Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 16 mei 2018 / 18:24 uur

Tornado vlak over de Duitse grens richt schade aan

Duitse hulpdiensten hebben woensdagavond hun handen vol aan een zeer actief onweersgebied dat over het land trekt. Er is zelfs een tornado waargenomen in Schwalmtal bij de Duitse stad Mönchengladbach; ongeveer twintig kilometer van de Nederlandse grens bij Roermond.

Het noordweer beschadigde huizen, bomen en wegen. Het natuurfenomeen werd gefilmd en op YouTube verschenen de beelden van de hevige windhoos.

Tornado

Veel wegen in de regio Boisheim en Nettetal zijn afgesloten door hulpdiensten vanwege omgevallen bomen en gevaarlijke situaties. De brandweer is het getroffen gebied in gegaan om de schade te inventariseren. Volgens een woordvoerder is er een persoon ernstig gewond geraakt tijdens het noordweer. Het noodweer ging gepaard met felle onweersklappen, hevige hagelbuien en veel neerslag.

Een Duitse meteoroloog bevestigt aan RP-Online, na het zien van de beelden, dat het inderdaad om een tornado gaat. „In de opname is te zien dat de slurf van de windhoos de grond raakt waardoor er stof opwaait.” Stormchaser Robert Sonnemans denkt dat deze tornado een uit de derde categorie was, hij deelde zijn bevindingen met 1Limburg.

De kracht van tornado’s wordt gemeten met een schaal van nul tot en met vijf: bij EF0 is er sprake van windsnelheden onder 137 kilometer per uur, bij een EF5 waait het harder dan 322 km/h. Bij een EF3-tornado worden winden van tussen de 219 en 266 km/h gemeten. Lang duurt een tornado doorgaans niet en ook deze was binnen een paar minuten weer verdwenen.

Limburg

Het hevige onweer met de tornado was zeer plaatselijk. In het uiterste zuiden van Limburg is het aan het begin van de avond ook erg losgegaan. Hoewel hier geen tornado’s werden waargenomen, stonden er in de zuidelijke provincie toch enkele straten blank. Stormchasers Limburg filmde een ‘flashflood’ in de straten van het dorp Ransdaal. Ook in Oirsbeek was er sprake van wateroverlast.

De Nederlandse brandweer heeft geen meldingen ontvangen van schade. Wel is er op het Drielandenpunt een boom omgevallen.

Plaatselijk toch tot noodweer gekomen.Voornamelijk langs de grens van Duitsland naar het zuiden.In Ransdaal zijn sommige straten veranderd in kolkende rivieren oftewel getroffen door een flashflood.(Video: Sebastian Maar)

Gepostet von Stormchasers Limburg am Mittwoch, 16. Mai 2018

Reageer op artikel:
Tornado vlak over de Duitse grens richt schade aan
Sluiten