Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 8 mei 2018 / 16:24 uur

Trump laat de VS zich terugtrekken uit de Iran-deal

Donald Trump heeft een streep gezet door de Iran-deal dat is zojuist bekend gemaakt door hemzelf in een persconferentie, waarbij hij direct zijn handtekening zetten. Volgens de president is de deal desastreus en een schande voor de Verenigde Staten. ,,We laten ons niet chanteren door de hoofdsponsor van terreur."

Geen verrassing

Het kan niet als een verrassing komen dat Trump dit aankondigt. Het was immers een van zijn allerbelangrijkste verkiezingsbeloftes. Dit betekent dat alle sancties tegen Iran weer van kracht zullen gaan worden. De ‘hoogst mogelijke sancties’ zullen vanuit de VS weer van kracht worden, zo kondigde Trump aan.

De voorbije weken probeerden de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson hem nog om te praten, maar dat is dus zonder resultaat.

Grote gevolgen

Het afkappen van de Iran-deal heeft mogelijk hele grote gevolgen. De invoering ervan zorgde er destijds immers voor dat Iran stopte met het ontwikkelen van kernwapens.

Vanuit Iran werd een groot deel van het verrijkte uranium naar het buitenland verscheept. In ruil daarvoor werden er een aantal zware (voornamelijk economische) sancties opgeheven.

Conflict

Het opstellen van deze deal zorgde er volgens de Europese Unie voor dat er een potentieel conflict in het Midden-Oosten was vermeden. Met het afzeggen van Trump valt niet direct de hele deal. Amerika is immer slechts een van de partijen, maar wel de meest aansprekende.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trump laat de VS zich terugtrekken uit de Iran-deal
Sluiten