Metro
Metro Nieuws 4 mei 2018 / 09:29 uur

Toch geen lawaaiprotest bij Dodenherdenking

De plannen voor een lawaaiprotest vrijdagavond tijdens Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam zijn afgeblazen. „Onze boodschap maakt de meeste impact door nu ons lawaaiprotest af te blazen, ons doel is bereikt”, schrijft Rogier Meijerink, woordvoerder van #Geen4MeiVoorMij.

‘Beerput opengebroken’

Volgens Meijerink is de ‘beerput’ opengebroken en staat het onderwerp op de kaart. „Kijk maar wat je er mee doet.” Meijerink had een lawaaidemonstratie aangekondigd tijdens de twee minuten stilte vrijdagavond voor de Dodenherdenking. Toen hij daar een verbod op kreeg door de rechter, besloot hij dat hij twee minuten voor 20:00 uur het luchtalarm af wilde laten gaan om vervolgens in stilte te vertrekken. Ook dat plan werd door de gemeente verboden.

Nu heeft de actievoerder besloten helemaal geen lawaaiprotest te houden. Het doel van #Geen4MeiVoorMij is volgens hem bereikt: „De bal ligt nu bij Nederland om te zorgen dat de dodenherdenking een geschied getrouwe herdenken wordt.” Hij roept deelnemers aan het lawaaiprotest via Twitter op vrijdagavond niet naar de Dam te komen.

‘Witte slachtoffers’

Meijerink vindt dat de Dodenherdenking te racistisch is. Volgens de actievoerder staan we vrijdagavond alleen stil bij de „22.000 witte slachtoffers” tijdens de Tweede Wereldoorlog en niet „de 4 miljoen doden door oorlogsgeweld in Nederlands-Indië.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Toch geen lawaaiprotest bij Dodenherdenking
Sluiten