar te maken. „Het dagboek van Anne Frank wordt door miljoenen mensen gelezen. We vinden dat we nieuwe informatie moeten delen."

Een van de meestgelezen boeken

Anne schreef haar dagboek tijdens de Tweede Wereldoorlog. Samen met haar ouders, zus en enkele andere Joden zat zij ondergedoken in een achterhuis in Amsterdam. In 1944 werden zij verraden en gearresteerd. Datzelfde jaar is Anne omgekomen in het concentratiekamp Bergen-Belsen.

Haar dagboek, dat na haar dood werd uitgebracht, is uitgegroeid tot een van de meestgelezen boeken ter wereld. Sinds 2009 staat het boek op de Werelderfgoedlijst voor documenten van de UNESCO, de culturele organisatie van de Verenigde Naties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.